POLIMAC PREPORUČUJE

Na Netflixu smo pronašli pravo remek djelo: Ovaj krimić s početka 70-ih obavezno pogledajte!

Američka je streaming platforma dragocjena po izvlačenju dragulja francuske i talijanske kinematografije na koje smo već zaboravili
Romy Schneider i Michel Piccoli u ”Maxu i lopovima”
 United Archives/Impress/United Archives/Profimedia

Netflix je dragocjen po izvlačenju dragulja francuske i talijanske kinematografije na koje smo već zaboravili. Tako se ovih dana pojavio na njegovoj streaming platformi film Claudea Sauteta "Max i lopovi" (original "Max et les ferrailleurs" bolje bi bilo prevesti kao "Max i skupljači otpada"), koji nas je fascinirao početkom sedamdesetih, kad se redatelj već prometnuo u veliku zvijezdu zahvaljujući sentimentalnoj drami "Sitnice koje čine život".

I u njoj su glavne uloge igrali Michel Piccoli i Romy Schneider, no ovaj film je puno bliži prvom razdoblju njegove karijere, kad je napravio sjajan krimić "Vreli asfalt" (1960) i pisao scenarije za "Oči bez lica" (Georges Franju) i "Divljač je puštena" (Maurice Labro).

Tko je Max (Piccoli)? Bivši sudac koji je dao ostavku na funkciju, nakon što se još jedna hulja izvukla nekažnjeno. I sada u policiji trpi iste uvrede, ali je smislio način kako da tome doskoči. Potencijalnog krivca treba navesti na zločin i zatim ga uhapsiti tijekom prekršaja. Kako to napraviti? Sumnjiva mu je družina skupljača otpada, pa se prostitutki Lily (Schneider), djevojci njihovog vođe Abela (Bernard Fresson), predstavlja kao bankar koji očekuje veliku uplatu.

Njihov je odnos dramski ključ filma, nema seksa, samo koketiranje i mamljenje, ali oboje osjećaju da su kao stvoreni jedno za drugo. Svojevrsni film noir s dramatičnom završnicom, bez krivih poteza, ukratko - remek-djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:41