PRESICA STOŽERA

Davor Božinović otkrio detalje novog blagog popuštanja mjera: ‘Pet je kategorija...‘

Od 15. veljače će se dopustiti prodaja kave za van, otvaranje fitness centara, teretana i kladionica te škola stranih jezika
 Damir Krajac/Cropix

U tijeku je presica Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj će predstaviti detalje blagog popuštanja epidemioloških mjera. Kako je jučer najavio premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade, od 15. veljače će se dopustiti ugostiteljima prodaju kave za van, otvaranje fitness centara, teretana i kladionica, a učenicima je omogućena nastava u školama za strane jezike i radionicama.

Silazni trend epidemiološke krivulje

Bernard Kaić je izvijestio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

- Broj novih slučajeva je i dalje u padu. Danas je broj manji nego prije tjedan dana, 549, a prije dva tjedna ih je bilo 560. Incidencija je 40 u Istarskoj županiji, a 228 u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prosjek je 135. U EU smo na petom mjestu, četiri zemlje imaju nižu 14-dnevnu incidenciju nego RH. Što se tiče nuspojava cjepiva, prijavljene su 732 nuspojave, 712 na Pfizerovo i 20 na Modernino cjepivo. To odražava i omjer korištenja cjepiva do sada. Na AstraZenecino cjepivo još nemamo prijavljenih nuspojava jer je cijepljenje s tim cjepivom tek počelo. Nema promjena što se tiče značajnijih nuspojava, tri alergijske reakcije su zahtijevale primjenu adrenalina, rekao je Kaić.

Epidemiološka krivulja pokazuje silazni trend, kaže ministar Beroš no dodaje da je jučer 13 osoba stavljeno na respirator.

- Upitna je prognoza i daljnji tijek bolesti, i to nas upozorava da epidemija nije gotova. Pridržavanje mjera i plana i programa cijepljenja je jedini put izlaska iz krize. Nemojmo dozvoliti da pojedini slučajevi prekorednog cijepljenja zasjene sve dobro što smo učinili tijekom ove epidemije. Znamo odrednice, mjere, plan je jasan, i molim sve koji provode cijepljenje i cjepitelje da se drže plana i programa cijepljenja. To je njihova obaveza i odgovornost i molim da to bude tako. Kao ministar sam malo izišao iz okvira svoje ingerencije i uputio dopis HZJZ-u da popiše način postupanja s cjepivom koje ostane u bočici, a nema predviđenog građanina koji je naručen za to cijepljenje. Takav protokol mora biti napravljen, očekujem odgovor HZJZ-a, rekao je Beroš.

Božinović pojasnio popuštanje mjera

O popuštanju mjera je govorio Davor Božinović.

- Od ponedjeljka do 28. veljače će vrijediti nova odluka. Ona je proizvod svakodnevnog rada i promišljanja Stožera i Vlade kako bismo ipak nešto popustili, ali s druge strane i pokazali razinu svijesti i odgovornosti da ovo nije trenutak da bi popuštanje bilo sveobuhvatno i nekontrolirano. Znamo kako se situacija može u kratkom vremenu pogoršati. Mi to ne očekujemo niti ne zazivamo, ali moramo biti oprezni. U zadnjih sedam dana smo bili čak na 3. mjestu po incidenciji u Europi. Ali naš je primarni interes spustiti brojke novozaraženih i to na način koji je, kad se uspoređujemo s drugim članicama EU, sada imamo najmanje stroge mjere u Europi, a to znači da trud daje rezultat. Ne smijemo se opustiti: baš zato što se nismo opustili, mogli smo doći u situaciju u koju smo došli, da sada nešto popustimo. 28. veljače je tu za manje od dva tjedna i mi ćemo od danas razmišljati o mjerama koje se eventualno dodatno mogu relaksirati ako trendovi ostanu ovakvi. To trenutno ne znamo, ali sigurno ćemo pozorno pratiti sve što se događa, posebno vezano za nove varijante i tu je važna reakcija struke, prije svega epidemiologa, kaže Božinović.

- Najgore je donijeti odluku da se nešto otvori bez naročitog utemeljenja, a onda vrlo brzo te iste djelatnosti zatvarati. Zato zagovaramo postupni pristup koji je epidemiološki, ali i sociološki i psihološki opravdan. Od prvog dana pokušavamo što više doznati o ponašanju virusa i društva, imamo i novi soj virusa i to moramo uzeti u obzir, rekao je i nastavio o detaljima popuštanja mjera.

