PREOKRET NA SUDU

Kći prvog predsjednika Ustavnog suda priznala da je primala mito, neće u istražni zatvor

Osim Ana-Marije Končić optužbe su priznali i referentica Suzana P. te treći uhićeni muškarac koji je nudio mito
Ana-Marija Končić
 Cropix

Tijekom tajne istrage koja je uključivala i tajno snimanje razgovora sada pokojnoga poduzetnika, Nenada Bukovca, pale su i "kolateralne žrtve", budući da su istražitelji iz snimljenih razgovora zaključili da poduzetnik podmićuje službenice Zemljišnoknjižnog odjela Općinskoga suda u Sesvetama.

Radi se o dugogodišnjoj voditeljici sesvetske gruntovnice Ana-Mariji Končić, kćeri prvog predsjednika Ustavnog suda RH Jadranka Crnića te referentici u toj gruntovnici Suzani P.

Premda je Uskok protiv dviju službenicca sesvetske gruntovnice predložio određivanje istražnog zatvora zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a što je bilo vezano uz njihovu funkciju, odnosno njihov posao na sudu, danas prije desetak minuta na Županijskom sudu u Zagrebu došlo je do malenog preokreta.

Naime, odvjetnici osumnjičenica donijeli su uvjerenje kojim su njih dvije suspendirane do kraja kaznenog postupka, stoga više ne postoji opasnost da bi one mogle ponoviti djelo.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković povukao je zatim svoj prijedlog za određivanje istražnog zatvora te su puštene na slobodu.

Inače, i njih dvije, i treći provedeni muškarac Alen P., koji je slučajno upao u mjere nudeći nekoliko stotina kuna za jedan upis, proiznali su sva kaznena djela koja im se stavljaju na teret pa stoga nije bilo potrebe da se protiv njih tztraži istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke, već je istražni zatvor predlagan isključivo vezano uz opasnost da bi, budući da rade na sudu, mogle ponoviti kazneno djelo.

Za što terete službenice?

MUP je ranije objavio detalje za što sumnjiči troje uhićenih. Njihovo priopćenje niže prenosimo u cijelosti:

- Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad dvije hrvatske državljanke starosti 65 i 51 godinu zbog sumnje da su počinile kazneno djelo primanja mita te jednim hrvatskim državljaninom starosti 55 godina zbog sumnje da je počinio kazneno djelo davanja mita.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičena 65-godišnjakinja, kao voditeljica zemljišnoknjižnog odjela suda u Sesvetama s jednim, sada pokojnim poduzetnikom, dogovorila, a drugoosumnjičena 51-godišnjakinja, kao njena podređena referentica, u najmanje dva navrata tijekom veljače i ožujka 2021. godine provela žurne službene radnje upisa kupoprodaje, pozajmice i uknjižbe prava u korist članova njegove obitelji ili njegovih tvrtki. Za obavljanje opisane radnje zahtijevale su i dobile novčane naknade od tri, odnosno četiri tisuće kuna, koje su podijelile, a koje su im u prostorije suda donosili zaposlenici pokojnog poduzetnika.

Također se sumnja da su ranije navedene osumnjičene tijekom lipnja ove godine, u istom svojstvu, s trećeosumnjičenim 55-godišnjakom dogovorile da se za novčanu naknadu od 500 kuna žurno provede brisanje založnog prava s nekretnine trgovačkog društva njegovog sina. Navedenu su radnju provele, a novac podijelile.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svo troje osumnjičenih predano je pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kažu iz MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:43