PROSVJED U SPLITU

Djelatnici Trgovačkog suda odbijaju pokazati potvrde i testove, predsjednica Suda: ‘Smatram da nisu došli na posao‘

Desetak zaposlenika ne žele dati svoje zdrastvene podatke na uvid, smatraju da je to kršenje GDPR-a

Prosvjed zaposlenika Trgovačkog suda u Splitu

 Tom Dubravec/Cropixdog

Baš kako su i najavili prvoga dana šire primjene Covid potvrda, prosvjednici su se opet okupili u Splitu. Zasad njiih šačica ispred zgrade Policijske uprave. Međutim, u njihovom susjedstvu, ispred Trgovačkog suda, okupilo se desetak djelatnika Suda. Tvrde da ne žele dati svoje zdrastvene podatke na uvid, smatraju da je to kršenje GDPR-a, piše Slobodna Dalmacija.

Navodno nisu protiv cijepljenja ni testiranja, ali jesu protiv neovlaštenog baratanja njihovim podacima.

- Mi nemamo obavezu to pokazati. Ne radi se o tome tko što ima, ili tko je što napravio, ili nije, nego jednostavno to je pitanje protuzakonito i protuustavno. Mi smo ovdje manje-više pravnici i radimo u pravosudnom tijelu, prema tome bilo bi pljuvanja po samima sebi i pravosuđu kada bismo napravili nešto pod prinudom i ucjenom, a što je protuzakonito i protuustavno – kazala je Višnja Rakić, upraviteljica zajedničke sudske pisarnice na Trgovačkom sudu u Splitu.

Dodala je da su krenuli s određenim pravnim koracima, ali nisu željeli za sada više otkrivati.

- Mi samo odbijamo dati na uvid naše podatke o zdravstvenom i cijepnom statusu, s obzirom na uredbu EU o zaštiti osobnih podataka, Zaštiti o pravi pacijenata... - istaknula je Rakić.

image

Prosvjed zaposlenika Trgovačkog suda u Splitu

Tom Dubravec/Cropixdog

Istaknula je da do kolapsa neće doći.

- Mi ćemo biti toliko korektni prema našim građanima koji su na isti način prikliješteni i ucijenjeni, da ćemo se organizirati tako da u niti jednom trenutku ne nastane kolaps na sudu – kazala je Rakić.

Predsjednicu Trgovačkog suda u Splitu Franku Buzov upitali smo što će napraviti vezano za službenice koje prosvjeduju.

- One imaju pravo na prosvjed, ja im ga ne mogu zabraniti. Što je meni bitno je da pisarnica normalno funkcionira tako da nema nikakvih problema s radom suda. Što se tiče eventualnih sankcija mislim kako je preuranjeno o tome govoriti - kazala nam je predsjednica.

image

Prosvjed zaposlenika Trgovačkog suda u Splitu

Tom Dubravec/Cropixdog

Upitali smo u kojem statusu su djelatnice suda što se tiče današnjeg radnog dana te saznajemo kako one na ulasku u sud nisu pokazale COVID potvrde te nisu mogle ući tako da se smatra kako nisu došle na posao. Ostaje vidjeti hoće li i na koji način prosvjednice regulirati prisutnost tj. neprisutnost na radnom mjestu tijekom prosvjeda, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2022 08:13