- Pet je kategorija: isporuka hrane, pića, napitaka i slastica iz ugostiteljskih objekata. Izrađen je precizni epidemiološki okvir, a to ovdje znači da oni koji preuzimaju hranu i napitke se ne smiju zadržavati na terasama i pred objektom ili ući u objekt. U čekanju na red treba održavati razmak, koristiti maske, ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom puštanjem glazbe recimo, terase treba ograditi a stolove maknuti ili složiti da se ne može koristiti, a na objekte se moraju staviti obavijesti o zabrani ulaska, držanju razmaka, zabrani zadržavanja...

Što se tiče teretana i fitness centara, treba voditi računa o maksimalno dozvoljenom broju korisnika, a to je jedna osoba na 20 metara kvadratnih. Vodi se briga o ventilaciji i provjetravanju, a ako objekt nema takvu umjetnu ventilaciju treba provjetravati prostorije svakih 10 minuta. Nakon svake uporabe sprava i pribora treba ih dezinficirati. Koriste se samo vlastiti ručnici i prostirke, treba izbjegavati bliski kontakt, držati razmak od 4 metra, zabrana je uporabe zajedničkih tuševa. Obavezno se vodi popis korisnika i obavezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska i tijekom registracije.

Što se tiče rada škola stranih jezika, potrebno je ograničiti broj korisnika po grupama tako da mogu održavati razmak od 2 metra, obvezno je korištenje maski, predavači moraju održavati razmak od polaznika, nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom, mjeriti temperaturu. O polaznicima treba voditi evidenciju, mjeriti im temperaturu...

Što se tiče dječjih igraonica i radionica, tu je potrebno ograničiti broj korisnika na jednoga na sedam metara kvadratnih, i o tome istaknuti obavijest na ulazu. Treba održavati razmak i nositi maske, osigurati dezinfekciju, dezinfekciju sprava i igračaka, mjerenje temperature... što se tiče mjesta za klađenje, vrijede epidemiološke mjere kao za trgovine, ovisno o veličini. Ograničiti broj osoba koje ulaze, korisnici trebaju nositi maske i držati razmak, osoblje također, odvaja se od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom, treba dezinficirati prostor...

Što se tiče automat klubova i kasina, trebaju ograničiti broj korisnika na jednog korisnika na sedam metara bruto korisnog prostora. Ugostiteljski dio tih objekata mora biti zatvoren. Nije dopušteno pružanje ugostiteljskih usluga u automat klubovima i kasinima, zaključio je Božinović.

Postupnost popuštanja

Na pitanje o tome zašto djeca koja treniraju u zatvorenom i dalje ne mogu na treninge, a kladionice smiju raditi odgovorio je Kaić, no prije toga je Božinović istaknuo:

- Postupnost podrazumijeva da ne možemo pustiti sve i odjednom. Idemo nekim redom za koji smo zaključili na svim sastancima da negdje malo više pretežu jedni, negdje drugi argumenti. Epidemiolozi će napraviti okvir po kojem se može skoro sve održavati, ali mi idemo nekim redom vodeći računa o tome da donosimo mjere koje su u korist djece, to je bio argument kad smo otvarali škole. Preporuka struke je kad se ide u popuštanje, da se prednost daje djeci, školama, radionicama, igraonicama, jer djeci je najteže objasniti zašto ovako živimo. Ovi malo stariji to mogu bolje shvatiti. I nama nije ugodno donositi ovakve odluke, donosimo ih zajedno.

- Ne mogu pretjerano reći osim da svaka aktivnost nosi rizik. Epidemiološki okvir može dati smjernice za smanjenje rizika, ali u nekim situacijama nijedan epidemiološki okvir ne može eliminirati rizik i onda se mora odrediti koje su prioritetne aktivnosti. O tome se raspravljalo na Vladi i Stožeru i ovo je rezultat tih pregovora. I dječje igraonice predstavljaju rizik kao i dječji sport i povratak u školu i vrtić i moj odlazak na plac. Ali ja radije idem na plac nego na neke druge aktivnosti. Slažem se da kad bi se sve odjednom pustilo, da bismo se vrlo lako vratili porastu broja oboljelih. Jučer je član Vladinog savjeta dao izjavu da postoje samo tri osnovna pravila: ograničiti okupljanja, mala grupiranja i misliti svojom glavom na sebe. Sve ove mjere koje se uvode ili popuštaju služe samo tome, da se ograniče okupljanja, manja i veća, da se smanje bliski kontakti, pojasnio je Kaić.

