OTKRIĆE JUTARNJEG

Marić o prijedlogu raspodjele doniranih sredstava: ‘Bila je to interna rasprava‘

Jutarnji je jučer izvijestio o prijedlogu raspodjele sredstava koje su građani donirali nakon potresa
Zdravko Marić
 Srđan Vrančić/Cropix, Goran Mehkek/Cropix

Ministar Zdravko Marić nakon sjednice Vlade komentirao je mjere za gospodarstvenike nakon popuštanja mjera u ponedjeljak.

- Nastavit ćemo dijalog s predstavnicima svih djelatnosti koje su i dalje pod utjecajem mjera. Razgovarat ćemo i čuti promišljanja. I dalje ostajemo pri jasnom stavu da su zdravlje i očuvanje radnih mjesta prioriteti - kazao je Marić.

- Nećemo se oglušiti na određene apele. Dijalog postoji. Jutros su predstavnici udruge ugostitelja imali s mojim kolegama razgovore. Tu smo otvoreni, dijalog će biti - kazao je Marić.

Na pitanje može li se očekivati nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta, Marić je kazao da će se o tome razgovarati. Kazao je da su mjere za očuvanje radnih mjesta na snazi do 1. ožujka.

- Novca znamo koliko ima u proračunu. Proračunska situacija je takva kakva je. Imamo za određene namjene za očuvanje radnih mjesta troškove predviđene. Ako bude bilo potrebno dodatnih sredstava naći ćemo način - kazao je Marić.

- Razgovori će se voditi kako i na koji način produljiti mjere i u kojim segmentima - kazao je. Marić je kazao da će se ovih dana znati koje će se mjere za očuvanje radnih mjesta produljiti.

Marić je otkrio je koliko će rasti same trošarine te koliko bi u konačnici moglo iznositi poskupljenje samih duhanskih proizvoda.

- Povećava se visina trošarina na cigarete te iznos minimalne trošarine na cigarete. Specifična trošarina iznosit će 400 kuna na tisuću cigareta, u odnosu na dosadašnjih 370 kuna - kazao je Marić.

Kazao je kako se proporcionalna trošarina za cigarete ne bi mijenjala te bi ostala 34 posto od maloprodajne cijene cigareta dok bi se minimalna trošarina na cigarete povećala na 888 kuna za 1000 komada cigareta, u odnosu na dosadašnjih 824 kune. Povećavaju se i trošarine na sve vrste duhana za pušenje i to na 860 kuna za jedan kilogram (s postojećih 800 kuna). Za cigare i cigarilose trošarine će s postojećih 800 porasti na 860 kuna na tisuću komada.

Za grijane duhanske proizvode trošarine će porasti na 1400 kuna za jedan kilogram u odnosu na postojećih 800, a za nove duhanske proizvode 860 kuna u odnosu na postojećih 800 kuna po kilogramu. Za e-tekućine trošarine se ni mijenjaju te ih i dalje neće biti.

Nove trošarine stupaju na snagu s prvim ožujkom, a ukupno bi do kraja godine u proračun trebala donijeti 300 milijuna kuna.

- Odluka o cijeni je na proizvođačima, ali prema našim izračunima kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti više od dvije kune - kazao je Marić.

Od ministra je zatraženo da pojasni odluku Vlade o raspodjeli sredstava za potresom pogođena područja te da komentira prijedlog koji je objavio Jutarnji, te novi prema kojem Vlada ide 100 posto na obnovu objekata.

Podsjetimo, u prijedlogu je stajalo kako će više od polovice novca koji su građani i tvrtke uplaćivali nakon potresa dobiti četiri ministarstva, a od doniranih 100 milijuna vlada će samo 40 posto dati za obnovu kuća.

