VIDEOINTERVJU

Grmoja: Na referendumu ćemo ukinuti Stožer; Bačić: Hoće li Sabor odlučivati i o razmaku između kumica na placu?!

U videointervjuu na temu referenduma o covid potvrdama gostovali su HDZ-ov Branko Bačić i Mostov Nikola Grmoja

Novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma, Branko Bačić (HDZ) i Nikola Grmoja (Most)

 Jutarnji List/screenshot

Kada bi prošla referendumska inicijativa Mosta, odluke o uvođenju covid potvrda donosile bi se u Saboru, i to dvotrećinskom većinom zastupnika. U praksi to znači kako je teško i zamisliti da bi ušle u primjenu.

A koje bi bile posljedice ukidanja covid potvrda, i to sada kada pandemija koronavirusa doslovno divlja? Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kaže da bismo se svi dva puta tjedno morali testirati, što znači da bi se dnevno moralo raditi između 7 i 8 milijuna testova. Ta to je, kaže, nemoguće.

- Dakle, ako nema covid potvrde, a ne može se sve građane dva puta tjedno testirati, onda nam nema druge do cijepljenja. Mi nismo za obvezno cijepljenje, ali jesmo za covid potvrdu – kazao je HDZ-ov Bačić u intervjuu u kojem žestoko polemizira s političkim tajnikom Mosta, Nikolom Grmojom.

Most, pojašnjava Grmoja, želi na referendumu promijeniti Ustav tako da se u njegov članak 17., koji navodi da se u izvanrednom stanju mogu ograničiti slobode i prava građana, ali dvotrećinskom većinom u Saboru, ugradi pandemija kao jedan od elemenata zbog kojih se građanske slobode mogu suspendirati.

Drugi je cilj izmjena zakona koji se primjenjuju u sprječavanju širenja zaraze kako bi se, kaže Grmoja, ukinula 'Stožerokracija'.

U zanimljivoj i žustroj raspravi Grmoja kritizira dosadašnju borbu s virusom i optužuje da se ona podređuje političkim potrebama HDZ-a.

- Imamo pravni kaos, vladajući ne znaju planirati, ne znaju se nositi s pandemijom, ne znaju pratiti brojke. Ukinut ćemo Stožer i one koji su proglašavali da virusa nema kada im je odgovaralo, kada su slavili svoje pobjede, da bi poslije terorizirali nas ostale građane – kaže Grmoja.

- Pa Stožer je propisivao koliko na Trešnjevačkom placu jedna kumica mora biti udaljena od druge kumice, koliki razmak mora biti između njihovih štandova. Možete li zamisliti da Sabor o tome raspravlja?! - pita Bačić i ističe da u ovakvim vremenima Sabor donosi okvir, Stožer i Vlada ga provode, a pandemija je situacija u kojoj se mora brzo reagirati i brzo donositi mjere kojima će se odgovoriti na trenutku situaciju. - Nigdje, ni u jednoj zemlji Europske unije ne usvajaju se dvotrećinskom većinom mjere koje moraju biti brzo donesene – ističe Bačić.

Grmoja se u žestokom istupu nije okomio samo na jednog od vodećih HDZ-ovaca, nego i na profesoricu Sanju Barić, predstojnicu Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Optužio ju je da radi za HDZ i to zato što je kazala da bi eventualni Mostov uspjeh na referendumu za posljedicu imao uvođenje obaveznog cijepljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 18:36