TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Neki gradski pročelnici već su najavili otkaze. Hasanbegović? Građanima nije do fora‘

‘Vjerujem u pobjedu, ali nakon toga želim dijalog sa svim političkim opcijama i konsenzus oko velikih projekata‘, kazao je
 Goran Mehkek/Cropix

Gradonačelnički kandidat za Zagreb Tomislav Tomašević, novoizabrana gradska zastupnica Iva Ivšić i Gordan Bosanac na Trnjanskom nasipu održali su konferenciju za medije na temu ljudske sigurnosti u Zagrebu, prenosi N1.

- Izazovi 21. stoljeća su nošenje s takvim nesrećama, i nažalost, možemo očekivati samo intenziviranje takvih pojava zbog klimatskih promjena - rekao je Tomašević osvrnuvši se na potrese, poplave i pandemiju te naglasio kako treba dodatno jačati sustav Civilne zaštite.

- Bitno nam je – vidjeli smo i nakon potresa i poplave – da su građani pomagali susjedima. Ja sam član Civilne zaštite, bio sam mobiliziran. Veseli me da se sve više građana prijavljuje u sustav. To pozdravljam, to ćemo promovirati, važno je da što više građana volontira, važno je da dobiju opremu koju trebaju imati doma, važno je i da su obučeni za ovakve nepogode - rekao je Tomašević.

Riječ je preuzela Iva Ivšić, koja je izabrana u Gradsku skupštinu.

- Sigurnost građana Zagreba je ugrožena. Na dan poplave građani su preuzeli stvar u svoje ruke nakon čega je voda počela brzo odlaziti. U toj situaciji su ljudi koji su spasili svoje sugrađane i sami riskirali svoje živote. Ono što se događalo kasnije je bilo krajnje cinično. Ne pojavljuje se nitko iz nadležnih institucija, ali pojavljuje se policija koja je došla tražiti provalnike i prijavljuju osobu koja je spasila svoje sugrađane. Danima, mjesecima nitko nije reagirao na štetu - kazala je Ivšić.

Govoreći o gradskim pročelnicima, Tomašević je kazao da su neki sami rekli da će dati otkaz.

- Također, nekima ističu ugovori… Mi ćemo pričati sa svim pročelnicima i direktorima, vidjet ćemo koji su projekti u tijeku, koji su rokovi. Bit će normalna tranzicija vlasti. Imat ćemo 15-ak gradskih ureda radi koordinacije, 27 ureda je previše, to je jasno - rekao je Tomašević i naglasio kako im je bitno da grad funkcionira.

- Vjerujem da ćemo pobijediti u drugom krugu, iako nema opuštanja, to je nova utakmica. Vjerujem u pobjedu, ali nakon toga želim dijalog sa svim političkim opcijama i konsenzus oko velikih projekata. Grad to treba, nemamo vremena za prepucavanja.

Odgovarajući na komentar posljednjih Hasanbegovićevih izjava, koji, među ostalim, kaže da iza Možemo! stoje teoretičari lezbijskog sindikalizma, Tomašević kaže:

- Ja shvaćam da su te fore, da mnogi pokušavaju smisliti što 'bolju' foru, ali ja mislim da građanima Zagreba nije do fora - zaključio je, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 01:52