‘TRIBES OF EUROPA‘

Glina na Netflixu: Lani snimljena apokaliptična serija sačuvala je slike grada kakav više nećemo vidjeti

“Tribes of Europa” stiže od tvoraca iznimno popularne Netflixove serije “Dark”
'Tribes of Europa'

Godina je 2074. Europa je podijeljena na mnoge plemenske države koje se međusobno bore. Odnosno, nakon globalne katastrofe čiji je uzrok još misterij, ono što je od Europe ostalo razbijeno je u bezbroj mikrodržava s nekoliko takozvanih “plemena” koja se bore za dominaciju nad kontinentom. Dvojica braće i jedna sestra, Kiano, Liv i Elja, preživjeli su ovu katastrofu i našli su se usred ovog krvavog rata. Prisiljeni su kretati se vlastitim putovima i skivati se.

Ukratko je to radnja serije “Tribes of Europa” koja će premijerno biti prikazana 19. veljače na Netflixu, svih šest epizoda koliko ih je snimljeno, odjednom. Ova je distopijska serija snimana 2019. godine u Hrvatskoj, među ostalim na Petrovoj gori te u – Glini. Kako su još 20. prosinca objavili na stranicama glina.hr, “serija će, osim ljubiteljima katastrofe i zf žanra, biti zanimljiva i gledateljima s područja grada Gline i okolice, budući da je dio serije sniman na području grada i šireg dijela Banovine”.

Braća i sestra u avanturi

Ulične scene koje se pojavljuju u traileru nastale su u listopadu 2019. u Glini, a prikazuju oklopna vozila koja prolaze uz trošne kuće. Na ulici nema nikoga. Grad Glina poslužio je kao scenografija za distopiju. Nešto više od godinu dana kasnije, Glina je teško stradala u potresu.

Na scenama iz trailera jasno je vidljivo stanje koje je bilo u Glini i prije potresa, a kojeg su bili i ranije svjesni svi koji su ovaj grad barem jednom u životu posjetili. Ipak, kako nam kaže Lucija Buljeta, iz kuće Blue Adriatic Sky, koja je sudjelovala u produkciji, “serija je snimana u Glini četiri dana, od ukupno njih četrdeset pet koliko su snimali u Hrvatskoj. Za samu su scenu koja je tamo snimana rađeni dosta veliki scenografski zahvati te ona tada, naravno, u stvarnosti nije izgledala onako kako izgleda u samoj sceni.”

Inače, riječ je o njemačkoj seriji koja će u prvoj sezoni imati šest epizoda, a osim u Hrvatskoj, snimana je i na lokacijama u Češkoj.

U Netflixu dobar dio zapleta drže još u tajnosti, no pojašnjavaju kako je “riječ o postapokaliptičnoj, avanturističkoj sagi o braći i sestrama koji su prisiljeni krenuti u promjenu sudbine ove nove Europe”. Iz trailera je jasno da je poprilično važna kocka koju su braća i sestre pronašli, koja ima važne i tajanstvene moći, a za njom tragaju oni za koje je bolje da se te kocke ne domognu.

image
'Tribes of Europa'

Snijeg pada, a plemena se bore za prevlast. Braća i sestra hodaju po šumi, naslućuju opasnost koja je još nedefinirana, no u zraku je, a prijeti čitavom čovječanstvu. Odvajaju se i potom se moraju boriti svatko sam za sebe. U traileru se vide i futuristička letjelica, kao i futuristički gradovi s golemim neboderima, koje kao da su projektirali neki od najvećih arhitekata današnjice. Ali i ona druga slika, napuštenih gradova i oštećenih spomenika.

U glavnim su ulogama glumci mlađe generacije Emilio Sakraya, Henriette Confurius i David Ali Rashed. Scenarist je i redatelj 38-godišnji Philipp Koch (koji u svoju redateljsku biografiju upisuje “Play” i “Picco”), dok su Quirin Berg i Max Wiedemann izvršni producenti.

“Tribes of Europa” stiže od tvoraca iznimno popularne Netflixove serije “Dark”. Podsjetimo, u ovoj seriji priča započinje kada dječak iz malog njemačkog grada Winden nestaje u nerazjašnjenim okolnostima, nakon čega se dogodi još jedan nestanak. “Dark” se tako fokusira na četiri obitelji koje se nađu usred misterioznih događanja koja se protežu kroz čak tri generacije, a ona se ponavljaju svake trideset tri godine. Sve je pri tom ispunjeno mističnim kadrovima i simbolikom. Riječ je o seriji koja je bila dosta popularna i među hrvatskom publikom. Ako je suditi prema traileru, poprilično slična estetika bit će i u novoj seriji, “Tribes of Europa”.

Fascinantna saga

Rachel Eggebeen, jedan od direktora u Netflixu, izjavio je: “Vizija budućnosti Philipa Kocha uzbudljiva je i napeta. Drago nam je da radimo na seriji s producentskom kućom Wiedemann & Berg”, dok je producent Quirin Berg dodao kako je riječ o fascinantnoj sagi. Nažalost, do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti odgovor od producenata serije o iskustvima snimanja u Glini.