Božinović se osvrnuo i na školske dvorane.

- Imamo režim kojim smo pustili odvijanje nastave, gleda se da se što manje miješaju različiti razredi, da ne dolaze u škole u isto vrijeme. U jednom objektu pokušavate sve da djeca unutar njega ne ostvaruju bliske kontakte, a onda bi otvorili dvorane u tim školama u kojima sva ta izolacija različitih skupina djece pada u vodu. Oni nisu podijeljeni u grupe za sport kao što su podijeljeni za razrede, došlo bi do većeg miješanja između njih a onda je povećana i mogućnost širenja virusa. Ali odluke su sada na dva tjedna i nadamo se da nas neće nešto iznenaditi. Onda ćemo razmišljati i o tome da se otvaramo dalje ako brojke i dalje budu padale.

Istarski stožer traži dozvolu za drugačije mjere. Božinović je odgovorio na pitanje hoće li moći sami donositi mjere.

- Mi smo dnevno u kontaktu s Istarskim stožerom. Oni imaju najpovoljniju situaciju trenutno. Sukladno odluci na snazi, oni mogu donositi strože odluke od onih na nacionalnoj razini i to mogu svi županijski stožeri a ne samo istarski. Mislim da nemaju neke posebne mjere koje bi htjeli ublažiti, rekao je Božinović.

Markotić o misi ispred Katedrale: 'Ja nisam svećenik'

U drugim zemljama su neki čelni ljudi podnijeli ostavku nakon što su uhvaćeni u kršenju mjera koje su sami zagovarali. Novinare je zanimala situacija u Hrvatskoj poput cijepljenja preko reda i dopuštanja kršenja vlastitih mjera članova stožera, poput prof. Alemke Markotić na misi ispred Katedrale.

- Prvo, moram demantirati par stvari koje su mediji krivo prenijeli. Na čelu skupa nije bila prof. Markotić, radilo se o misi i zna se tko je bio na čelu mise, ja nikako nisam svećenik. Druga stvar, mediji su prenijeli informacije da sam bila bez maske i držala govor. To su dvije neistine. Govor nisam držala jer se na misama ne drže govori, u okviru mise postoji molitva vjernika i to je dio euharistijskog slavlja. Vjernici pročitaju kratku poruku koja se odnosi ne samo na vjerske stvari nego i na nešto što je važno, neka molitva s nakanom za cjelokupno čovječanstvo. Jedna rečenica nikako ne može biti govor. Državna televizija je prenosila misu, bilo je oko mene tamo gdje sam stajala izdvojena i cijelo vrijeme s razmakom najmanje 1,5 metar. Masku sam imala cijelo vrijeme i masku sam u dogovoru skinula samo par sekundi, što se vidjelo na kameri ako je netko htio vidjeti, onog trenutka kad sam trebala pročitati. Vratila sam je nakon toga. Ako pozivamo ljude na red, red je da se stvari istinito prenose i da se onda može raspravljati. Ja sam tamo bila kao privatna osoba a ne organizator ili kao netko tko može utjecati koliko će ljudi negdje biti, kao i kad prolazim Cvjetnim trgom. Možete me uslikati na bankomatu i pitati zašto sam bila u toj gužvi. Možete me pitati zašto sam sa stotinjak ljudi na placu, ili u tramvaju... Postoje različiti rizici, je li nešto na otvorenom ili zatvorenom. Mislim da bi bilo bolje da se ne okuplja više ljudi. Nisam primijetila značajnije kršenje mjera. Bilo je kiše pa su ljudi morali biti razmaknuti i zbog kišobrana, a većina je imala maske. Možemo optuživati nekoga što je došao negdje gdje situacija nije idealna, a neke druge ne prozivati. Znam da sam se ja držala mjera i da sam tamo bila došla kao vjernik, na otvorenom. Da je bilo na zatvorenom, ne bih bila došla, poručila je Markotić.

Organizatori prosvjeda su dobili prekršajne prijave. Hoće li ih dobiti i organizatori okupljanja ispred Katedrale, upitali su novinari Božinovića.

