TRNSKO, DAN POSLIJE

Dragec (90) je tijekom požara zapeo na 12. katu nebodera: ‘Iskreno, pomislio sam čak i skočiti...‘

‘Vatrogasac u košari nije me odmah mogao vidjeti jer se dimilo k‘o ludo, ali, uz takve dečke koji nas spašavaju, nije me bilo strah‘
Požar u zgradi u Trnskom i Drago Bošnjak
 Goran Mehkek/Marko Todorov/Cropix

Dok su iščekivali rezultate policijskog očevida kako bi doznali točan uzrok buktinje koja je u utorak oko 11.25 sati izbila u stanu 83-godišnje umirovljenice na 9. katu zgrade zagrebačke Ulice Trnsko, stanari zgrade koji su pretrpjeli veliku materijalnu štetu i jezivi šok, pokušavaju život vratiti u normalu.

Nepregledna količina čađe, izgorenih dijelova te smrad paleži dočekao nas je u stubištu zgrade. Nakon što smo se popeli na 12. kat jer liftovi još nisu u funkciji, pokucali smo na vrata stana koja nam je otvorio 90-godišnji Drago Bošnjak, zagrebački umirovljeni avijatičar koji je u vrijeme požara ostao zarobljen na balkonu stana i čije su snimke spašavanja obišle zemlju.

image
Goran Mehkek/Cropix

Nagutao se dima

- Dobar vam dan, uđite u moj dom! Sve je prljavo i začađeno i ispričavam vam se na neurednosti, ali sam se tek jutros vratio iz bolnice, gdje sam proveo noć na promatranju jer sam se nagutao dima - govori nam umirovljenik, poznatiji u kvartu kao Dragec. Osmijeh mu ne silazi s lica unatoč kalvariji koju je dan ranije prošao s ostalim stanarima.

Na zamolbu da nam ispriča gdje je bio i što je radio u vrijeme požara i je li vjerovao da će biti spašen na vrijeme, Dragec odmahuje rukom i krene prema svojoj harmonici koju je držao odloženu na stolu.

- Evo, s harmonikom sam bio zatvoren u svojoj sobici. Svirao sam si za dušu u dijelu stana gdje ne smetam susjedima. Odjednom sam osjetio dim. Krenuo sam prema hodniku, a kad ono, posvuda magla koja guši. Protutnjao sam kroz kuhinju da se uvjerim je li mi išta ostalo upaljeno, ali nije. Otvorio sam vrata stana i odjednom me odgurnuo pritisak. Dim je krenuo na mene sa stubišta.

Pekle su me oči, nije se vidjelo ništa. A tek vrućina koju sam osjetio... Znao sam da je vani uz vrata aparat za gašenje, ali nisam mogao do njega. Nisam se mogao više ni spustiti niz stepenice, jer se dim odozdo po stubištu širio i ostao doslovno zbijen na mom zadnjem 12. katu - prisjeća se za Jutarnji list trenutaka užasa Drago Bošnjak dok rukama otire čađu sa stolova i ormara.

Reakcija vatrogasaca

Otkriva nam dalje i da je pokušao zatvoriti vrata stana da dim ne bi ulazio još više, ali nije uspijevao.

- Taj pritisak koji je srljao iz stubišta bio je nepobjediv pa sam projurio kroz boravak na balkon te pokušavao disati. Navirivao sam se preko ograde dok se dimilo odozdo. I vjetar je odnekud počeo puhati pa je disati bilo još teže. Neka djeca koja su bila pred zgradom u međuvremenu su usmjeravala vatrogasce. Vikali su im, koliko sam ih čuo, da pogledaju na 12. kat jer je jedan djed zapeo tamo.

Kad sam ugledao vatrogasca u košari na ljestvama, mahao sam mu. Nije me odmah mogao vidjeti jer se dimilo k'o ludo, ali, uz takve dečke koji nas spašavaju, nije me bilo strah. Bio sam staložen, a kad su me vatrogasci spustili dolje, preuzela me je Hitna. Iskreno, u jednom trenutku mi je čak došlo i da skočim, ali s time ne bih postigao ništa - otkriva nam Dragec dok se pogledom vraća prema vatrogasnom aparatu u stubištu zgrade.

