BIJESNI KORISNICI

Građani ljuti na Hrvatsku poštu zbog kašnjenja, oni tvrde: ‘Ovo je specifičan mjesec‘

FB stranicu HP-a korisnici posljednjih dana zatrpavaju bijesnim porukama uzrokovanim kašnjenjem
Distribucijski centar Hrvatske pošte
 Davor Pongracic/Cropix

"Ja kao da živim na Kamčatki, a poštu mi dostavlja medo. Danas sam dobio prvu poštu ovaj mjesec, sve račune kojima je već prošlo dospijeće", povjerio nam se jedan privatni poduzetnik iz Pregrade koji, kaže, cijeli mjesec ne može doći do svojih računa.

Razlog - u poslovnici HP-a u Pregradi kažu da se pošta još nalazi u Zagrebu i da oni s time nemaju veze, a iz HP-a mu pak kao odgovor na prigovor odgovaraju da je pošta poslana prema adresi. I ona doista stiže, no tek u petak, a iz fotografija koje nam je poslao vidljivo je kako je jedan od računa u krapinskoj poslovnici zaprimljen 30. studenog, drugi 3. prosinca, četvrti dan kasnije i tako redom.

Riječ je o računima banke, fakturama za leasing, računima za kartice te računima za dobavljače koji su svi vezani rokovima, ali ih naš sugovornik nije na vrijeme primio.

Bijesne poruke

Kontaktirao nas je danas još jedan poslovni korisnik nezadovoljan brzinom rada Hrvatske pošte: kaže kako mu je roba iz Hamburga za Hrvatsku krenula prošli petak, u Zagrebu je od ponedjeljka no do danas još nije stigla na dostavnu adresu iako je našem sugovorniku roba potrebna za obavljanje posla.

Primjera je mnogo, a nezadovoljstva očito i puno previše što je vidljivo na stranici Hrvatske pošte na društvenim mrežama koju korisnici posljednjih dana zatrpavaju bijesnim porukama uzrokovanim kašnjenjem ili gubitkom njihovi pošiljki.

Jedan korisnik se žali kako je službeno pismo koje je iz Sesvetskog Kraljevca slao na Svetice putovalo čak 25 dana. Jedna se osoba požalila kako dostavu paketa čeka od 27. studenog, a iako na tracking broju piše da je 7. prosinca bila bezuspješna dostava, ona ga nije dobila.

Pošta iz Krapinskih Toplica do Huma na Sutli, poslana 25. studenog, stigla je 9. prosinca, a jedan paket koji je Hrvatska pošta od DHL-a preuzela 2. prosinca, još nije dostavila na adresu.

Doduše - nije u pitanju samo HP, sličnih komentara ljutitih korisnika ovih je dana moguće pročitati i na društvenim mrežama DPD Croatia gdje korisnici prigovaraju što im pošta u skladištu stoji i po pet dana, a jedna gospođa od dostavljača je preuzela paket u kojem je kupljena roba bila razbijena.

Sudeći po komentarima na stranicama globalne tvrtke DHL Express, i korisnici diljem svijeta ovih dana imaju mnoštvo prigovora na rad dostavnih i poštanskih službi jer pošiljke kasne, stižu razbijene, čame u skladištima umjesto da putuju prema njihovim naručiteljima.

Iz Hrvatske pošte u svoju obranu kažu kako je riječ o specifičnom mjesecu u kojemu je poštanski promet u prvih sedam dana 20 posto viši nego u istom periodu lani, a time je veći i broj prigovora korisnika. Ipak, iz HP-a na naš konkretan upit koliko su prigovora i koje vrste zaprimili ne odgovaraju, već napominju kako je riječ o "promilima u odnosu na uspješno dostavljene pošiljke".

Tracking sustav

Jedan od prigovora odnosi se na pošiljke koje dolaze iz inozemstva.

"Ne možemo utjecati na to koliko brzo će pošiljke putovati do Hrvatske, a čim ih zaprimimo, obrađujemo ih i šaljemo na dostavu. Podaci na temelju kojih internetske trgovine šalju obavijesti kupcima o statusu pošiljki često nisu usklađeni s aktualnim stanjem jer se uglavnom ni ne radi o praćenim pošiljkama. Pošiljke s besplatnom poštarinom ili poštarinom u iznosu nekoliko dolara ili eura nisu u evidenciji tracking sustava, pa preciznost tracking sustava ovisi o vrsti odabrane dostave", poručuju iz HP-a.

Suočena s kritikama korisnika koji tvrde da im poslani paketi danima kasne, Hrvatska pošta organizirala je u petak obilazak glavne sortirnice paketa i pisama. Rekli su kako je gužva u prosincu uvijek veća, a ove je godine situacija dodatno pogoršana uslijed koronavirusa, kojim su zaraženi i brojni djelatnici Pošte.

Kako je rekao predsjednik Uprave Ivan Čulo, sortirnica u Velikoj Gorici ima kapacitet od oko 13.000 paketa na sat. U cijeloj zgradi radi više od 1000 ljudi, a u svakoj je smjeni samo za otpremu pošiljki između 60 i 100 ljudi. Djelatnici Pošte trude se da svi paketi sortirnicu napuste u roku od najviše dvadesetak sati.

- Ovo je srce cijele Hrvatske pošte i ovdje se radi gotovo 24 sata dnevno. Prosinac je uvijek mjesec kada zbog božićnih i novogodišnjih blagdana imamo mnogo više posla. Ova je godina malo izazovnija i zbog koronavirusa, koji nije poštedio ni naše djelatnike, ima nas barem 20 posto manje, ali trudimo se svoju uslugu odraditi maksimalno brzo i profesionalno - rekao je Čulo.

Video: Jure Cukar

HAKOM nije utvrdio nepravilnosti

Kako su nam potvrdili u HAKOM-u, agencija je od početka pandemije počela zaprimati povećani broj podnesaka korisnika zbog prekoračenja roka prijenosa pošiljki u međunarodnom prometu te zbog nejavljanja službe za korisnika HP-a, zbog čega je HAKOM u listopadu obavio izvanredni nadzor nad Hrvatskom poštom te utvrdio kako nema nepravilnosti kad su u pitanju pošiljke u međunarodnom prometu.

No, utvrđeno je da pošiljke u Hrvatsku stižu s kašnjenjem u odnosu na razdoblje prije pandemije zbog činjenice da su brojne zrakoplovne linije ukinute. Kad su u pitanju sporovi protiv HP-a, oni se najčešće pokreću zbog oštećenja pošiljke, na drugom je mjestu gubitak pošiljke, a trećem prekoračenje roka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. siječanj 2021 06:35