‘BRIEFING‘: MILORAD POPOVIĆ

‘Na djelu je brutalna srbizacija Crne Gore! I Porfirije, kojega mnogi Hrvati cijene, skinuo je janjeću kožu‘

‘Beogradski mediji su vodili kampanju koja se može usporediti samo s pripremom rata 90-ih godina‘
 Milos Vujovic/Anadolu Agency via AFP

"Na djelu je brutalna srbizacija Crne Gore iako aktualna marionetska vlast u inozemstvu tvrdi da se ništa nije promijenilo i da Crna Gora ostaje prozapadna i uz NATO savez čija je članica", ističe nagrađivani crnogorski književnik i izdavač, predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorad Popović koji je gostovao u emisiji Briefing.

Prema njegovim riječima u kolovozu prošle godine je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori uz minimalnu prednost pobijedila prosrpska, odnosno proruska struja čemu je prethodio hibridni rat koji su vodili Beograd i Moskva.

"Beogradski mediji su vodili kampanju koja se može usporediti samo s pripremom rata 90-ih godina. Tvrdeći da je Crna Gora zemlja korupcije u kojoj se vlast nije mijenjala 30 godina, nametnuli su stereotip da se vlast mora promijeniti pod svaku cijenu. Iza svega su stajale velikosrpske namjere što se vrlo brzo i pokazalo nakon promjene vlasti", govori Milorad Popović dodajući kako su na sve ključne funkcije postavljeni velikosrpski nacionalisti i šovinisti.

Tako je, dodaje, rektor Univerziteta u Podgorici čovjek koji je rekao da se Crna Gora udaljila od svog pravoslavnog, srpskog i ruskog identiteta jer su Crnogorci puno gledali američke filmove, a ministrica prosvjete, kulture i znanosti je osoba koja za sebe kaže da je četnik. Srpski tajkuni, upozorava Popović, kupuju ono što je preostalo od medija u Crnoj Gori. Tvrdi kako se vodi hajka protiv mnogih procrnogorski orijentiranih ljudi pa tako i protiv njega

"Prozapadna Crna Gora danas nema strateškog saveznika za razliku od prosrpskog bloka. Da nismo ušli u NATO već bi se postavilo pitanje novog referenduma o državnosti. Prosrpske snage se ovako neće usuditi dovesti u pitanje samu crnogorsku državnost, ali će sve učiniti da ta državnost bude samo formalna", naglašava Popović koji je uvjeren kako SAD ipak neće dozvoliti da se ruske podmornice stacioniraju u Boki Kotorskoj i u Baru.

"Većina Hrvata ima dobro mišljenje o patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju. On je čovjek koji je u Zagrebu jako dobro odradio svoj zadatak jer je shvatio da su Srbi u Hrvatskoj izgubili rat i da samo mekom, pomiriteljskom retorikom može postići jači utjecaj Srba u Hrvatskoj. Ali čim se vratio u Beograd, skinuo je janjeću kožu i nedavno se fotografirao s osobom koja je u Crnoj Gori persona non grata i time pokazao da je dio velikosrpskog imperijalnog svijeta", tvrdi Popović koji smatra da bi se predsjednik Milo Đukanović najradije povukao iz politike, ali ga nema tko zamijeniti.

Pogledajte emisiju Briefing:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2023 05:34