TUTNJAVA, GRMLJAVINA, KAOS

Ispovijest čovjeka koji je snimio najšokantniji video potresa: ‘Napravio sam što sam mogao‘

U 12 sati i 19 minuta Luka Maričković, novinar Radio Banovine, snimio je trenutak najjačeg udara
Radio Banovina
 Radio Banovina Screenshot

U 12 sati i 19 minuta Luka Maričković, novinar-snimatelj Radio Banovine bio je jučer usred Petrinje, a objektiv njegove kamere, kao i mnoge druge, bio je uprt u gradonačelnika tog ranijim potresom već narušenog grada, Darinka Dumbovića.

Nova TV, RTL, N1, HRT, brojni kamermani i novinari jučer su u tom kobnom trenutku okruživali Dumbovića s kamerama, mikrofonima i diktafonima. No, samo je Maričković uspio zadržati kameru uspravnom i upaljenom.

Snimio je trenutak apsolutnog užasa.

Njegov snimak prikazuje stvaran horor situacije za vrijeme potresa.

Snimio je izrazito podrhtavanje, vriskove, paniku, ljude koji se jedva održavaju na nogama, rušenje zgrada u pozadini, golemi oblak prašine koji se digao, ali i svoje umirujuće riječi.

“Dobro je! Dobro je! Mir! Dobro je!”, govori i sam izrazito šokirani Maričković svojim kolegama.

Nakon potresa pojavio se cijeli niz videozapisa, no ovaj Maričkovićev, objavljen na portalu Radio Banovine, daleko je najšokantniji, najčišći i najduži.

Ljudi u komentarima mahom hvale kamermana i njegovu sposobnost, živce od čelika i činjenicu da je jedini za razliku od drugih kamermana nastavio za vrijeme i nakon potresa snimati oko sebe.

Kako ste uspjeli zadržati sebe na nogama i kameru čvrsto u rukama, pitamo Luku Maričkovića koji je porijeklom iz Gline.

- Kamera je bila na stabilizatoru i čvrsto sam je držao u rukama i nastavio snimati. Napravio sam što sam mogao u tom trenutku – govori nam 24-godišnji Maričković.

image
Luka Maričković
Facebook

Bilo je strašno priznaje, ali uspio je ostati sabran.

- Čim sam ugasio kameru išli smo pomoći čovjeku koji je ostao zdrobljen u autu – dodaje novinar-snimatelj Radio Banovine kojem danas svi skidaju kapu zbog prisebnosti i hrabrosti.

- Raniji potresi događali su se uvijek rano ujutro pa ili sam spavao ili bi me uhvatili dok sam se spremao za posao. Ovaj jučerašnji najteži prvi je koji me pogodio na poslu – objašnjava Maričković.

Stanje je i danas teško, govori.

- Svi su na nogama i pomaže se ljudima na sve strane. Ja sam danas ostao u redakciji radio Banovine u Glini, završavam neke tehničke poslove pa idem dalje. Ne mogu sjediti – zaključuje Luka Maričković s kojim smo kratko razgovarali telefonski jer je veza i danas pucala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:56