KONFERENCIJA JL-a

Izabran najbolji mladi poljoprivrednik, nagradu je osvojio Goran Vrabec, održan panel o poljoprivredi

Drugo mjesto osvojila je Brankica Borović, a treći je prema glasovima stručnog ocjenjivačkog suda Ivan Gerštmajer Zelember
Goran Vrabec
 Goran Mehkek/Cropix

Goran Vrabec (37), mladi proizvođač chili paprika koje prerađuje u ljute umake i druge proizvode koje prodaje pod brendom Volim ljuto, najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik u šestom izboru koji je ove godine organizirala HDZ-ova eurozastupnica Sunčana Glavak pod medijskim pokroviteljstvom Jutarnjeg lista. Poslovna priča mladog poljoprivrednika iz Igrišća odnijela je pobjedu u konkurenciji ukupno 68 mladih poljoprivrednica i poljoprivrednika iz cijele Hrvatske, koliko ih se prijavilo na ovogodišnji natječaj, odnosno njih 21 koji su ušli u finale, a čije smo priče predstavili u reportažama u tiskanom i internet izdanju Jutarnjeg lista.

- Hvala stručnom žiriju i svima koji su sudjelovali. Jako mi je drago da se naš 10-godišnji trud isplatio, da je prepoznata vrijednost našeg projekta. Pogledao sam i sve ostale, samo tako nastavite - rekao je taj sjajni mladi čovjek iza čijeg projekta stoji cijela obitelj, kao uostalom i iza svih ostalih prijavljenih na taj važan natječaj. Vrabec je dobio i nagradu sponzora natjecanja, Zagrebačke banke, u iznosu od 25.000 kuna.

Dijalog s ministarstvom

Drugo mjesto i nagradu od 15.000 kuna osvojila je Brankica Borović (40), čija se obitelj u Radučiću, gdje su se doselili iz glavnoga grada Italije, bavi proizvodnjom ljekovitog bilja i prirodne kozmetike, a treća mjesto i nagrada od 10.000 kuna pripala je mladom vinaru iz baranjskog Zmajevca Ivanu Gerštmajeru Zelemberu (30). Čitatelji portala Jutarnji.hr, pak, svojim su pobjednikom proglasili Ivana Palčića, 100-postotnog invalida iz Vukovine koji se bavi ratarstvom. Predsjednica stručnog ocjenjivačkog suda Marijana Petir, koja je bila organizatorica natjecanja, a danas je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, istaknula je da su imali iznimno težak zadatak te da su na kraju presudile nijanse.

- Zahvalni smo vam za odgovoran posao koji radite za sve nas, ali i za komentare koje ste naveli, što vas motivira i gdje vidite prepreke. To smo ozbiljno shvatili i u dijalogu s Ministarstvom poljoprivrede radit ćemo na uklanjanju svih prepreka i balansiranju potpora s naglaskom na male i mlade proizvođače - rekla je Petir u nazočnosti predsjednika hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, predsjednice Uprave Hanza Medije Ane Hanžeković i glavnog urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića.

Izazovna godina

U drugom dijelu konferencije održan je panel koji je moderirao Gojko Drljača, kolumnist Jutarnjeg lista, a na kojem su o aktualnom stanju u poljoprivredi govorili Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Ljiljana Šapina, članica Podravkine Uprave, Andrej Dean, izvršni direktor Fortenova grupe za poljoprivredu i predsjednik Uprave Belja te Goran Vrabec. Tušek je pri tome istaknuo da je prošla covid-godina "bila izazovna za sve proizvođače, ali mislim da smo se u Hrvatskoj s time nosili dobro".

- Izvoznici mesa i ribe imali su poteškoća s izlaskom robe van. S druge strane, potrošači su se okretali nabavi hrane iz lokalnih izvora, što je dovelo do smanjenja uvoza i povećanja domaće potrošnje. Učinjen je ozbiljan iskorak u vrijednosti poljoprivredne proizvodnje uz brojne mjere u vrijednosti više od 500 milijuna kuna. Manji i srednji proizvođači su se znali dobro boriti - rekao je Tušek, a Šapina i Dean progovorili su i o izazovima koji slijede, a koji se odnose ponajprije na nadolazeću inflaciju, odnosno povećanja cijena sirovina i ambalaže te posljedično i potencijalno poskupljenje finalnih proizvoda.

