VELIKI POVRATAK

Na Bundeku se od 10. do 16. svibnja održava 55. Floraart, lani ga nije bilo zbog pandemije

Sudjelovat će 180 izlagača, bit će zasađeno 125.000 biljaka, a izložba će obuhvatiti više od 2000 četvornih metara
Floraart 2019.
 Goran Mehkek/CROPIX

Na ovogodišnjoj 55. Međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart, koja će se održati na zagrebačkom Bundeku od 10. do 16. svibnja, sudjelovat će 180 izlagača, bit će zasađeno 125.000 biljaka, a izložba će obuhvatiti više od 2000 četvornih metara, najavio je organizator u ponedjeljak.

"Radnici Zrinjevca uređuju zelene površine kako bi od 10. svibnja, kad ćemo otvoriti 55. Floraart, naše jezero i cijeli park zasjali punim sjajem", rekla je obnašateljica dužnosti zagrebačke gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević na konferenciji za novinare.

Podsjetila je na povijest Floraarta, koji se prvo održavao na gornjogradskim ulicama, zatim u Boćarskom domu, a od 2006. na Bundeku i najavila ovogodišnje glavne aktivnosti.

Prvo je 16. međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola, a Pavičić Vukičević je zaželjela da Zrinjevac i druge tvrtke koje se bave hortikulturom unovače nekoga od njih.

image
Jelena Pavičić Vukičević
Damir Krajac/CROPIX

Drugo važno natjecanje je Hrvatski kup florista s nagradom "Stručak", a priprema se i edukacija u suradnji sa Zoološkim vrtom - ove godine tema su zmije koje obitavaju na ovim prostorima.

Također će u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti biti izložene instalacije različitih projektanata i arhitekata, a posjetitelje očekuje i glazbeni program na pontonskoj pozornici.

Pavičić Vukičević je pozvala sugrađane i goste Zagreba da posjete 55. Floraart te da na izložbi pronađu sadnicu ili cvijet koji će zasaditi u svome vrtu.

Reduciran program uz epidemiološke mjere

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld istaknula je važnost projekta koji se ove godine ponovno događa na Bundeku.

"To je nastavak aktivnosti TZGZ-a za ovu godinu, gdje podržavamo boravak u prirodi i zeleni turizam", rekla je Bienenfeld. Dodala je kako će izložba biti još jedan motiv da se gosti odluče idućega tjedna doći u Zagreb, kako su navikli proteklih godina.

Voditelj podružnice Zrinjevac Igor Toljan izrazio je radost što postoji veliki interes za izložbu koja se prošle godine nije održala zbog epidemije.

"Možemo se pohvaliti da smo uspjeli dogovoriti oko 180 izlagača, a komisije su spremne. Ostale popratne manifestacije su malo reducirane, ali tradicionalna natjecanja će se održati u okviru epidemioloških mjera na otvorenom prostoru", rekao je.

Bit će manji broj prodajnih prostora, kao i izložbeni dio gdje se prodavao nakit i vrtlarski alat, odnosno tamo gdje je neposredan kontakt prodavatelja i posjetitelja, naveo je Toljan.

Ulaz na Floraart je besplatan, a posjetiteljima se preporučuje korištenje istočnog parkinga Velesajma. Ove godine nisu mogli organizirati prijevoz vlakićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 21:35