COVID POTVRDE

Može li Plenković kazniti Milanovića? Razgovarali smo sa stručnjacima, evo što kažu

Pravni stručnjaci za Jutarnji komentiraju primjenu najavljene sankcije za nepoštivanje mjera

Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Tom Dubravec/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite, odnosno Vlada, uveo je prije dva tjedna obavezne covid-potvrde za zaposlenike i korisnike svih državnih i javnih službi. Odluka je naišla na otpor u kojemu su prednjačili predsjednik Republike Zoran Milanović i gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Vlada je odgovorila da će kažnjavati neposluh, ali da bi to mogla, najprije mora izmijeniti zakone.

Međutim, predsjednika Milanovića ni tada neće moći kazniti bude li ustrajao u tome da od zaposlenika Ureda predsjednika ne traži covid-potvrde, odnosno dokaz da su cijepljeni, da su preboljeli covid ili da su se testirali i da su negativni na virus.

- Predsjednika Republike ne može se kažnjavati niti se protiv njega može voditi postupak bez dozvole Ustavnog suda budući da on uživa imunitet nepovredivosti. Protiv njega se ne može pokrenuti ni kazneni postupak, a kamoli prekršajni, bez dozvole Ustavnog suda - kaže profesor upravnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. Frane Staničić. Ali se, nastavlja, može kažnjavati dužnosnike, a dužnosnici lokalne samouprave već su sada odgovorni po nizu prekršajnih odredbi. Preduvjet je, ističe dr. Staničić, da se sankcija propiše zakonom.

Nadležni za kontrolu

- Nitko ne može biti izuzet od primjene zakona. Svi smo se dužni držati Ustava i zakona - navodi profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. Robert Podolnjak, dodajući kako je Milanović zbog imuniteta izuzet od kažnjavanja.

- Ali postoji odgovorna osoba i na Pantovčaku. Tamo je predstojnik Ureda predsjednika, on je odgovorna osoba i na njemu je da pazi da se mjere provode i u stručnim službama Ureda predsjednika. Ni tamo ne može postojati izolirani otok na kojem se neće provoditi zakon ako se on donese. Zakonske norme vrijedit će za odgovornu osobu u pravnoj osobi, a jednako i za fizičke osobe - napominje dr. Podolnjak.

Dr. Staničić dodaje da su za kontrolu provođenja mjera Stožera civilne zaštite na Pantovčaku zadužena tijela koja su za to ovlaštena zakonom, a to su inspektori i policija.

Mini kriza

- Unatoč tome što je Ured predsjednika štićeni objekt prve kategorije, nadležnim tijelima mora se omogućiti da ureduju i obavljaju svoj posao. Naravno, s obzirom na dosadašnja iskustva s predsjednikom Republike, moglo bi se dogoditi da zabrani ulazak u Ured predsjednika, ali tada bismo imali mini krizu. Nadam se da se to neće dogoditi i da će i predsjednik poštivati zakon - rekao je dr. Staničić. Na pitanje može li Milanović narediti vojsci koja čuva Ured predsjednika da ne pusti inspektore ili policiju na Pantovčak, dr. Podolnjak odgovara kako Milanović ne može stvoriti svoju utvrdu na Pantovčaku u kojoj će on biti jedini vladar i neće pustiti nikoga tko je zakonom ovlašten provoditi kontrolu primjene određenog zakona.

- Jednostavno ne mogu vjerovati da bi bilo tko zabranio da zakonom ovlaštene osobe provode mjere koje zakonom moraju provoditi. Nitko, pa ni predsjednik Republike, ne može ne poštivati zakon - kaže dr. Podolnjak i napominje da je sasvim drugo pitanje to što on smatra da je odluka o uvođenju covid-potvrda nezakonita.

Protuustavno

- Odluka Stožera o obaveznom testiranju koja se poziva na članak 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nije utemeljena na zakonu. Odluka je podzakonski propis i mora se temeljiti na točnoj odredbi navedenoj u tome članku. Međutim, u njemu nema ni jedne odredbe koja bi govorila o covid-potvrdama ili obaveznom testiranju - kaže dr. Podolnjak i nastavlja kao je Zakonom predviđeno obavezno nošenje zaštitne maske, a za kršenje te mjere propisana je kazna od 500 kuna, ali covid-potvrde nema.

Profesor upravnog prava dr. Staničić s time se ne slaže.

- Točno je da u čl. 47 izrijekom ne piše da je potrebno imati covid-potvrdu, ali kako se radi o zakonu koji propisuje zaštitu zdravlja, sprečavanje širenja zaraznih bolesti, on sadrži općenitu odredbu da se mogu propisati i druge mjere kada je to potrebno. Ne mora izrijekom pisati da se uvode covid-potvrde jer je narav zaraznih bolesti, njihovo širenje i ponašanje nepredvidivo i morate imati mogućnost da kontrirate zarazi mjerama koje ćete donijeti u određenom trenutku - kaže dr. Staničić, po kojemu covid-potvrde ne treba smatrati nezakonitima ili protuustavnima.

Ističe da su covid-potvrde obavezne, ali se one koji tu obavezu ne poštuju ne može kazniti jer zakonom nije propisana sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:53