IZA KULISA SJEDNICE

Na mirnoj sjednici SDP-a dogodilo se tek jedno ‘iskakanje‘, a svi pričaju o govoru Bernardića

Zvučalo je kao da se opravdava - rekao nam jedan od sudionika sjednice Glavnog odbora
Davor Bernardić i Pedja Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDP-a održana u zagrebačkom hotelu Westin protekla je bez povišenih tonova i očekivanih frakcijskih sukoba. Glavni odbor - stranačko tijelo koje broji 103 člana i predstavlja stranku između dviju stranačkih konvencija, jednoglasno je za novu predsjednicu izabrao bivšu pomoćnicu ministra i obrazovanja u Milanovićevoj Vladi, Mariju Lugarić. Ona je na čelu Glavnog odbora zamijenila Erika Fabijanića kojeg se smatra bliskim Zlatku Komadini.

Voditelj kampanje

Za potpredsjednike Glavnog odbora izabrana su dvojica gradonačelnika: Trogira Ante Bilić i Umaga Vili Bassanese. Bilića smatraju članom tzv. neretvanske skupine kojoj je, premda Istranin, blizak i Bassanese.

image
Goran Mehkek/Cropix

Za glavnog tajnika stranke većinom glasova, s jednim glasom protiv i jednim suzdržanim izabran je bivši saborski zastupnik Vedran Babić koji je bio u oštrom sukobu s donedavnim šefom SDP-a Davorom Bernardićem, a zbog kritika Bernardićeva načina upravljanja strankom jedan je od četvero suspendiranih članova stranačkog predsjedništva. Babić je u nedavnim izborima bio i voditelj Grbinove kampanje.

Za poslovnog direktora SDP-a jednoglasno je izabran široj javnosti nepoznati ekonomist Igor Cigula koji će dosadašnje radno mjesto pročelnika odjela za financije i proračun Krapinsko-zagorske županije zamijeniti radnim mjestom u središnjici na Iblerovu trgu. Cigulu smatraju bliskim potpredsjedniku SDP-a Hajdaš Dončiću.

Sjednica Glavnog odbora pripremana je pod dojmom prošlotjednog otvorenog sukoba između novoizabranog predsjednika Peđe Grbina i saborskog kluba SDP-a u kojem prevladavaju zastupnici lojalni Bernardiću. Klub je, podsjetimo, u utorak Grbinu u Saboru priredio prvo "vatreno krštenje" na mjestu šefa stranke, odbivši njegov paket kadrovskih promjena na čelu saborskog kluba, na čelu triju saborskih odbora i na mjestu potpredsjednika Sabora iz SDP-ove kvote. Kao inicijatora miniranja tih promjena Grbin je optužio Bernadića. Očekivalo se da će se taj sukob preliti i na konstituirajuću sjednicu Glavnog odbora, ali to se nije dogodilo. Sjednica je, makar na površini, protekla mirno.

U uvodnom govoru kojim se kao novoizabrani predsjednik stranke obratio članovima Glavnog odbora, Grbin je ustvrdio da je sjednicom završen unutarstranački izborni proces i zaokružena struktura koja će u sljedeće četiri godine voditi SDP.

image
Pedja Grbin
Goran Mehkek/Cropix

- Puno važnije od toga je da ćemo se sa završetkom našeg izbornog procesa početi konkretno, jako, žestoko baviti onim što očekuju naše članice i članovi, simpatizeri i birači SDP-a - rekao je Grbin. - Od danas svi skupa gradimo SDP kao stranku koja će se boriti za ekonomsku jednakost, pravedno društvo, za uništavanje korupcije koja razdire tkivo naše domovine, stranka koja će se boriti za solidarnost, ekonomsku i svaku drugu, prije svega, stranka koja će se boriti za slobodu - slobodu od govora mržnje, slobodu da budeš drukčiji i da te zbog toga nitko ne napadne - zaključio je.

Jedan polemički ton

Nakon Grbinova obraćanja održan je za javnost zatvoreni dio sjednice na kojem se članovima Glavnog odbora obratio Davor Bernardić. Osvrnuo se, kako doznajemo, na svoj mandat na čelu stranke požalivši se kako mu je od samog starta bilo teško jer se morao boriti istodobno na dva fronta - u stranci i u državi. Naglasio je da je stranci potrebno zajedništvo i nakon govora napustio sjednicu Glavnog odbora.

- Zvučalo je kao da se opravdava. Je li njegova struja u stranci odustala od oponiranja novom vodstvu kad su shvatili da na Glavnom odboru nemaju većinu, ili su se samo trenutačno primirili - vidjet ćemo - rekao nam jedan od sudionika sjednice Glavnog odbora.

image
Goran Mehkek/Cropix

​Jedini polemični ton na zatvorenom dijelu sjednice, kako doznajemo, dogodio se kad je jedan od članova Glavnog odbora rekao da su za glavnog tajnika stranke izabrali Vedrana Babića koji je dugovao stranačku članarinu. Grbin je objasnio da je novoizabrani tajnik podmirio dug i dodao da je Babić jedan od najvećih pojedinačnih donatora SDP-a.

A što će se sljedeći tjedan događati s paketom kadrovskih promjena u saborskim tijelima? Hoće li Grbin čekati da tajništvo Sabora odgovori na zahtjev predsjedništva SDP-a da Sabor prihvati kadrovske promjene koje je predložio i poništi poslovnik SDP-ova zastupničkog kluba ili će drugi put od saborskog kluba SDP-a tražiti podrška, nismo uspjeli doznati. Grbin je poručio da do sljedeće sjednice saborskog kluba ne želi ništa komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:17