- Udruga koja je organizirala prosvjed je danima pozivala građane da dođu a prijavili su prosvjed od 25 osoba. Naravno da, kad imate najavu javnog skupa, veći broj inspektora je izašao na teren i oni su nešto utvrdili. Ja neću tumačiti što policija i inspektori rade. Oni su donijeli odgovarajuće zaključke i obavijestili odgovarajuća tijela. Što se tiče mise, to je u cijelom svijetu jedno od najosjetljivijih pitanja. Za razliku od nekih drugih djelatnosti, mise i vjerske službe nigdje nisu zatvorene nakon prvog vala kada su bile zatvorene. Dva su pristupa u EU: imate zemlje koje su ograničile broj ljudi koji mogu prisustvovati i te odluke su pale na Ustavnim sudovima tih zemalja, a većina zemalja među kojima je i RH gdje u dijalogu s crkvom pokušavamo naći održiv model, da se ne zatvaraju i ne zabranjuju mise,da se izađe u susret potrebama vjernika, a da se zaštite životi i zdravlje ljudi. Nisu svi uvijek bili zadovoljni, ali mi idemo s dijalogom, ne samo kada je u pitanju crkva nego i ugostitelji. Povezivati misu s objektima u kojima se pleše, pjeva grli, mislim da svatko vidi da se radi o različitim vrstama okupljanja. , pojasnio je Božinović.

Markotić: 'Cijepila se i moja majka koja ima 84 i pol godine'

Alemka Markotić se osvrnula na cijepljenje njezine majke na Klinici za infektivne bolesti, kao i na cijepljenje nekih drugih ljudi na koje još nije službeno red.

- U klinici su se cijepili svi djelatnici iz Klinike, a kad je bilo dodatnih doza cjepiva, cijepilo se nešto starijih ljudi i još nekoliko zdravstvenih djelatnika. Ti ljudi su između 67 do 86 godina, većina s nizom kroničnih bolesti, karcinomima... Dio njih ima ozbiljnu anamnezu alergijskih reakcija na različite lijekove u prošlosti što zahtjeva određeni oprez pa takve osobe žele da cijepljenje bude u kliničkim ustanovama.Sigurna sam da se neće utvrditi nepravilnosti jer su svi cijepljeni prema prioritetima. Moja majka ima 84 i pol godine, ima više kroničnih dijagnoza, od toga barem dvije usko vezane za komplikacije od covida, imala je nedavno tešku operaciju i ne vidim zašto se ne bi smjela cijepiti iako je moja majka. U kliniku su stigla Pfizerova cjepiva za sada i svi tamo su cijepljeni tim cjepivom. Prema upitima je cjepivo dobio dio ljudi koji su nekad bili naši djelatnici i tražili su to. Bilo je planirano da se ponudi članovima obitelji naših djelatnika prema prioritetima. Plan je i da se cijepe naši imunokompromitirani bolesnici. Kontaktira nas puno ljudi koje znamo i koje ne znamo. Ti ljudi se javljaju i ako bude mogućnosti da im izađemo u susret, to ćemo i napraviti.

Novinari su Markotić upitali i treba li podnijeti ostavku zbog korištenja pozicije kako bi se neki ljudi cijepili preko veze.

- Niti jedna osoba koja nije imala indikaciju za cijepljenje se nije cijepila. Nigdje ne piše da se niti jedna starija osoba ne smije cijepiti ako nije striktno u domu, ne piše da se jedan zdravstveni djelatnik mora cijepiti na jednom a ne na drugom mjestu. Vi tu sada na osnovi nekakvih poluinformacija donosite izjave, ali moje je pravo da kažem da nitko tko se cijepio nije bio bez indikacija za cijepljenje, rekla je Markotić.

Nacionalni registar cijepljenja

Luka Burilović ne želi otkriti gdje su se cijepili. Tko je zadužen za nacionalni registar cijepljenja? Koliko cjepiva nedostaje ako su se cijepili neki koji nisu u registru?