Znao je da je tu, ali svaki pokušaj da do njega dođe, bio je, priznaje nam nevoljko, uzaludan. Život sljedećih dana u stanu koji je začađen i usmrđen dimom neće mu, dodaje, biti idiličan, ali kaže da mu stiže ubrzo pomoć radi raščišćavanja i pranja.

- Prvo ćemo odraditi grube radove pa onda one fine. A dotad će valjda biti raščišćeno i stubište da se za početak normalno možemo kretati - kaže umirovljenik.

Paralelno s jednim od najstarijih stanara u zgradu, agoniju su proživljavali i supružnici Andrašek jer je njihov sedam godina star engleski buldog Frenki ostao zarobljen sam u stanu dok su oni radili. Zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca, kako smo već objavili, pas je spašen, međutim, zdravstveno stanje mu nije dobro i njegov oporavak je neizvjestan.

image
Snimio čitatelj
image
Snimio čitatelj

Ostali bez stana

- Cijelu noć je povraćao i hropće, nije dobro, obavio je rengen kod veterinara i čekaju se rezultati. Izgleda da su mu okice stradale od vrućine i dima te pluća. Inače je miran pas, navikao je biti sam dok smo mi na poslu, a jadan se od potresa još nije oporavio jer je u stanu sve popadalo dok je treslo.

Ostali smo bez stana, ali Frenkija još imamo i stoga hvala svim vatrogascima, bolničarima i policajcima koji su ga spašavali, kao i veterinaru dr. Pezi koji je preuzeo brigu o liječenju i nije ju naplatio - kroz suze nam govori Damir Andrašek, vlasnik psa kojeg su malaksalog iz plamtećeg nebodera iznijeli vatrogasci. Na upit kako je doznao za požar, Andrašek objašnjava da ga je nazvala frizerka preko puta rekavši mu da gori stan ispod i da se vatra širi.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Sin, žena i ja dotrčali smo svaki sa svoga posla. Nisu nam dali da uđemo u stubište i da odemo po Frenkija, nego su umjesto nas to učinili vatrogasci. Ne mogu vam opisati jad koji smo osjetili čekajući hoće li ga iznijeti živog. Inače, ovo je već treći put da gori iz tog stana ispod nas.

Kad smo se prije 15 godina doselili u zgradu, nije prošlo ni mjesec dana, a gospođi ispod nas se nešto zapalilo. Tako je bilo i prije nekoliko mjeseci. I onda sad ovo. Stat ćemo mi opet na noge, ali samo da naš Frenki ozdravi - zaključuje Damir Andrašek koji s obitelji doslovno sve mora kupiti ispočetka.

Izgorjela četiri stana u zgradi, do požara došlo zbog kvara u utičnici na produžnom kablu

U požaru su izgorjela četiri stana na 9. katu, dva na 10. katu te po jedan na 11. i na 12. katu. Uslijed požara došlo je do termičkih destrukcija na hodnicima katova, a u dva stana na 8. katu, prilikom gašenja požara došlo je do natapanja stropova vodom. Materijalna šteta tek se treba utvrditi nakon što se završi očevid.

- Bitno je da je svima ostala živa glava na ramenu, a šteta će se sanirati. Zgrada je osigurana, trenutačno čekamo kraj policijskog očevida da se može započeti s raščišćavanjem te odvozom šute i smeća, kako bi se procijenila točna šteta i krenulo u sanaciju.

I lift će brzo proraditi pa će svima biti lakše. Iz Grada su ponudili smještaj ako kome bude trebalo, ali stanari su se snašli i otišli k rodbini i prijateljima - kaže nam Petar Papac, predstavnik suvlasnika zgrade.

Policijskim očevidom je utvrđeno da je požar izbio uslijed kvara u utičnici na produžnom prenosivom kablu u koji je bilo uključeno nekoliko uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:08