OBJAVLJENA SNIMKA

Migranta ubila mina kod Saborskog. Policija potom satima izvlačila 10 osoba iz minskog polja

Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć
Spašavanje migranata
 Mup Rh

Pripadnici ATJ Lučko izvukli su u petak deset ilegalnih migranata iz minski sumnjive šume u Blatu na području Saborskog, nakon što je dan ranije jedan od njih nagazio na nepoznatu minu te poginuo. Još četvero migranata oko njega je ozlijeđeno.

Odmah nakon dojave policajci su locirali smrtno stradalog migranta i jednog ozlijeđenog. Ostatak grupe udaljio se u nepoznatom smjeru te su ih pretraživanjem terena u ranim večernjim satima locirali specijalci iz helikoptera na predjelu Modruš i Lička Jasenica.

- Uvjeti nisu dopuštali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici putem razglasa iz helikoptera na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima. Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima, započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje - potvrdili su u petak u PU karlovačkoj.

Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć.

U ovom trenutku šest osoba izrazilo je namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, a ostale osobe, s obzirom na to da su bile ozlijeđene, medicinski su zbrinute. Jedna od njih u životnoj je opasnosti.

'Bilo je jakih udara vjetra, helikopter u nemogućim uvjetima'

Zapovjednik ATJ Lučko Mato Bilobrk opisao je za Dnevnik.hr akciju spašavanja migranata iz minskog polja. Nakon što su dobili dojavu o tome da je jedan migrant smrtno stradao, a jedan je teško ranjen, pripadnici ATJ Lučko su odmah krenuli u potragu.

- Bilo je jakih udara vjetra, helikopter se nalazio u nemogućim uvjetima, rekao je Bilobrk i dodao da je operater na kameri u helikopteru uočio ljude na nepristupačnom području. Tada su saznali da su migranti 500 metara u samom minskom polju.

Krenule su tri taktičke grupe ATJ Lučko: pirotehničari s 20 kilograma opreme, medicinati i sanitet, te grupa za izvlačenje.

- Pirotehničari su u najkraćem mogućem roku ušli, trasirali i obilježili put za evakuaciju. Potom smo ušli sa medicinskim timom, rekao je Bilobrk za Dnevnik.hr i dodao da su pronašli pet ranjenih osoba, od kojih je jedna bila teško ranjena. Zatim je krenula evakuacija. Liječnici se u ogulinskoj bolnici trenutno bore za živote dvojice stradalih migranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 09:21