ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Mostova inicijativa je besmislena i neće promijeniti način vođenja pandemije‘

Sadašnja cjepiva su takva da treba primiti booster dozu kako bi se zaštitili od omikrona, stoga pozivam sve da to naprave, poručio je

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/CROPIX

Vlade Republike Hrvatske u četvrtak na sjednici koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici iznosi informacije o aktualnom stanju oko potresa i koronavirusa, a donijet će i zaključak o podržavanju donošenja Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2022. iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

- Vlada i Stožer svakodnevno prate razvoj situacije s omikronom koji se rasplamsava u Europskoj uniji i svijetu. U nekim zemljama mjere se pooštravaju, novi soj širi se dinamikom tako da se udvostručuje svakih nekoliko dana, a delta se udvostručavala svakih 10 do 12 dana. To je zabrinjavajuće.

Sadašnja cjepiva su takva da treba primiti booster dozu kako bi se zaštitili od omikrona, stoga pozivam sve da to naprave. Važno je da se ne opustimo previše ovih dana, svima uoči blagdana savjetujem razuman i oprezan pristup da ne dođe do širenja zaraze - rekao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Zatim je Davor Božinović govorio o mjerama za blagdane.

- Iznimno na dane 24. i 31. prosinca dopušta se nešto dulje trajanje manifestacija i radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 umjesto do ponoći. To što će te manifestacije trajati dulje ne znači da se ne treba pridržavati svih mjera. Epidemiološka situacija ne ovisi samo o uvedenim mjerama, već i o našem pridržavanju istih - izjavio je i još jednom apelirao na građane da se cijepe protiv covida.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je u posljednja 24 sata udio novozaraženih među testiranima 34,11 posto.

- Uslijed manjeg broja zaraženih pada i broj hospitaliziranih, ali i dalje je puno pacijenata na intenzivnoj njezi. Dosad je u bolnicama obrađeno više od 45.000 pacijenata od tzv. post covid stanja - rekao je Beroš i podsjetio kako su u ponedjeljak zaprimljene prve doze lijeka protiv covida.

- Namijenjen je liječenju lakših oblika bolesti, a primjenjivat će se u dnevnim bolnicama. EMA je donijela preporuku o odobrenju proteinskog cjepiva Novavax, a Vlada je naručila 180.000 doza, koje očekujemo u siječnju - izjavio je ministar.

- Više od 80% hospitaliziranih nije cijepljeno, vidi se pomak prema mlađim dobnim skupinama. Kod nas je trenutačno mirna epidemiološka situacija, ali to nije dozvola za nekontrolirana blagdanska okupljanja. S obzirom na širenje omikrona, snažno preporučamo cijepljenje trećom dozom - rekao je.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na Mostovu tvrdnju o prikupljenih 400.000 potpisa za referendum.

- Nema problema, Most može bilo kad donijeti potpise na provjeru. Kad god oni budu spremni, to je OK. Cijela ta inicijativa, poštujući sve naše građane koji su dali svoje potpise, besmislena je i neće promijeniti način vođenja pandemije. Što se nas tiče, mogli su jučer popodne donijeti sve potpise na Markov trg - izjavio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:49