- U ovom procesu su svi resori sudjelovali. Tu se zahvaljujem kolegi Medvedu. Svaki dan je u Petrinji, vodi višednevne sastanke s našim kolegama na tu temu. Otkad je račun otvoren, pozvali smo tada da je to najbolji način ako netko želi uplatiti i pomoći sa svojim donacijama potresom ugroženim područjima da ide putem državnog proračuna. Mi ćemo to sve transparentno objavljivati što činimo do sada, činit ćemo i dalje. Otvorili smo temu kako ćemo ta sredstva usmjeriti, rekao sam da s jedne strane kombiniramo europske izvore jer još uvijek nemamo procjene ukupnih šteta sukladno tome će biti aplikacija prema Fondu solidarnosti, proračunske izvore jer će u konačnici najveći dio toga ići na teret državnog proračuna, međunarodne financijske institucije, sve od kojih ćemo crpiti sredstva da bismo obnovu proveli i napravili na pravi način. Prikupljena sredstva od donacija neće biti dovoljna ni blizu koliko je ukupna šteta. Gledali smo na nešto što ne bismo mogli aplicirati iz Fonda solidarnosti i različiti su se prijedlozi odvijali. Poslali smo na mišljenje tijelima državne uprave - kazao je.

- Da pojasnimo, kad kažemo uzeti taj novac govorimo o novcu koji će isključivo biti usmjeren na potresom pogođena područja, na nikakvu drugu svrhu. Ti različiti prijedlozi to je interna rasprava. Na razini državne uprave bilo koji zakonski akt, ako vi u nekoj fazi internog dijaloga razgovarate, ima ljudi s različitim mišljenjem, a jedino je relevantno uži kabinet Vlade. Ured za stambeno zbrinjavanje, čut ćete kad bude objavljeno priopćenje sa zatvorenog dijela sjednice Vlade, se do sada pokazao dugo godina pod vodstvom kolege Mažara, kao kvalitetna institucija za provedbu takvih aktivnosti. Imaju sredstva na raspolaganju i oni će ih usmjeravati točno kako stoji u odluci - kazao je Marić.

Aladrović: Trebamo dogovoriti što je prihvatljivo i državi i umirovljenicima

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak da je sastanak s umirovljeničkim udrugama o isplati covid dodatka najavljen za danas te pojasnio da će dodatak biti uveden ako se dogovore oko toga što je podnošljivo za državni proračun i što je prihvatljivo umirovljenicima.

Aladrović je poslije sjednice Vlade pojasnio da su o toj temi prije dva tjedna započeli razgovore s udrugama umirovljenika i s Hrvatskom strankom umirovljenika. Elementi usklađenja su nešto niži nego što je planirano, a za danas je najavljen sastanak s Maticom umirovljenika Hrvatske i Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

"Vidjet ćemo koja su očekivanja, je li ta očekivanja moguće uklopiti u potencijal državnog proračuna. Moram odmah napomenuti da ona prva traženja koja su se odnosila na 1,1 milijardu kuna jednostavno nisu realna. Hrvatski proračun to u ovom trenutku ne može podnijeti", poručio je Aladrović.

Dodao je kako će predmet današnjeg razgovora biti pronalazak optimalnog rješenja koje bi išlo na ruku i umirovljenicima i Ministarstvu financija, odnosno Vladi. Dalje nije htio komentirati jer "želi čuti očekivanja od reprezentativnih udruga".

"Tek nakon toga možemo ići s detaljnijim iznosima. Još uvijek je to otvoreno, ali moramo biti svjesni da usklađenje kao takvo nije bilo na razini očekivanja", naveo je Aladrović.

Na upit znači li to da covid dodatak ide, ali da još nije utvrđen iznos, pojasnio je da covid dodatak možda ide ako se dogovore oko toga što je podnošljivo za proračun i što je umirovljenicima prihvatljivo.

Potvrdio je i da postoji mogućnost da se ne dogovore s udrugama, ali i poručio da moraju dovesti u korelaciju i usklađenje mirovina i potencijal državnog proračuna i očekivanja umirovljenika.

"To ćemo u daljnjim razgovorima sa svim udrugama pokušati dovesti u kontekst koji svima odgovara", zaključio je Aladrović. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:46