ČETVEROSTRUKA LIKVIDACIJA

Kronologija horora: Kako je krvava osveta posrnulog poduzetnika zavila Šibenik u crno

Šibenik ne pamti crnje subote, s četvero mrtvih, ubijenih sugrađana. Ubojstva kalašnjikovom dogodila su se na dvije lokacije
Ubojstva u Šibeniku i Vodicama
 Cropix/Privatni Album

Šibenik ne pamti crnje subote, s četvero mrtvih, ubijenih sugrađana. Grad je najprije oko 13 sati potresla vijest da je poznati šibenski poduzetnik ubijen u svom automobilu na parkingu kod trgovačkog centra Djelo u Vodicama, a onda se, kao u kakvom hororu, saznalo da je to bila tek uvertira u konačni saldo masakra - da su još tri mrtva tijela pronađena na drugom kraju Šibenika, u Ražinama, u podrumu objekta bivše pekare tvrtke Matkol, u poslovnoj zoni u Ražinama, smještene između Jadranske magistrale i valjaonice bivšeg TLM -a, sadašnjeg IMPOL-a.

Policijska opsada

Iako policija nije izlazila ni s kakvim imenima ni ikakvim službenim podacima vezanim za smrti za koje se uskoro pokazalo da su rezultat ubojstva, po Šibeniku - koji se u tren našao pod opsadom policije, dugih cijevi, specijalaca na ulazima i izlazima iz grada - kao požar se pronijela vijest da je osoba ubijena - navodno rafalom iz automatske puške - u svom Mercedesu, i ispred svog trgovačkog centra, zapravo Tedi Slamić, šef cijelog trgovačkog lanca Djelo inače jednog od najvećih, ne samo u županiji, nego i u Dalmaciji i Hrvatskoj, članici nacionalnog lanca 'Ultra'.

image
Mjesto ubojstva u Vodicama
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Identitet osoba ubijenih na Ražinama isto je tako bio obavijen velom tajne, ali isto se tako ubrzo po gradu počelo špekulirati kako je riječ o Toniju Šparadi, direktoru tvrtke Sabirač, te Radojki Danek, poznatoj šibenskoj stečajnoj upraviteljici i gradskoj vijećnici HDZ-a u aktualnom sazivu Gradskog vijeća. Treća osoba - kako se neslužbeno saznaje, također ustrijeljena vatrenim oružjem - bio je navodno Mario Danek, njezin suprug koji se na Ražinama zatekao slučajno, navodno vozeći suprugu na unaprijed dogovoreni sastanak.

image
Mjesto ubojstva u Vodicama
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cr

Šibenska javnost, u nedostatku službenih informacija je svašta pričala i nagađala, a malo svjetla među upućene unijela je tek kasno popodne službena informacija iz šibenske policije da MUP u 'vezi s navedenim događajima dovodi mušku osobu koja se koristi osobnim vozilom marke ŠKODA KAROQ, sive boje, registarskih oznaka ŠI-959-HF. I pozivali su građane u slučaju da primijete navedeno osobno vozilo žurno dojave policiji lokaciju na brojeve telefona.'

image
Policijska blokada
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Policijska blokada
Duje Klaric/Cropix
image
Policijska blokada
Duje Klaric/Cropix

Kako su građani upozoreni da se ne približavaju vozilu, već odmah obavijeste policiju, koja je tim putem demantirala i informaciju da je počinitelj pronađen mrtav, bilo je jasno da su sve priče kako je ubojica sam sebi presudio, koje su kolale po Šibeniku, navodno sa Šibenskog, odnosno Morinjskog mosta - kako u kojoj verziji - neistinite.

image
Policijska blokada
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Policijska blokada
Duje Klaric/Cropix

Propao biznis

A kako brojni u Šibeniku znaju da se navedenim Škodinim terencem služi i poduzetnik Branko Koloper Matkol, u čijem su - bivšem - objektu, pronađeni i mrtvi, njih trojica, odmah se krenuo sklapati i ostatak priče.

