IZLETI U EPIDEMIJI

Iz Austrije dolaze k nama na maturalac, hrvatski učenici ne smiju ići u inozemstvo

Prema uputama, maturalci su dozvoljeni samo unutar Hrvatske, i to samo do tri noćenja i uz negativan rezultat brzog antigenskog testa
 Ivo Ravlić/Cropix

Hrvatski osnovnoškolci i srednjoškolci ove će godine, za razliku od prošle, moći na maturalno putovanje, no, prema zadnjim uputama HZJZ-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja, maturalci su dopušteni samo unutar Hrvatske, i to samo do tri noćenja i uz negativan rezultat brzog antigenskog testa. U uputama stoji - nikako se ne preporučuje organiziranje ekskurzija u inozemstvu.

S druge strane, u Hrvatsku stižu učenici iz drugih zemalja na svoja maturalna putovanja, ali pod jakim epidemiološkim mjerama.

Turistička agencija DocLX koja dovodi učenike iz Austrije osmislila je strogi "bubble" koncept koji podrazumijeva boravak učenika u sklopu 630.000 metara zakupljenog istarskog poluotoka Lanterna sa samo jednim pristupnim putem koji je za neovlaštene osobe zatvoren sasvim, a svi maturanti i zaposlenici dužni su testirati se svaki drugi dan boravka u hotelu, i to uz pomoć obaveznog PCR testa grgljanjem.

U krugu objekta

Maturalac tako podrazumijeva za turizam paradoksalnu situaciju - iskustvo koje podrazumijeva "nemiješanje" s domaćim gostima te boravak isključivo u krugu zakupljenog objekta, odnosno otoka, a strogi sigurnosni protokoli razvijeni su u suradnji sa stručnjacima i savjetnicima austrijske savezne vlade, profesorom Hans-Peterom Hutterom i epidemiologom, profesorom Michaelom Kandiem.

Upute za naše učenike, pak, nalažu da se pri putovanju učenici grupiraju u autobuse po razredima koji inače borave zajedno u učionici. Ako su u autobusu učenici iz dva ili više manjih razreda, separiraju se po autobusu.

Za učenike koji nastavu nisu imali unatrag deset dana prije putovanja nije važno pridržavati se principa grupiranja po razredima, nego se uoči putovanja formiraju nove grupe koje se međusobno ne miješaju. Novoformirane grupe i parovi učenika koji sjede zajedno u autobusu ujedno i dijele sobe, odnosno zajedno sjede za objedom i općenito provode vrijeme zajedno.

"Prednost u sudjelovanju u izvanučioničkoj nastavi, kad je to moguće, trebaju imati cijepljeni učitelji ili učitelji koji su preboljeli covid-19 u posljednjih šest mjeseci. To, ipak, nije uvjet, tako da djelatnici koji nisu cijepljeni ili koji nisu preboljeli covid-19 unazad šest mjeseci mogu biti uključeni u izvanučioničku nastavu. Također je potrebno pridržavati se svih važećih protuepidemijskih mjera", stoji u uputama.

Lani ostali nezadovoljni

Ipak, prema riječima ravnatelja srednjih škola, ove godine slabo se planiraju maturalna putovanja, ponajprije zato što srednjoškolci i inače ne preferiraju Hrvatsku. Lani su se brojni roditelji našli u situaciji da su bila ugovorena putovanja u inozemstvo, no od njih se moralo odustati.

Agencije su roditeljima nudile odgodu putovanja ili vaučere u vrijednosti uplaćenog dijela novca. - Ove godine bolje je ništa ne planirati pa ako situacija bude dobra naknadno dogovoriti nego planirati, a nerealizirati i time stavljati učenike i roditelje u nepovoljan položaj - kaže predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske Suzana Hitrec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:43