- Registar cijepljenih osoba je nešto što mnoge zemlje imaju, Ministarstvo zdravstva ga je pokrenulo prije dvije godine. Prije su podaci bili dostupni na licu mjesta. Registar će omogućiti da podaci o svima budu dostupni svima u zdravstvenom sustavu.Vlasnik registra je Ministarstvo zdravstva i u njemu se može vidjeti koliko ljudi je upisano da je cijepljeno. Upisano je 10-15% manje nego što je cijepljeno. Svaki dan anketiramo da vidimo koliko je doza korišteno i vidimo tu diskrepanciju. S vremenom se smanjuje razlika i stiže se upisivati. Jednom bi to trebao biti osnovni i glavni izvor informacija o cijepljenju. Vidi se ime i prezime osobe koja je primila cjepivo, ali ne vidi se je li ta osoba kronični bolesnik, zdravstveni djelatnik, korisnik doma.., objasnio je Kaić.

Koliko cjepiva nedostaje kada netko nije upisan a cjepivo je potrošeno?

- To je samo kašnjenje s upisom. Mi znamo koliko je doza potrošeno ali nema toliko upisa u registar. Očekujemo da u idućih par dana dođe do tog upisa ali u međuvremenu će biti dodatno doza potrošeno. Moram priznati da taj registar dosta usporava rad, nije praktičan... Ljudi naknadno upisuju u Registar što su cijepili jer je registar spor. Bit će to s vremenom upisano u registar, ovo je sada nesklad samo zbog kašnjenja upisa, ništa drugo. Vjerujem podacima o broju cijepljenih više nego registru, dodao je Kaić.

- Vlada je omogućila svakom punoljetnom građaninu besplatno cijepljenje, odredili smo prioritete. Registar je pokušaj da sve bude transparentno, lai ima problema s kašnjenjem upisa. Velikih pitanja neće ostati, u svakom trenutku znamo koliko je doza cjepiva upućeno prema određenoj instituciji i može se saznati kasni li netko s upisom. Ideja je bila da napravimo sve ada omogućimo adekvatnu zaštitu svakom građaninu u skladu s njegovim potrebama, a to su najugroženiji prvo a onda svi ostali, dodao je ministar Beroš.

Do kraja veljače cijepljenje svih iz prve faze

Kada će biti cijepljeni svi liječnici i ljekarnici?

- Do kraja godine jer se svako malo javljaju novi koji se nisu na početku prijavili za cijepljenje. Ima i onih koji su se javili pa nisu još došli na red. Trebali bi svi iz prve faze cijepljenja biti cijepljeni do kraja veljače. Negdje se već mogu cijepiti i ljudi po ambulantama obiteljske medicine, a negdje ne. Mi smo svim županijama davali cjepivo prema broju stanovnika ali nije u svim županijama srazmjeran broj zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije. Najavile su se velike količine cjepiva i da je tako bilo, ne bi se ni primijetilo da netko može cijepiti u ambulanti, a u drugoj županiji ne. Na kapaljku stiže cjepivo pa ima diskrepancija. Mi smo davali Gradu Zagrebu gdje je najviše doktora, dodatne količine. Do kraja veljače će sve te strahovite nepravde biti ispravljene. Da nije cjepivo dolazilo na kapaljku, ne bi se to ni primijetilo, i prva faza bi bila gotova do početka veljače, rekao je Kaić.

Novinare je zanimalo i ima li osnove za kaznenu odgovornost za nekoga tko je dao cjepivo nekome tko nije prioritetna osoba.

- Ne bježimo od utvrđivanja okolnosti i treba se vidjeti gdje su se ti ljudi cijepili i tko ih je cijepio, a to će se vidjeti uvidom u registar. Bit će upisani jer je to obaveza onoga tko ih je cijepio. Ako to ne učini, ne znam može li kazneno odgovarati jer nisam pravni stručnjak. Zdravstvena inspekcija može izvršiti uvid u registar koji sadrži podatke više tisuća osoba. Iz podataka se mogu iščitati neki elementi i možemo to napraviti. Plan i program cijepljenja je usvojen na Vladi, ali prema mojim spoznajama je usvojen na osnovu Zakona o Vladi a ne na osnovu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti pa ne znam postoji li osnova za sankcioniranje, osim moralne odgovornosti ako oduzima pravo nekome tko je možda bolesniji ili stariji. Ima elemenata koji se moraju evaluirati, meni je stalo da sve bude transparentno, odgovorio je Vili Beroš.

Moralna odgovornost za cijepljenje preko reda

Novinari su Božinovića upitali je li to samo moralna odgovornost te hoće li policija raditi izvide?