image
Branko Koloper

Naime, Koloper je propao u svom pekarsko - trgovačkom biznisu, a njegova je tvrtka, koju je gradio cijeli život i veliki, nedovršeni poslovni objekt na ulazu u Šibenik, za koji se zadužio, u nevrijeme, prije velike krize 2008. godine otišla na bubanj.

image
Radojka Danek
Nikša Stipaničev/Cropix

Radojka Danek bila je stečajna upraviteljica tvrtke, koja je njezinu imovinu prodavala na javnoj dražbi Trgovačkog suda u Zadru. Toni Šparada, direktor tvrtke za prikupljanje sekundarnih sirovina 'Sabirač', kažu upućeni, bio je kupac izlicitirane nekretnine. Oni su navodno došli na sastanak s Koloperom, u subotu ujutro, Radojku je dovezao njezin muž Mario. Što je tu pošlo po zlu, tko je koga okupio, kako, zašto...

image
Šibenik, poslovna zona Ražine
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Za odgovor na ta pitanja trebat će sačekati kraj istrage nadležnih policijskih tijela i državno-odvjetničkih tijela, ali u svakom slučaju, kako policija ne spominje počinitelje, nego samo počinitelja, za pretpostaviti je da je nakon toga Koloper, kojeg su u Šibeniku zvali i Matkol, po imenu njegove tvrtke, koju je devedesetih počeo graditi iz pekare i trgovine u obiteljskoj kući na Vidicima, krenuo put Vodica. I da shodno tome, ako je vjerovati policiji, ista osoba stoji iza ubojstva već spomenutog trojca i Tedija Slamića.

image
Tedi Slamić
Niksa Stipanicev/Cropix

Jesu li njih dvojica imali neraščišćenih računa, to će pokazati istraga, ali da su se dvojica poduzetnika dobro poznavali i da su zajedno poslovali, još iz vremena kada je 'Djelo' bilo vodeći županijski maloprodajni lanac i veliki kupac pekarskih proizvoda, to je potpuno izvjesno.

Poslovna suradnja

Neslužbene informacije govore da je Koloper smatrao Slamića odgovornim za propast svoje nekad uspješne firme. Kad je "Djelo" otvaralo lance svojih trgovina, Koloper je sa vlasnicima dogovorio da će imati poslovnu suradnju na način da će trgovački lanac kupovati njegove pekarske proizvode. Cijela je priča dobro krenula, no onda je došlo do problema i trgovački lanac više nije plaćao Koloperu isporuke. Dug se gomilao, a upućeni govore da je onda Koloper sa Slamićem dogovorio da dug kompenziraju u brašnu.

image
Policijska blokada
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Policijska blokada
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

No, ispalo je na kraju da je brašno imalo veću cijenu nego završni pekarski proizvod pa se nakon nekog vremena ispostavilo da je "Matkol" dužan "Djelu" preko pola milijuna kuna. Naravno, ovi su mu blokirali tvrtku, a nakon 120 dana FINA je pokrenula stečaj zbog duga koji se popeo na 831.702 kune.

image
Policijska blokada
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Presudio si pucnjem iz automatske puške

Nije to bio jedini dug "Matkola" jer se pisalo nakon otvaranja stečaja da je dužan i Poreznoj upravi, OTP banci skoro tri milijuna kuna, Hrvatskim šumama, Tržnicama Šibenik, Zavodu za javno zdravstvo, Zelenom gradu itd. No, očito je da je Koloper smatrao da je "Djelo" odgovorno za početak njegove propasti.

U svakom slučaju, policija je, kasno popodne blokirala i prilaze već spomenutoj kući na Vidicima, ali i prilaze njegovoj kući - vikendici u Donjem Polju.

U večernjim satima stigla je potvrda kako je njegovo beživotno tijelo pronađeno na prostoru između Vodica i Tribunja, 5 kilometara od mjesta gdje je ubio Tedija Slamića.

Koloper je nađen pored automobila, s njegove desne strane, na udaljenosti od metar i pol od vozila. Koloper je sebi presudio pucnjem iz automatske puške, vjerojatno istom s kojom je i počinio ubojstva.

image
Ubojica je pronađen mrtav
Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 19:17