PRIJE RATA PROIZVODILI PIVO

Jutarnji u manufakturi Molotovljevih koktela u Lavovu: ‘Samo neka nam Rusi dođu, neće se dobro provesti‘

Konzumacija alkohola ionako nije dobra za ratovanje, kaže menadžer pivovare Pravda, pa boce do daljnjega pretvaraju u improvizirano oružje

Taras, donedavno jedan od vodećih menadžera Pravde

 Matija Djanjesic/Cropix

U industrijskom dijelu Lavova, samo nekoliko kilometara od strogog centra grada, veliko je skladište. Na drvenim paletama deseci su kartonskih kutija ispunjenih staklenim bocama.

U neka sretnija vremena boce su bile ispunjene vrhunskim pivom Pravde, jednog od najvećih ukrajinskih pivara, osnovanog 2014. godine, nedugo nakon što je Rusija anektirala Krim i pokrenula zauzimanje istočnih regija Luhansk i Donbas.

Danas su te boce pretvorene u improvizirano oružje. Pune se Molotovljevim koktelima.

Reporteri Jutarnjeg lista obišli su ta skladišta u većem kompleksu, u kojem su, uz pivovaru, i restorani i noćni klubovi. Tamo nas je dočekao Taras, koji je donedavno bio jedan od vodećih menadžera Pravde.

Ljude koji pune boce ne vidimo, a Taras nam objašnjava da su manufakture za izradu Molotovljevih koktela izmještene na nekoliko lokacija po gradu nakon što se pročulo da je Pravda to pokrenula.

- Bojimo se da bi pivovara i radnici mogli postati meta dođe li do napada na zapadnu Ukrajinu - kaže nam Taras.

Na ideju o takvoj proizvodnji došli su radnici iz samog pogona, govori dok vadi boce iz kartonske kutije.

- Na ideju su došli ljudi iz pogona pivovare. Osim toga, vidjeli smo da proizvodnja alkohola nema baš nekoga smisla u ratno doba. Mislimo da konzumacija alkohola nije dobra za ratovanje jer trebamo imati bistre umove - kaže i uzima dvije boce.

image

Reporteri Jutarnjeg ušli su u pivovaru u Lavovu koja je zbog ratnog stanja promijenila djelatnost

Matija Djanjesic/Cropix

Zapaljivost

Unutra je zapaljiva tekućina, a u boci je i dio tkanine koja je zalijepljena za čep. Taras nam ne govori ima li u njima stiropora. To su, primjerice, u boce stavljali stanovnici Dnjipra radi brže zapaljivosti. U nekim je kutijama 13, a u nekima po 18 komada tog improviziranog oružja, što ovisi o tome jesu li boce od litre ili su upola manje. Na etiketama je karikatura ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ipak, takva etiketa nije napravljena za sadašnja zbivanja. To se jasno vidi kada se boca okrene.

Pivo nazvano Putin Huilo (u slobodnom prijevodu "Putin k...glavi") u svijetu je postalo poznato 2014. godine, kada je Rusija anketirala Krim i okupirala istočne dijelove Ukrajine. Pravda je tada lansirala ovo pivo s "aromom citrusa", a na etiketi stoji i zašto.

"Putin Huilo postao je svjetski poznat nadimak za predsjednika Rusije. Za razliku od Hitlera i ostalih likova, čije su ambicije vodile do smrti mnogih nedužnih ljudi, Huilo nije samo ludi fanatik. On je ruski milijarder. Putin nije car!"

image

Šaljemo boce na linije obrane oko samoga Lavova i u regiju, no neke smo poslali na sjeveroistok, u Kijev

Matija Djanjesic/Cropix

Dok gleda tu etiketu, Taras se smije.

- Neka dođu. Zapadna Ukrajina ih čeka. Mi smo spremni. Neće se dobro provesti - ozbiljno kaže Taras.

Pitamo ga kamo šalju te koktele.

- Najviše na linije obrane oko samoga Lavova i u regiju, no poslali smo ih na sjeveroistok, u Kijev - odgovara.

Pravda je, objašnjava, zapravo holding te su, osim piva, proizvodili i hranu, a nedavno su ušli i u posao s odjećom. Imaju više od 200 restorana diljem regije, a njihova piva dobitnici su brojnih medalja na svjetskim festivalima piva.