HAVC je svojedobno izvijestio na svojim stranicama kako se ova serija snima u Hrvatskoj te, kako su naveli, “2019. obara rekorde, među ostalim snimaju se filmovi 'The Hitman’s Wife’s Bodyguard', 'Bliss', 'Murina', te serije 'Strike Back', 'Medical Police' i 'Tribes of Europa'”.

Na naš upit, o snimanju "Tribes of Europa" u Hrvatskoj odgovorila nam je Tanja Ladović Blažević, rukovoditeljica Odjela za poticanje ulaganja u audiovizualnu proizvodnju HAVC-a. Kako kaže: “Intenzivne pripreme za snimanje serije 'Tribes of Europa' u Hrvatskoj počele su u svibnju 2019. Samo snimanje odvijalo se u razdoblju od 30. rujna do 5. studenog 2019., a rasprema do kraja siječnja 2020.

Ukupno je odrađeno četrdeset pet snimajućih dana, od toga se dvadeset dva dana snimalo u područjima ispodprosječne razvijenosti, Općini Vojnić – na Petrovoj gori, u Glini i selu Kijevu. Snimanje se, potom, odvijalo i na lokacijama u Rijeci, Severinu na Kupi, Puli, Balama, Zagrebu, NP Krka te na Velebitu i otoku Pagu. Na seriji je radilo 250 hrvatskih filmskih djelatnika, bilo je angažirano 192 statista i sedam pripravnika, državljana Hrvatske. Serija je snimana u sklopu Programa poticaja koji provodi Hrvatski audiovizualni centar.”

image
'Tribes of Europa'

Na upit o financijama, dalje govori: “Vezano uz potrošnju za seriju 'Tribes of Europa', za proizvodnju u Hrvatskoj je potrošeno preko 27 milijuna kuna, ne računajući porez. Inače, do sada je u sklopu Programu poticaja snimano 78 projekata, koji su ostvarili potrošnju veću od jedne milijarde i 100 milijuna kuna. Program poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela u Hrvatskoj se, inače, provodi od 2012. godine, a ciljem privlačenja stranih produkcija.”

Zašto žele privući strane produkcije, govori: “Specifičnost Programa mjera poticaja je da potiče segment audiovizualne/kreativne industrije koja ne sudjeluje samo u proizvodnji kulturno vrijednih proizvoda, već neposredno i svih ostalih povezanih industrijskih grana te generira značajan priljev inozemnog kapitala u kratkom vremenskom periodu.”

Naša sugovornica dodatno nam pojašnjava što misli pod pojmom mjesta "ispodprosječne razvijenosti" koje je spomenula: “Hrvatski model primjenjuje tzv. cash rebate sistem, po kojem se produkciji vraća 25 posto od opravdanih sredstava utrošenih za proizvodnju audiovizualnih djela u Hrvatskoj odnosno 30 posto od ukupnog iznosa opravdanih troškova koji su učinjeni za proizvodnju audiovizualnih djela u jedinicama koje se nalaze u ispodprosječno rangiranim jedinicama sukladno zakonu kojim se uređuje regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Time se potiče produkcije da za snimanja koriste nove lokacije, što pozitivno utječe na lokalne zajednice.”

image
Scenarist i redatelj serije Philip Koch, glavni glumci Emilio Sakraya, Henriette Confurius i David Ali Rashed te producent Qurin Berg; kadar serije u kojem se pojavljuje Bakićev spomenik na Petrovoj gori
Gordon Timpen

Spomenik u traileru

U traileru koji poziva na seriju, dugačkom minutu i četrdeset pet sekundi, vidi se i prizor koji su snimali na devastiranom Spomeniku ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori. Na plakatu za seriju također je svima prepoznatljiv ovaj spomenik, inače remek-djelo velikog kipara Vojina Bakića, koje je danas u jako lošem stanju.

Davor Žafran iz Blue Sky Adriatic rekao nam je, kada smo svojevremeno razgovarali, da su za snimanje dobili sve potrebne dozvole i od Ministarstva kulture i od nadležne općine.

Blue Sky Adriatic, može se pronaći na njihovim stranicama, produkcijska je kuća koja, kako piše, “organizira međunarodne produkcije u Hrvatskoj, Sloveniji i u drugim zemljama regije”. Jedna je od ponuda da organiziraju snimanja na lokacijama “vezanim uz komunističku arhitekturu”. Kako nam je dodatno pojasnio Žafran, “u ponudi su neke lokacije koje su izgrađene u doba socijalizma”.

Tvrtka postoji petnaestak godina, većinom snimaju strane produkcije, s naglaskom na reklamama. Blue Sky Adriatic vodi Mario Žvan, koji ima istoimenu tvrtku Blue Sky Africa u Keniji, zemlji u kojoj je godinama živio. Spominje se kao jedan od producenata Disneyjeva filma “Kralj lavova”, potom filma "Tommb Raider 2" i drugih.

Prva sezona serije snimane između ostalog i na Baniji trebala bi imati premijeru 19. veljače

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:23