- Cijene ključnih sirovina, ali i ambalažnih materijala, znatno su rasle. Mi smo i uvoznici i izvoznici i to najbolje primjećujemo. To je prilika upravo našim poljoprivrednicima, jer su nam sirovine postale teže dostupne, lanci dobave su se poremetili. No kod nas ipak neće biti zastoja. Oduševljeni smo ovim što smo vidjeli danas jer to su naši sadašnji i budući dobavljači. Cijene rastu, a rast će i cijene naših poljoprivrednika, jer azijske zemlje i Kina puno kupuju. Podravka iznimno puno radi na povećanju samodostatnosti za naše proizvode pa nam je bitno da raste broj domaćih proizvođača - rekla je Šapina, a Dean je istaknuo da se "moramo fokusirati na to da što kvalitetnije i konkurentnije proizvodimo svoje".

- Samodostatnost unutar naše kompanije je takva da sva naša polja proizvode hranu za potrebe naših farmi, tvornice stočne hrane, naše životinje u mliječnom gospodarstvu, svinjogojstvu i tovu junadi. Ovo je prilika da se i vratimo tradiciji, povećali smo proizvodnju crne slavonske svinje, želimo je podići sa 1000 grla na 2000, a onda i na više od 4000 ili 5000. Ne bojim se za budućnost. Inflacija će nas udariti kao i sve druge, na to ne možemo utjecati, ali svjesni smo da EU brine da taj udarac bude što slabiji. Imam nadu da ćemo iz ovoga izaći jači i bolji - poručio je Dean, dok je Vrabec dodao kako i oni osjećaju probleme, jer uvoze dio ambalaže, ali s druge strane kazao je da su u pandemiji rasli zbog online prodaje.

- Razdoblje je izazovno, ali svijetla budućnost je pred nama, jer vidimo kraj pandemije - istaknuo je Vrabec. Poljoprivrednicima će, inače, iz plana oporavka na raspolaganju biti 44 milijarde kuna, a Tušek je istaknuo kako će jedna od strateških stvari u predstojećem razdoblju biti izgradnja logističko-distributivnih centara i povezivanje proizvođača radi lakše distribucije i sljedivosti. Ove i sljedeće godine, pak, u mjerama ruralnog razvoja na raspolaganju će biti više do 900 milijuna eura.


'Isprva se nisam htio prijaviti, ali kolega iz firme bio je uporan'

Goran Vrabec već je etablirano ime na hrvatskom tržištu poljoprivrednih proizvoda, čije su chili papričice i potencijale inovativnih proizvoda brenda Volim ljuto odavno prepoznali brojni ugostitelji, ali i stručni žiriji na nekoliko međunarodnih natjecanja s kojih je u svoje zagorsko Igrišće donio vrijedne nagrade. Uz roditelje Nadu i Dubravka te djevojku Petru i još šestero zaposlenika, Goran već desetu godinu razvija sjajnu poduzetničku priču, koju je sad prepoznao i stručni ocjenjivački žiri na izboru za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika. Zanimljivo je da se Goran na natječaj prijavio na nagovor prijatelja.

- Kolega iz firme vidio je natječaj i poslao mi to nagovarajući me da se prijavim. Ispočetka nisam htio, ali on je bio uporan, pa sam na kraju sjeo i napisao prijavu, a kad sam vidio da sam ušao među 21 finalista, jako sam mu na tome zahvalan. Nisam očekivao pobjedu, ali jako sam ponosan na nju - rekao je Vrabec, koji svake godine proširuje proizvodnju, a ove su se godine odlučili za modernizaciju i povećanje kapaciteta proizvodnje chili papričica.

Prema svojim istraživanjima i testovima, u posljednjih nekoliko godina su utvrdili da je urod chili papričica u plastenicima u prosjeku 40 posto veći nego uzgoj na otvorenom te zahtijeva manje kemijske zaštite i prihrane nego uzgoj na otvorenom.

Cilj mu je kompletnu uzgojnu površinu staviti pod plastenike, a nakon što je proglašen pobjednikom ovog natječaja, izjavio je i kako mu je cilj zainteresirati druge mlade ljude i među njima naći kooperante za svoj brend.

- Od samog starta ideja je bila da radimo sve od primarne proizvodnje do finalnog proizvoda. Jako mi puno znači naš brend i trenutno se ne vidim kao kooperant drugima. Prije bih rekao da ću ja tražiti svoje kooperante - rekao je najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik.


