PLENKOVIĆ POTVRDIO

‘Hrvatska kupuje 12 francuskih borbenih aviona Rafale, među najboljima su na svijetu‘

Hrvatska bi cijeli paket platila 999 milijuna eura, poručio je premijer
Andrej Plenković i avioni Dassault Rafale
 Damir Krajač/Cropix/Staff Sgt. Alexander Cook/usaf/c

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je u petak premijer Andrej Plenković.

- Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda, precizirao je Plenković.

Dodao je da se izabrani višenamjenski borbeni avion smatra jednim od najboljih na svijetu.

- Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najmanje novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion, dodao je Plenković naglasivši da je ponuda najpovoljnija i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće usporiti naš ulazak u europodručje.

Plenković je još poručio:

- Novim borbenim avionom kojim ćemo zamijeniti MIG-ove čiji životni vijek ističe do 2024. očuvat ćemo sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osigurat ćemo djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta u sve tri dimenzije - kopnu, moru, zraku. Steći moćno strateško sredstvo odvraćanja i nacionalnu sigurnost podići na razinu koju nikada nismo imali. Uz ovakve sposobnosti i odnos snaga 1991. bi bio drugačiji i ne bismo podnijeli tolike žrtva i materijalnu štetu koja je procjenjena na 37,1 milijardu dolara, što je Hrvatsku gospodarski unazadilo 15-ak godina. Današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u oružane snage nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira. Novim višenamjenskim borbenim avionom stječemo sposobnost koja idućih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć vojske. Time stvaramo preduvjete za stabilan razvoj Hrvatske. Podizanjem sigurnosti Hrvatska će postati atraktivnija za strane ulagače, to će pridonijeti boljem kreditnom rejtingu. Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživačkih i industrijskih segmenata - kazao je.

- Međuresorno povjerenstvo, a proces je započet u vrijeme prve Vlade, temeljito je evaluiralo pristigle ponude SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela i jednogalsno usvojilo studiju izvedivosti az nabavu višenamjenskog borbenog aviona koju je predalo Vladi. Vlada je razmatrala studiju te je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja - kazao je premijer.

Niz mogućnosti

Premijer je kazao da Hrvatska kupuje 10 jednosjeda i dva dosjeda.

- Izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu. Jedini je od 4 ponuđena koji ima mogućnost nadzvučnog superkrstarenja. Može podnijeti najviše tereta, 9 i pol tona i ima najmanji radarski odraz što ga čini djelomično nevidljivim - kazao je.

- Hrvatska će ga dobiti u najnovijem standardu F3R uvedenom 2018. čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe. Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najpovoljniji iznos novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion. Ponuda od vrijednosti 999 milijuna eura, koja će se ostvariti ugovorom između dviju vlada, najpovoljnija je i pruža najpovoljniju obročnu otplatu koja neće usporiti ulazak Hrvatske u euro područje. Želim zahvaliti SAD-u, Švedskoj i Izraelu na kvalitetnim ponudama. Čestitam svima koji su bili uključeni u proces na našoj strani i želim ih pohvaliti da su čuvali integritet i povjerljivost postupka od nacionalnog interesa skoro dvije godine. Drago mi je da odluku donosimo danas na Dan hrvatske vojske - kazao je premijer.

Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

Čestitao Dan hrvatske vojske

Prije objave o kupovini aviona, premijer je čestitao Dan hrvatske vojske.

- Podsjetnik da je na današnji dan prije 30 godina ustrojena hrvatska vojska. Svečana smotra zbora narodne grade u Kranjčevićevoj, kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve četiri gardijske brigade Zbora narodne garde. U ime Vlade vojnikinjama, vojnicima, policajcima i policajkama te svim braniteljima čestitamo Dan hrvatske vojske - kazao je premijer.

- U protekla tri desetljeća vojska je stegla ogromno iskustvo u Domovinskom ratu iz kojeg je izašla kao pobjednica. Nakon uspostave mira započela je proces transformacije. Hrvatski vojnici su cijenjeni sudionici brojnih međunarodnih misija diljem svijeta u kojem sudjeluju - kazao je premijer.

- Zato što smo svjesni koliko je mir dragocjen naša Vlada ispunjava zacrtane prioritete obrambene i sigurnosne politike. Donijeli smo novu strategiju nacionalne sigurnosti i zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Ulažemo u kvalitetu života hrvatskog vojnika, opremu i modernizaciju vojske. U skladu s tim, a unatoč tome što je u proteklih 15-ak godina prije naše prve Vlade propušteno da se donesu odluke koje će dodatno ojačati hrvatsko ratno zrakoplovstvo, danas ćemo donijeti povijesnu odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona najnovije generacije - kazao je premijer.