- Tu znamo imati i festivale, no tko sada razmišlja o tome - kaže Taras.

U proizvodnji piva nekad su im, kako stoji na službenim stranicama Pravde, pomagali inženjeri iz Europe i SAD-a.

"Češki inženjering, belgijsko savjetovanje, njemačka linija za punjenje, španjolski sustav točenja, američka pivovara - čini se da nam je cijeli planet pomogao!"

Takvoj pomoći od prijatelja iz Europe i SAD-a Taras se ponovno nada.

image

U bocama za pivo sada je zapaljiva tekućina i dio tkanine koja je zalijepljena za čep. Na njima je etiketa s karikaturom ruskog lidera uz natpis "Putin Huilo" (u slobodnom prijevodu "Putin k...glavi")

Matija Djanjesic/Cropix

Punjenje boca Molotovljevim koktelima proširilo se cijelom Ukrajinom nakon što je zamjenica ministra obrane Ana Maliar pozvala civile da pomognu oduprijeti se ruskim snagama koje su se u tom trenutku približile glavnom gradu, Kijevu. Pozvala je Ukrajince da naprave Molotovljeve koktele, uzmu oružje i pridruže se ukrajinskoj vojsci.

Slike s društvenih mreža pokazuju kako ih građani sada pune i u Kijevu, Harkivu, Dnjipru...

U Lavovu je prije tri mjeseca netko bacio Molotovljev koktel na ruski konzulat i Rusija je uputila prosvjednu notu zbog "terorističkog čina". Upravo taj incident dogodio se u trenutku kada su eskalirale tenzije između Kijeva i Moskve, nakon što je Rusija okupila oko 100.000 vojnika spremnih za borbu blizu svoje granice s Ukrajinom, što su Sjedinjene Države nazvale mogućim uvodom u invaziju koja je počela prošli četvrtak.

Dok u jednom dijelu grada boce pune Molotovljevim koktelima, u drugim dijelovima Lavova pivovara Pravda otvorila je nekoliko objekata koji imaju podrume i mogu poslužiti kao skloništa dođe li do prijetnje.

Kaos i nemir

Za posjet tim objektima potrebna je osobna iskaznica, a svim braniteljima, dakle članovima vojske, policije, nacionalne garde i teritorijalne obrane, daju besplatne čaj i kavu. U pivnicu ne mogu ući naoružani, nego sve oružje moraju ostaviti zaštitarima na ulazu. Građane Ruske Federacije i Bjelorusije - ne poslužuju.

image

Šaljemo boce na linije obrane oko samoga Lavova i u regiju, no neke smo poslali na sjeveroistok, u Kijev

Matija Djanjesic/Cropix

"Ovo je za vašu sigurnost i sigurnost svih posjetitelja. Nastavljamo davati sve od sebe da osiguramo život onih koji nisu angažirani u obrani naše zemlje i da omogućimo malo odmora i spokoja. Paralelno sakupljamo sve što je potrebno da pomognemo našim sugrađanima koji su prinuđeni da dolaze u Lavov iz gradova pod bombardiranjem. Zajedno možemo sve!" napisali su na službenoj stranici.

Pitamo Tarasa boji li se napada na Lavov, boji li se ubačenih skupina u grad.

- Između bjeloruske granice i Lavova je 200-tinjak kilometara. Jedna je velika regija između nas. Stoga sumnjam da će krenuti u kopneni napad. Ubacuju diverzante, provokatore, kako bi unosili kaos i izazivali nemir među našim građanima - govori nam Taras.

Tog je jutra, naime, objavljena informacija da se ruske trupe grupiraju u Bjelorusiji upravo u dijelu koji je najbliži granici sa Zapadnom Ukrajinom, dijelom zemlje koji dosad nije bio pogođen ratom i koji trenutno služi kao glavna logistička ruta sa zemljama Europske unije, najviše s Poljskom.

- Mislim da samo paradiraju u tom dijelu kako bi stvorili napetost - vjeruje Taras pa nastavlja: Zračni napad nije nerealno očekivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 03:39