POTRESNI VIDEO

Majka dječaka čija je životna priča ujedinila Hrvatsku u suzama: Samo njega nisu primili u vrtić

U videu se se Šimun igra svega nekoliko metara od vrtića u koji nije primljen i odakle dopiru zvuci dječje graje
Šimun Stojanović
 Facebook, Danijel Soldo/Cropix

Šimun Stojanović, maleni dječak iz Županje čija je životna priča ujedinila Hrvatsku ponovno je, prema riječima njegove majke Martine naišao na prepreku. Ovaj put ljudsku. U petak je, naime, objavila potresni video na Facebooku u kojem, cijelo vrijeme plačući, govori o tome kako njezin sin nije primljen u Dječji vrtić u Županji.

- Ovo je Šimun. Ne moram vam puno pričati o njemu. Trenutno smo u blizini Dječjeg vrtića Maslačak u Županji i danas od 65 predanih zahtjeva za upis u vrtić jedino je Šimun u koloni sam, što znači da je jedini koji nije primljen, kako nam je rečeno, jer je rizičan za sebe i drugu djecu - započela je svoju priču potresena majka dječaka koji je prošle godine u SAD-u podvrgnut kompliciranoj operaciji nakon koje je dobio protezu za nogu kako bi napokon mogao samostalno hodati.

- Ovo je krajnji korak, jer smo iscrpili druge kontakte. Obratili smo se svima za pomoć, da nam daju priliku, da ga tete vide na sat vremena, da vide što on može, što ne može. Grad nam je obećao asistenta, svaka im čast, napravili su što su mogli, ali ni to očito nije dovoljno. Odbijen je na neviđeno . kazala je gospođa Stojanović, istaknuvši kako ne misli da ih netko mrzi.

- To je strah od nepoznatog. Od ovakve djece. Želim reći da oni nisu zarazni, nemaju drugačije potrebe od druge djece. Trenutno je Šimunova najveća potreba društvo, vršnjaci. Toliko je vremena bio izoliran, po bolnicama. I onda smo naišli na zatvorena vrata u našoj Županji. U našem gradu. U vrtiću koji je odgojio moje dvoje djece i na tome sam im beskrajno zahvalna - istaknula je Šimunova majka u videu u kojem se Šimun igra pokraj sprave na dječjem igralištu za djecu s posebnim potrebama. Svega nekoliko metara od Dječjeg vrtića u koji nije primljen i odakle dopiru zvuci dječje graje.

- Djeca iz vrtića trenutno se igraju u dvorištu. Ovdje piše 'Dobro došli u vrtić mali moji prijatelji'. Šimun očito nije prijatelj. Njemu treba pomoć, to je neosporno, ali pomoć da ga se pridigne. Njegov broj je danas bio sam. Sam. Na listi djece koja nisu primljena. Znam da će oni to zamotati u celofan - plače majka i dodaje.

image
Šimun Stojanović i pas Simba
Danijel Soldo/Cropix

- Nitko ga nije vidio ni čuo, nisu mu dali ni pola sata da bude u kontaktu sa drugom djecom, sa tetama. Da jesu, ne bih im zamjerila. Preporuke naše pedijatrice i liječnika u Klaićevoj je da Šimun krene sa ranom socijalizacijom, ali to se ovdje ne uvažava. Radi se o stigmatizaciji, čak i diskriminaciji - kazala je Šimunova majka, koja se pita bi li se neki roditelj bojao da Šimun bude u blizini njegova djeteta.

image
Šimun Stojanović i pas Simba
Danijel Soldo/Cropix

- Ja se ne bih bojala. To je dijete koje zna brojati, pjevati, reći što mu i kada treba, nema nikakvih mentalnih ispada... Danas je to moje dijete. Sutra može biti vaše, unuče, kumče, prijatelj. Probudite se. Nismo zaslužili ovakav tretman. Toliko smo se borili, toliku je nadu dao drugima, da bi na kraju to sve netko popljuvao. U Županji. U dječjem vrtiću - istaknula je dodavši i kako misli „da odgajatelji u 21. stoljeću moraju biti spremni za rad sa djetetom s posebnim potrebama uz pomoć asistenta.“

O ovome je pisala svim institucijama, molila za pomoć, ali nije je dobila. Naknadno joj se javila ravnateljica koja ju je pozvala na sastanak gdje će joj objasniti zašto jedino Šimuna nisu primili u vrtić.

- Još malo ćemo nastaviti biti u društvu djece iza ograde. Upiti to malo dječjeg smijeha. Ja neću dozvoliti da više plače. Jer to Šimun nije zaslužio. Hvala vam svima i nadam se da ćete ovaj video podijeliti - poručila je na kraju.

Podsjetimo, dvogodišnji dječak Šimun Stojanović rođen je s dvije teške dijagnoze. Nije imao 25 kostiju, koljeno i čašicu kuka. S roditeljima se nakon teške operacije u Americi vratio 31. ožujka, ali bližnje i dalje nije mogao vidjeti. Nakon dvotjedne samoizolacije susreo ih je sredinom travnja o čemu opširnije možete pročitati OVDJE.

image
Šimun Stojanović i pas Simba
Danijel Soldo/Cropix
image
Šimun Stojanović i pas Simba
Danijel Soldo/Cropix
image
Šimun Stojanović i pas Simba
Danijel Soldo/Cropix
image








Danijel Soldo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:14