MIKROTUNELIRANJE

Devet metara ispod Save: Buši se 680 metara dugi tunel, pogledajte video!

Na dionici Kosnica-Hruščica, koja je ujedno i najzahtjevnija, prijelaz rijeke Save vrši se bušenjem, odnosno tehnologijom mikrotuneliranja
Tunel ispod Save
 Hrvatske Vode

U četvrtak se krenulo sa spajanjem vodocrpilišta Kosnica s Regionalnim vodoopskrbnim sustavom Zagrebačke županije - Zagreb Istok.

Spomenuti se radovi odvijaju u sklopu EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“, koji Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije (VIO ZŽ) provodi u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Hrvatskim vodama.

Ugovor vrijedan 124.054.973,73 HRK (bez PDV-a) o radovima na izgradnji osnovnog dobavnog sustava - Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok potpisan je 14. srpnja 2020. godine.

Radovi na izgradnji cjevovoda uključuju izgradnju magistralnih pravaca i objekata, i to na dionicama Kosnica-Hruščica, Sesvetski Kraljevec-Božjakovina, te Cerje-Vukovje-SV. Helena, ukupne duljine 27.775 m.

Gradilište će u četvrtak obići ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Zagrebačke županije mr.sc. Stjepan Kožić, generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đurković i direktor VIO ZŽ Tomislav Masten uz velik broj gradonačelnika i načelnika Zagrebačke županije, partnera na projektu.

Rok završetka radova je 47 mjeseci. Na dionici Kosnica-Hruščica, koja je ujedno i najzahtjevnija, prijelaz rijeke Save vrši se bušenjem, odnosno tehnologijom mikrotuneliranja.

Mikrotuneliranje je tehnologija izvođenja, odnosno izgradnje manjih tunela. Riječ je o metodi podzemnog polaganja cijevi, a izvodi se utiskivanjem cijevi pomoću posebnih strojeva koji imaju bušeće glave prilagođene terenu. Bušenje i utiskivanje cijevi počinje iz startnog okna, a završava u ciljnom oknu.

Postupak se prati kompjutorski iz komandnog kontejnera, a u bušećoj glavi su uređaji za navođenje.

Bušenje se vrši na dubini od 9 m ispod korita rijeke Save.

Vanjski profil cijevi mikrotunela je 2.047 mm, a debljina stjenke 85 mm. Ukupna duljina mikrotuneliranja je 680 m, od čega je do sada izvedeno 450 m tunela, a ostalih 230 m se planira dovršiti u iduća dva tjedna. Kada se izvršiti prodor na ciljnoj jami s desne strane rijeke Save, kroz tunel će se montirati cjevovod.

S obzirom na duljinu utiskivanja i profil cijevi, ovo je jedan od tehnički zahtjevnijih mikrotuneliranja ikada izvedenih u Hrvatskoj.

Završetkom radova na izgradnji ovog cjevovoda omogućit će se priključak na vodovodni sustav dodatnih 30.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, čime će se ukupna priključenost povećati na 90,75%, sa sadašnjih 62,95%.

Izgradnjom novog vodocrpilišta Kosnica, kapaciteta 450 l/s, te glavnih magistralnih pravaca i sekundarne mreže, unapređuje se vodoopskrba za ukupno 98.961 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije koja obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sv. Ivan Zelina te još 10 Općina.

Ovi radovi su dio EU Projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ ukupne vrijednosti 883.885.327,00 kn, od čega su 483.953.845,00 HRK EU bespovratna sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:22