Dodjelu nagrada za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika pratili smo uživo.

12:55 Za kraj je govorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede istaknuvši koliko je važno zadržati mlade ljude u ruralnim područjima.

- Udio mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj kontinuirano raste. Mladi poljoprivrednici obrađuju duplo više zemlje nego prosječni poljoprivrednik. Jasna je europska politika, moramo učiniti sve kako bismo zadržali mlade ljude u ruralnim prostorima, iznaći modele i načine kako bi ih zadržali i osnažili njihove poduzetničke projekte. Ne sumnjam da to nije moguće, rekao je Zdravko Tušek.

image
Zdravko Tušek
Goran Mehkek/Cropix

12:50 Ljiljana Šapina govorila je o uvođenju novih tehnologija u Podravku.

- Kada stignu nove tehnologije, trebat će manje radnika, ali trebat će i nova znanja, koja nose dodanu vrijednost i nose ubrzanje procesa. Mi imamo puno tehnologa stručnjaka. Naši agronomi idu u polje svakog kooperanta da mu pokaže ako on nešto ne zna, primjerice kakve su prognoze za takvu kulturu, radimo na tome da mu pomognemo. Financijska pismenost i digitalizacija polja je bitna, kako bi predvidjeli neke stvari u budućnosti. Svaki naš dobavljač je naš partner, želimo da bude uspješan da može opstati. Podravka kao kompanija ima svakakvih postrojenja i starih i novih. Mi smo u investicijskom zamahu da stare tehnologije zamijenimo novima. Dobro se prilagođavamo, rekla je.

image
Ljiljana Šapina
Goran Mehkek/Cropix

NOVO 12:45 Najbolji mladi poljoprivrednik Goran Vrabec je govorio o izvorima financiranja u poljoprivredi.

- Mi smo na prekretnici i ne možemo sami financirati širenje. Sada su nam EU fondovi spas za ovo širenje, teško je manjim proizvođačima jer su sredstva nedostupna zbog kompliciranih prijava i vremena trajanja te nesigurnosti prolaza projekata. Sada tek vidimo perspektivu da pokrenemo EU sredstava, prije pet godina nam je to bio space shattle. Moraš imati neke novce da bi dobio novce, rekao je.

12:20 Ljiljana Šapina iz Uprave Podravke govorila je važnosti domaćeg proizvoda.

image
Moderator Gojko Drljača, Goran Vrabec, Andrej Dean, Ljiljana Šapina i Zdravko Tušek
Goran Mehkek/Cropix

- Mi prepoznajemo u mladim poljoprivrednicama vrijednost koja nama može donijeti dodanu vrijednost u krajnjem proizvodu. Imamo puno brendova iza kojih stoji ime brenda i kvaliteta koja uz taj brend mora ići, to mladi ljudi prepoznaju. Covid je donio određenu dozu svijesti koliko je to domaće bitno, da je to zdravije, sigurnije. Mi širimo broj kooperanata s kojima surađujemo, rekla je Ljiljana Šapina.

Izvršni direktor Fortenova grupe za poljoprivredu i predsjednik Uprave Belja Andrej Dean govorio je o budućnosti Belja.

- Vertikalna integracija nam je jako važna, već danas imamo preko 1500 kooperanata. Mi smo kao jedan sustav omogućili mladim ljudima da se dalje razvijaju, da se školuju, dajemo priliku kooperantima da s nama rastu. Mi zapošljavamo veliki broj stručnjaka, neki će to priznati, neki ne. Mi smo izašli rih problema koji su pratili našu firmu i imamo lijepu iskristaliziranu strategiju za 5 do 10 godina. Na vrhu strategije je sustav navodnjavanja, Hrvatska je izgradila sustav za navodnjavanje uz pomoć Europske unije na području Slavonije i Baranje.

image
Goran Vrabec
Goran Mehkek/Cropix

12:05 Ljiljana Šapina iz Podravke je govorila o samodostatnosti njezine tvrtke.

- Lanci dobave su se poremetili, ako danas želite nešto kupiti iz dalekih zemalja morate bukirati brodove tri mjeseca unaprijed, a cijene prijevoza idu gore. Dobava je postala nesigurna, ovo je dobra prilika za naše poljoprivrednike. Mi u Podravci pratimo tržišta, predviđamo što se može dogoditi. Oduševljeni smo onim što smo danas vidjeli, to su naši budući dobavljači. Želimo što više sirovina nabaviti iz naših okruženja, ako ne iz Hrvatske onda iz Europske unije da ne budemo ovisni o dugačkim lancima dobave. Surađujemo s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Uspjeli smo samodostatnost povećati za 3%, na tome radimo i dalje. Želimo biti 90% samodostatni u sirovinama za ključne proizvode, rekla je.

