COVID KATASTROFA

Kaos na ulicama, TV postaja iz Delhija objavila potresne scene: ‘Srce mi se slama, ovo je pakao‘

Političari, posebno Modi, suočili su se s kritikama zbog održavanja skupova na kojima je prisustvovalo tisuće ljudi
Kaos u Indiji
 Afp

Drugi val koronavirusa u Indiji dosegnuo je vrhunac u ponedjeljak što je alarmiralo brojne zapadne države, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, SAD i Francusku, da im pošalju hitnu medicinsku pomoć i opremu kako bi im pomogli u borbi s krizom koja je indijske bolnice bacila na koljena, piše Reuters.

Britanija je već poslala 600 paketa medicinske pomoći koji uključuju 495 spremnika s kisikom te više od 100 respiratora, a zrakoplov s opremom bi u Delhi trebao sletjeti u utorak ujutro.



Broj zaraženih u posljednja 24 sata narastao je na 352.991, što je dovelo do toga da bolnice odbijaju pacijente zbog manja kreveta i kisika.

'Trenutno je u bolnicama ekstremno krizna situacija', kazao je glasnogovornik Sir Ganga Ram bolnice u New Delhiju.

image
Allison Dinner/AFP
image
Indranil Aditya/AFP


U nedjelju je premijer Narendra Modi pozvao sve građane na cijepljenje i iznimnu opreznost. U nekim najgore pogođenim gradovima, uključujući i New Delhi, tijela se spaljuju u improviziranim objektima.

Televizijska postaja NDTV objavila je fotografije troje zdravstvenih radnika u Biharu kako vuku tijela po podu i nose ih na kremiranje.

- Ako nikad niste bili na kremiranju, taj miris smrti vas nikad ne napušta. Moje srce se slama zbog svih mojih prijatelja i obitelji u Delhiju koji prolaze kroz ovaj pakao - napisao je na Twitteru Vipin Narang, profesor političkih znanosti s Instituta tehnologije u Massachusettsu.

U glavnom indijskom gradu Delhiju vlada potpuni kaos. Nad gradom se nadvio oblak dima koji je posljedica kremiranja tijela, a na samim ulicama policija pokušava uvesti reda i natjerati ljudi da barem nose maske. Sudeći po fotografijama i video snimkama, to se čini kao nemoguća misija. Također, neki mediji pišu da su sami građani pribjegli radikalnim metodama, te da masovno i prisilno zaključavaju susjede za koje se sumnja da boluju od covida.

Indija s populacijom od gotovo 1,4 milijarde stanovnika ima ukupno 17,31 milijun zaraženih i 195.123 smrtnih slučajeva. U jedno danu umrlo je 2812 ljudi, izvijestilo je ministarstvo zdravstva, iako zdravstveni radnici tvrde da je brojka puno veća.

Razmjeri drugog vala srušili su cijene nafte u ponedjeljak, a trgovci su zabrinuti zbog pada potražnje za gorivom kod trećeg najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

Političari, posebno Modi, suočili su se s kritikama zbog održavanja skupova na kojima je prisustvovalo tisuće ljudi, zbijenih na stadionima, unatoč brutalnom drugom valu zaraze.

Nekoliko gradova uvelo je policijski sat, dok policija osigurava socijalnu distancu i nošenje maski.

image
Diptendu Dutta/AFP
image
Diptendu Dutta/AFP


Unatoč svemu, očekuje se da će oko 8,6 milijuna birača glasati u ponedjeljak u istočnoj državi Zapadni Bengal, u predzadnjem dijelu osmofaznih izbora koji će se završiti ovog tjedna.

Glasanje na lokalnim izborima odvija se i u najmnogoljudnijom državi Uttar Pradesh, koja dnevno bilježi prosječno 30.000 zaraza.

Premijerov apel za cijepljenjem došao je nakon što je 5. travnja cijepljeno u jednom danu 4,5 milijuna ljudi, no nakon toga taj broj pao je na prosječno 2,7 milijuna doza dnevno.

No, i u Indiji opskrba cjepivom zaostaje za potražnjom, dijelom i zbog nedostatka sirovina i požara u pogonu koji proizvodi cjepivo AstraZenece.

image
Arun Sankar/AFP

Cenzura na Twitteru

Tisuće Indijaca ostalo je zgroženo potezom tamošnje vlade koja je naredila da se s društvenih mreža obrišu objave koje kritiziraju nošenje vlasti s krizom koronavirusa.

Glasnogovornik Twittera potvrdio je da su neki materijali blokirani kako se ne bi mogli vidjeti u Indiji.

Iz Twittera nisu specificirali koji su sadržaj uklonili, no mediji pišu kako je uključivao tweet političara iz Zapadnog Bengala koji je premijera Narendra Modija direktno optužio za smrt covid-pacijenata, kao i tweet jednog glumca koji je Modija kritizirao zbog održavanja političkih skupova dok virus bijesni zemljom.

Indijski dužnosnici istaknuli su pak kako je sporni materijal bio 'zavaravajući' te da je mogao potaknuti paniku.

- Ne možemo dopustiti lažne vijesti koje štete državi - kazao je glasnogovornik BJP stranke Gopal Agarwal za BBC.

Na društvenim mrežama mnogi su krenuli tek tada kritizirati vladu jer se fokusirala na cenzuru dok se zemlja bori s humanitarnom krizom.

Jedan korisnik Twittera optužio je vladu da im je lakše ukloniti tweetove nego osigurati bolesnima opskrbu kisikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:18