‘GAMERS ONLY‘

Kakav suvenir: Jordanove tenisice na aukciji, procjena je da će dostići cijenu od milijun kuna

Sotheby‘s na aukciju u Ženevi stavlja parove tenisica talentiranih košarkaša
Kultni par tenisica Michaela Jordana ide na aukciju
 Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

Aukcijska kuća Sotheby's organizirat će ovog svibnja aukciju tenisica pod nazivom 'Gamers Only', proslavljenih košarkaša iz NBA lige. Među njima najviše pozornosti izaziva par tenisica Michaela Jordana. Tenisice je nosio u svojoj rookie sezoni u Chicago Bullsima, 1984./1985. godine.



Dizajn tenisica potpisao je Nikeov dizajner Peter Moore, dok im je nadimak 'Air Jordan' dao košarkašev agent David Falk. Nadimak je skovao jer su u svojim potplatima tenisice imale zrak, a dobacio je i kako Michael košarku ionako igra "u zraku".

Tenisice su crveno-bijele boje, američkih veličina broj 13 i 13,5, a iste su takve lani prodane na aukciji za 462 tisuće eura. Ipak, one su imale i košarkašev potpis. U Sotheby's-u su početnu cijenu odredili na 72 tisuće eura, dok procjenjuju da će postići cijenu od 136 tisuća. To bi značilo da će netko postati novi vlasnik Jordanovih starih tenisica za oko milijun i dvadeset tisuća kuna.

Osim Jordanovih, na aukciju ide još dvanaest pari tenisica talentiranih igrača NBA-a. Među njima su druge po visini cijene potpisane tenisice Stephena Curryja, kao i one Kareema Abdul-Jabbara (oba para su procijenjena na 13 tisuća eura). Za ostale parove najviša procijenjena vrijednost vrti se na oko 3,600 eura, a to su parovi tenicisa Scottieja Pippena, Shaquillea O'Neala, Isaiaha Thomasa, Mosesa Malonea, Dominiquea Wilkinsa, Allena Iversona, Charlesa Barkleyja, Stevea Nasha, Kevina Garnetta i Patricka Ewinga.

Aukcija će se održati online 16. svibnja, a neki od parova imaju već nekoliko ponuditelja. Nitko još nije dao ponudu za tenisice Michaela Jordana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:08