- Ovo je kompleksno pitanje. Imate i zakonsku obvezu cijepljenja djece pa ju neki roditelji krše jer ne dopuštaju cijepljenje svoje djece. Ne mogu vam dati konkretniji odgovor.

- Nekorektno je što sada razvlačite moju majku tako. Koliko puta ste vi prekršili zovući mene i kolege, tražeći usluge za svoje roditelje, bližnje... U kliniku su mogli doći i vaši roditelji i moja majka i svi drugi ljudi koji su mogli i trebali doći. Barem jedan od vas koji tu sjede se cijepio cjepivom preko reda, a moje je pravo da ne iznosim imena kao i do sada. Iznad mene postoje oni koji trebaju voditi računa o tome je li moja klinika u redu i njima ću odgovarati. Molim vas kad ovako javno radite linč koristeći nečijeg roditelja, morate znati kako to izgleda kad vam netko drugi uputi slično pitanje, rekla je Markotić, no nije htjela odgovoriti na pitanje koji novinar se cijepio prije reda.

Božinović je pojasnio da Markotić živi sa svojom majkom od 85 godina, koja možda nije u prvoj kategoriji za cijepljenje, no i s tom se kategorijom krenulo.

- Gospođa je majka ravnateljice Klinike za infektivne bolesti. Moguće je zaključiti da je, s obzirom na činjenicu kakvim poslom se bavi njezina kćer možda ona ugroženija od nekih drugih osoba te dobi.

Upitan kako da do cjepiva dođe čovjek na kemoterapiji, Kaić je rekao 'neka mu pošalje mail pa će ga on odmah u ponedjeljak cijepiti preko reda'.

- Prvi put se suočavamo s ovako ekstremno ugrozom. Ne možemo predvidjeti sve elemente, ali ne želim da se shvati da HZJZ nije dovoljno promišljao postupak cijepljenja. Nema prepreke da svi koji trebaju operaciju, kemoterapiju ili slično, da se jave u zdravstvenu ustanovu, šefu odjela, i da se za njih nabavi cjepivo. To je utemeljeno i nitko neće imati ništa protiv. Takva mogućnost nije predviđena ali nema problema da se i ovakve stvari uvrste u protokol o postupanju. Cilj je napraviti nešto na korist svima, rekao je Beroš.

- Kad bi se htjelo napraviti savršeno pravedno cijepljenje, morali bismo imati bodovnu skalu s 20-30 varijabli za svakog pojedinca. To je praktički nemoguće. Istina je da u kategorijama iz druge faze cijepljenja ima puno ljudi koji više zaslužuju cijepljenje nego ljudi u prvoj fazi, ali nemoguće je svakog pojedinca staviti na top listu od 4 milijuna, a ne bi bilo ni potrebno da je cjepivo brže dolazilo, rekao je Bernard Kaić.

11 slučajeva zaraze britanskim sojem virusa

Kaić je govorio o brojevima pozitivnih u RH na britansku varijantu.

- Imamo 11 preliminarno pozitivnih za sada. To su ljudi iz Zagreba, iz Slavonije, iz Brodsko-posavske županije, Sisačko-moslavačke županije... Za dvoje nemam podatak odakle su. Znamo da se jedna osoba zarazila u inozemstvu, vratio se bolestan iz Dubaija. Radi se o strancu. Ostalih 10 su svi zaraženi u Hrvatskoj, za neke znamo kako i gdje. Jedno dijete se vjerojatno zarazilo od roditelja koji su se zarazili na dječjem rođendanu gdje je bilo nekoliko obitelji. Jedno dijete se zarazilo na školi skijanja na Sljemenu..., kaže Kaić i dodaje da su se neki zarazili na podjeli hrane u Petrinji, neki na poslu i sl.

Osvrnuo se i na izjave Gordana Lauca koji je rekao da je u Hrvatskoj 40% populacije preboljelo koronavirus.

- To je malo precijenjen broj ali vidjet ćemo, radimo ispitivanja seroprevalencije pa ćemo vidjeti rezultate. Ima nešto na temelju čega mislim da nije tako visoka brojka. Postoji rad kolega iz HZJZ-a i iz Dječje bolnice u Klaićevoj. Nije tako jako narasla od proljeća do 11. mjeseca. U proljeće je seroprevalencija djece nije bitno odstupala od one odraslih tako da ja ne očekujem 40%, mislim da je manje ali moguća su iznenađenja, rekao je Kaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 00:32