- U pandemiji koronavirusa smo rasli zbog online prodaje i drugog dijela marketinga, izazovno nam je razdoblje, ali pred nama je svjetla budućnost, vidimo kraj pandemije, izjavio je Goran Vrabec, proizvođač chili papričica usred Zagorja.


11:53 nakon proglašenja pobjednika održava se poljoprivredna konferencija, na kojoj sudjeluju Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, Andrej Dean, izvršni direktor Fortenova grupe za poljoprivredu i predsjednik Uprave Belja te Goran Vrabec, najbolji mladi poljoprivrednik.

- Kada govorimo o prošloj godini koja je bila izazovna za prehrambenu industriju, mi smo se u Hrvatskoj vrlo dobro odnosili. Mnogi poljoprivredni proizvođačis u upravo zbog toga jer su se potrošači pokretali domaćim lancima opskrbe, dobili priliku. To je razlog što smo imali smanjeni uvoz. ali i povećani izvoz. Imali smo ozbiljne iskorake u vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede je provelo niz mjera u vrijednosti 500 milijuna kuna koji su bili fokusirani na posljedice koronavirusa, rekao je Zdravko Tušek.


image
Goran Vrabec
Goran Mehkek/Cropix
image
Pobjednici sa Sunčanom Glavak
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Vrabec
Goran Mehkek/Cropix

NOVO 11:00 Proglašen je i pobjednik po izboru čitatelja Jutarnjeg lista - Ivan Palčić. Osvojio je 2203 glasova čitatelja portala Jutarnji.hr.

image
Ivan Palčić
Goran Mehkek/Cropix

10:57 Prvo mjesto osvojio je Goran Vrabec, on je najboljim mladi poljoprivrednik za 2021. godinu. Osvojio je 25.000 kuna.

Za troje prvo plasiranih glavni sponzor Zagrebačka banka osigurat će i financijsku edukaciju, kao i pomoć u ispunjavanju prijava za fondove EU. Sponzor natječaja Konzum osigurat će najuspješnijima plasman njihovih proizvoda na njihovim prodajnim mjestima. Ambasadorica projekta Sunčana Glavak osigurala je put u Bruxelles za svih 21 finalista na dodjelu nagrade za najboljeg mladog EU poljoprivrednika.

image
Goran Vrabec
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Vrabec, Brankica Borović, Ivan Gerštmajer Zelember
Goran Mehkek/Cropix

NOVO 10:55 Treće mjesto prema glasovima stručnog cojenjivačkog suda osvojio je Ivan Gerštmajer Zelember. Osvojio je novčani iznos od 10.000 kuna.

Drugo mjesto osvojila je Brankica Borović. Osvojila je novčanu nagradu od 15.000 kuna.

image
Ivan Gerštmajer Zelember
Goran Mehkek/Cropix

10:52 Eurozastupnica Marijana Petir obratila se nazočnima u ime stručnog žirija rekavši da su sve prijave poljoprivrednika bile sjajne i da su odlučivale nijanse.

- Svi ste pobjednici, čestitamo na održivim, inovativnim i kreativnim projektima. Svi su motivirajući i zahvaljujemo na vrijednom poslu koji radite, što proizvodite hranu za nas i čuvate hrvatski prostor, poručila je.


10:39 Nakon obraćanja šefa Sabora Gordana Jandrokovića, slijedi proglašenje najboljih poljoprivrednika.

image
Gordan Jandroković
Goran Mehkek/Cropix

Prije proglašenja pobjednika kratki govor održala je i Nikolina Zečić iz Zagrebačke banke, direktorica Upravljanja iskustvom klijenata, Marketinga, Identiteta i komuniciranja.

image
Nikolina Zečić (Zagrebacka banka)
Goran Mehkek/Cropix

NOVO 10:26 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posebno je naglasila da ne sumnja u uspjeh mladih poljoprivrednika ističući da je nove kreditne linije Ministarstva koristilo 217 mladih poljoprivrednika s ugovorenim sredstvima u iznosu od 77 milijuna kuna i to vrlo brzo i efikasno.