U lipnju se nastavlja s potporama za očuvanje radnih mjesta

- Želim se osvrnuti na vrlo važnu temu s obzirom na činjenicu da je Stožer donio nekoliko odluka o popuštanju mjera, a ovo su informacije vezane uz politiku očuvanja radnih mjesta. Uspostavili smo mehanizme kako bi se očuvala radna mjesta i spriječilo otpuštanje radnika. Od ožujka 2020. do 25. svibnja ove godine, za potpore za očuvanje radnih mjesta izdvojeno je 10,9 milijardi kuna. U smjeru dodatnih poticaja poslodavcima potporama je obuhvaćeno više od 680 tisuća radnike i više od 120 tisuća obrtnika i poslodavaca. Unatoč izvanrednim okolnostima uzrokovanih koronom broj osiguranika je veći nego 2020. i 2019. Učinkovitost mjera pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje gdje je pad broja osiguranika preokrenut. 30. travnja broj osiguranika je iznosio preko milijun i pol - kazao je te dodao da je prosječna neto plaća premašila 7 tisuća kuna.

- U lipnju, sukladno postojećim pravilima, nastavljamo s provedbom mjere potpora za očuvanja radnih mjesta. Kriteriji i mjere će biti isti kao i do sada - kazao je.

Premijer je kazao da će se daljnjim mjerama podupirati opstojnost poduzetnika.

Premijer govorio o BDP-u za prvi kvartal 2021.

- Danas je Državni zavod za statistiku objavio podatke o BDP-u za prvi kvartal 2021. i zabilježen je pad BDP-a na međugodišnjoj razini od - 0.7 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. Smatramo da je ovo puno bolje od očekivanja. Iako je četvrti uzastopni kvartal pada BDP-a, većina pokazatelja je imala pozitivna kretanja - kazao je.

Premijer je kazao i da ohrabruje što je BDP u prvom kvartalu 2021. porastao za 5.8 postotnih bodova.

- Što se tiče Europskoga vijeća, nastavlja se detaljna rasprava o klimatskim promjenama, ključnoj temi ovog desetljeća. Važno je da budemo svjesni ciljeva o smanjenju za 55 posto emisije stakleničkih plinova do 2030. godine. Važno je da najbolji mogući način participiramo u tom procesu - kazao je.

- U nedjelju osim što imamo drug krug lokalnih izbora slavimo i Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora. Zastupnici su tada donijeli niz ključnih akata koji su Hrvatsku doveli do osamostaljenja. To je za sve one koji se sjećaju devedesetih godina bio dan kada se osjećala emocija, kada se Dan državnosti slavio tako da smo gradili poštovanje prema institucijama države i njenim simbolima - kazao je.

- Odlučili smo da se sutra navečer održi svečani koncert u HNK povodom Dana državnosti jer su u nedjelju izbori - kazao je.

Jutarnji prvi objavio da Hrvatska kupuje Rafale

Podsjećamo, Jutarnji.hr je, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, prošlog tjedna prvi objavio da je izbor Vlade pao na francuski Dassault Rafale.

Prema dostupnim informacijama Hrvatska bi cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, platila nešto manje od milijardu eura.

Nakon službene odluke Vlade o prihvaćanju francuske ponude slijede pregovori o ugovoru. Ukoliko bi ugovor bio potpisan ove godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu dana kasnije.

Rafale F3R višenamjenski je avion koji je istodobno lovac i lovac-presretač, daje podršku snagama na zemlji i bombarder. Francuzi nam nude avione različite godine proizvodnje, a najstariji imaju deset godina. Zasad nije poznato koji bi set naoružanja bio kupljen.

Nabavna cijena aviona čini tek između 25 i 35 posto, ovisno o izvoru, ukupnih troškova posjedovanja i upravljanja borbenim avionima tijekom cijelog životnog vijeka. Ostatak se odnosi na operativni trošak, odnosno letenje, održavanje, popravke i drugo. S obzirom na to da je Rafale dvomotorac, njegovi troškovi sata leta su oko 40 posto viši nego za jednomotorni avion.

Dosad su objavljivani podaci kako sat leta F3R stoji oko 19.000 eura, ali taj podatak treba uzeti s rezervom jer zapravo nema službene potvrde.

Sukladno standardima, uz 12 aviona Rafale Ratno zrakoplovstvo trebalo bi imati oko 25 pilota. Prema dostupnim informacijama, obuka pilota i mehaničara trajala bi 18 mjeseci. Eskadrila borbenih aviona bit će smještena na Plesu.

No, za Rafale će trebati sagraditi cjelokupnu novu infrastrukturu, sve osim piste. Tako će trebati sagraditi nove kondicionirane hangare i radionice. Budući da je riječ o borbenim avionima, potrebno je sagraditi i nekoliko desetaka armiranobetonskih skloništa.

Informaciju o nabavi borbenih aviona jučer je dobio i saborski Odbor za obranu. Ministar obrane Mario Banožić je medijske navode da se Hrvatska odlučila za kupnju francuskog Rafale zrakoplova ocijenio špekulacijama, naglašavajući da će se prava informacija naći na sjednici Vlade kada odluka bude donesena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 21:56