‘ZATVORENI SMO U SOBE‘

Maturalac iz noćne more: Dvjesto učenika došlo na Mallorcu na provod pa završili u karanteni!

Policija učenike neprekidno motri, a javno tužiteljstvo otvoreno se ne slaže s ovim načinom kontrole
Dvjestotinjak učenika ne smije napustiti svoje sobe u hotelu na Mallorci
 Jaime Reina/Afp/Profimedia

Dvjestotinjak učenika završnih razreda srednje škole "zatočeno" je u karantenu u hotelu Palma Bellver, zbog sumnje da su veliki prijenosnici korona virusa. Ondje su završili prošli tjedan, nakon što su na Balearskim otocima, na kojima se nalazi i Mallorca, utvrđeno kako je više od tisuću novih slučajeva direktno povezano s učeničkim putovanjima za kraj školske godine.

Javno tužiteljstvo izrazilo je protivljenje takvoj odluci, no učenici su i dalje pod 24-satnim nadzorom policije, zatvoreni u hotelskim sobama.

Španjolski je ministar zdravstva objavio kako je pet posto novih slučajeva zaraza u Španjolskoj povezano sa žarištem na Mallorci, pa balearske vlasti svoj postupak smatraju opravdanim.

Učenici se, pak, žale kako nitko nije ništa pitao njihove roditelje, te da su "od njih samih saznali da su u karanteni."

Od putovanja, kaže Lucia (17) iz Cadiza, nisu smjeli odustati, jer je agencija najavila tužbu. "Praktički su nas prisilili."

Nitko u njezinoj školskoj grupi nije pozitivan na covid-19, no svoje sobe ne smiju i dalje napuštati ni pod kojim uvjetima. Na uvjete u kojima ih čuvaju požalio se i 18-godišnji Daniel iz Cordobe, koji je kazao kako se osjeća "zastrašeno svaki put kad otvori vrata da bi nešto zatražio."

Osim toga, strahuje za kolege sa zdravstvenim problemima. "Osoba s mog kata ima astmu, pa je stavljena u rizičnu skupinu. No nakon toga je šest sati čekala kola hitne pomoći, kako bi je prevezla u bolnicu", objasnio je Daniel.

Iako se ne mogu požaliti na sobe, osjećaju se potpuno sami, s obzirom na to da je dio njih izoliran pojedinačno.

Požalili su se i na zlostavljanje putem društvenih mreža, na kojima ih ismijavaju zbog "teške karantene u odličnom hotelu."

Djeci još nije poznato do kad će morati ostati u hotelu, no izgleda da će ondje biti sve do sedmog srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:04