- Opravdano se dičimo našom kulturom, ono što je nosi i što će je nositi su investicije i inovacije jer bez njih napretka neće biti. Mladi su dokazano spremni na takvo što, lakše se prilagođavaju, lakše preuzimaju nove prakse, a poljoprivredna gospodarstva koja nose mladi su značajno tehnički učinkovitija, rekla je između ostalog.

image
Marija Vučković
Goran Mehkek/Cropix

- Pozivam hrvatske mlade stanovnike da u što većoj mjeri pokrenu poljoprivredni posao. Želim poručiti da poljoprivreda, ribarstvo i akvakultura mogu doista biti nositelji razvoja cijelog hrvatskog gospodarstva, to nam pokazuje pandemijska godina u kojoj smo ostvarili rezultate kojima se malo tko nadao, rekla je.


NOVO 10:25 Eurozastupnica Sunčana Glavak istaknula je kako nas je pandemija korone podsjetila na posebnu ulogu kakvu sektor poljoprivredne hrane ima u postizanju klimatskih ciljeva.

- Samo ću reći da je središnji element zelenog je i potreba za prelaskom na održivi sustav poljoprivredne proizvodnje koji čini više na zaštiti i očuvanju prirode. Strategija podrazumijeva jačanje uloge poljoprivrednika, rekla je.

Izjavila je da smo u vrijeme pandemije doživjeli transformaciju navika kupovine te da Europska komisija želi pomoći poljoprivrednicima da primjenjujući digitalnu tehnologiju čini manje štete za okoliš.

image
Izbor za najboljeg mladog poljoprvirednika 2021. i Poljoprivredna konferencija
Goran Mehkek/Cropix

Spomenula je i kako je odljev mladih ljudi iz ruralnih područja nešto na čemu Hrvatska mora poraditi.


NOVO 10:05 Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić na početku se obratio nazočnima te istaknuo kako je bio veliki odaziv na natječaj ističući kako čitatelji Jutarnjeg lista vole čitati priče o uspješnim poljoprivrednicima. Istaknuo je nadu da se čula poruka poljoprivrednika koji se suočavaju s administrativnim ograničenjima kako bi "od polja do stola imali što više hrane".


Peti natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu 2021. koji organizira Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u EP i ambasadorica projekta za Hrvatsku iz redova EPP, Ministarstvo poljoprivrede RH i medijski pokrovitelj Jutarnji list došao je svome kraju.

Danas s početkom u 10 sati u Zagrebu će se održati svečana dodjela nagrada i proglašenje najboljih.

Glavni sponzor Zagrebačka banka troje prvoplasiranih nagradit će novčanom nagradom u ukupnom iznosu od 50.000 tisuća kuna, te osigurati financijsku edukaciju, kao i pomoć u ispunjavanju prijava za fondove EU. Sponzor natječaja Konzum osigurat će najuspješnijima plasman njihovih proizvoda na njihovim prodajnim mjestima. Ambasadorica projekta Sunčana Glavak osigurala je put u Bruxelles za svih 21 finalista na dodjelu nagrade za najboljeg mladog EU poljoprivrednika.

Nakon što je na natječaj pristiglo rekordnih 68 prijava mladih poljoprivrednika koji su svoje projekte, snove i planove o razvoju poljoprivrede željeli podijeliti s javnošću, u konkurenciji najboljih procjenom stručnog žirija ostao je 21 projekt.

Čitatelji su imali prilike dva tjedna glasovati za svoje favorite: Jutarnji list je donio njihove priče, kako posluju, kako su uspjeli i koji su im planovi za budućnost.

Pobjednik po izboru čitatelja redakcija će posebno nagraditi.

U žiriju koji je ocjenjivao projekte su; Marijana Petir, predsjednica Saborskog odbora za poljoprivredu i bivša ambasadorica projekta, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade, Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Vlatko Grgurić, urednik i voditelj emisije Plodovi zemlje na HTV-u, Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista, Marin Kukoč, konzultant za EU fondove - Spartium consulting, Dean Ban, direktor Instituta za poljoprivredu i turizam, Poreč, Antonio Maršić, voditelj SME centra Zagrebačke banke, Dražen Miloloža, viši stručni savjetnik Odjel za poljoprivredu HGK, te Zvonimir Kalić, najbolji mladi poljoprivrednik 2019.

image
Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik/poljoprivrednica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:54