GUŠTI NA ŠODERICI

Građani i turisti pohitali na jezera u predgrađu Zagreba, ribiči upozoravaju: ‘Kupanje je zabranjeno‘

Pet umjetnih jezera na rubu Zagreba, kod zapadne obilaznice, skriveni su raj za ribiče, kupače i turiste
Lučko Rivijera
 Jutarnji list

Sjedite na ležaljci, u hladu ste. Lagani povjetarac mrsi vam kosu, u pozadini se čuje mreškanje valova. Iz zvučnika svira omiljena pjesma, piće se hladi u prijenosnom frižideru. Negdje u daljini se čuje smijeh djece koja plivaju i skaču.

Ali ne, ovo nije Jadran, ovo je predgrađe Zagreba, nedaleko Jankomira i Blata.

Ovo je rivijera Lučko.

Pet umjetnih jezera okruženih šumom već su godinama naime za mnoge poželjno mjesto za kupanje, pecanje i kampiranje.

image
Obitelj Biškupić od vrućina je
David Mandić

Nekad se iz njih vadio šljunak, a jedno je toliko veliko da je dobilo ime po kanadskom jezeru Ontario. Kupanje je sigurno samo na najsjevernija dva, odnosno, najveća jezera, ali i ondje treba biti oprezan i ostati u plićaku. Ribiči su raštrkani sa svojim šatorima duž cijelih obala, ondje provode dane u miru i tišini.

Odmah po dolasku nailazimo na idiličan prizor. Grupica kupača uživaju pored svoje kamp kućice. Kupili su stariji model i preuredili ga kako bi uštedjeli. Na krovu se nalazi solarni panel koji im je cijeli dan skupljao energiju za televizor kako bi u miru gledali utakmicu navečer. Jedan od kupača došao je čak iz Njemačke kako bi ljetovao na „Ontariju“. S njima su žena i mala djevojčica koje se igraju s lutkama u hladu, a s radija se čuje ljetni hit Jinxa.

image
Na "rivijeru lučko" stižu turisti čak i iz Njemačke
David Mandić

Ovdje namjeravaju provesti cijeli tjedan.

Do zagrebačke „šoderice“ lako je doći. Autom se krene na južni izlaz remetinečkog rotora prema Remetincu i Blatu. Već desetak minuta nakon rotora, ako pratite glavne prometnice – Remetinečku pa Karlovačku cestu – doći ćete do kanala Sava – Odra. U njemu se s jedne strane nalaze nogometna igrališta, a s druge strane u daljini će se nazirati jezera. Za one koji dolaze iz zapadnog dijela grada, zgodnije je prijeći Jankomirski most i skrenuti u Lučko pa doći sa suprotne strane do kanala.

Kako biste autom došli na obalu jezera, potrebno je skrenuti lijevo tik prije kanala i pratiti cesticu uz nasip sve dok se ona ne pretvori u šljunčanu cestu i odvede vas na drugu stranu. Oko svakog od pet jezera postoji makadamska cesta, ali poželjno je voziti polako jer se pod kotačima zna prikrasti koja izbočina ili udubina.

image
Ivica Biškupić iz Ježdovca ovdje se kupa svakog ljeta
David Mandić

Javnim prijevozom put je vrlo sličan, samo će vas voziti Zetovi autobusi. S okretišta Savski most nekoliko autobusnih linija može vas odvesti do jezera, samo trebate paziti da prolaze kroz Blato, odnosno preko Karlovačke ceste. Izlazite na stanici „Petlja – ulaz“ i lagano šetate desetak minuta do prvog jezera. Zatim je potrebno samo odabrati jezero i mjesto u hladu. Za kupanje je najpoželjnije četvrto jezero.

Uz šljunčane ceste raste visoko grmlje i drveće koje stvara hlad na privatnim plažicama. Neke su travnate, a neke zemljane i pune kamenčića. Najveće jezero, takozvani Ontario, dom je mnogih ribljih „kapitalaca“ koji su teški i više od 20 – 30 kilograma. Na tom jezeru također se nalazi maleni poluotok na kojem vijori hrvatska zastava, a nedaleko se nazire betonski kostur zaboravljene Sveučilišne bolnice i jankomirski šumarak. Za stanovnike okolnih kvartova jezera su mjesto gdje se mogu opustiti, zapaliti roštilj, kampirati ili pak sjediti u miru i pecati.

image
Rivijera Lučko, reportaža s umjetnih jezera kod Jankomira gdje ljetuju ribiči i kupači
David Mandić

Nakon nekoliko utaborenih grupica sportskih ribiča i dvojice veselih prijatelja naišli smo na obitelj koja se sunčala na nešto većoj plaži. Dječaci su se natjecali u vratolomijama dok su skakali u jezero.

- Ovdje sam sa sestrom, majkom i našim klincima. Oni uživaju u prirodi. Preplivao sam jezero uzduž i poprijeko i ronio sam do dna. Duboko je oko šest metara, nema nikakvog mulja i na dnu je čisti šljunak. Milina. Voda je ugodne temperature. Od malena se kupam ovdje i na Rakitju i mogu vam reći da je ovdje voda čišća. Klince ću vjerojatno poslati i na more, ali meni je ovdje savršeno. Mogao bih dva tjedna u komadu bez problema. Benzinska je blizu ako nešto zatreba, hlada ima, sve što ti treba je šator, s osmijehom na licu govori nam Ivica Biškupić (42) iz Ježdovca.

image
Ribiči uz jezera kampiraju noć i dan
David Mandić

Ivičina obitelj samo je jedna od mnogih koji su odlučili pronaći alternativu odlasku na more i rashladiti se na „rivijeri“ gradske periferije. Kad se sve uzme u obzir, kampiranje na šoderici uopće nije loša ideja, posebno za vrijeme toplinskog udara. Savršen improvizirani bijeg od vreve čeka vas prije naplatnih kućica južnog izlaza iz grada.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ribiči upozoravaju: Kupanje je opasno, ali i zabranjeno

Jezera kod Lučkog možda su privukla brojne građane i turiste, ali iz lokalnog ribolovnog društva upozoravaju da je kupanje u tim vodama izrazito opasno, ali i zabranjeno.

- Mi smo Sportsko ribolovno društvo 'PIŠKOR' i imamo koncesiju na te vode. Od ministarstva poljoprivrede imamo ovjeren Plan upravljanja kojim je najstrože zabranjeno kupanje, plivanje, plovidba čamcima te pranje auta u jezeru. Kupanje je zabranjeno zbog raznih opasnosti koje takva jezera kriju. Kupanje u svim divljim jezerima je najstrože zabranjeno. Ako se negdje i dozvoli kupanje, onda je kocesionar obavezan organizirati spasilačku službu. Mi kao društvo ćemo u suradnji sa policijom RH spriječiti bilo kakvo kupanje u jezeru da ne dođe do problema. U uređenje tih jezera je SRD PIŠKOR uložilo mnogo novaca i svojeg slobodnog vremena da bi od njih napravilo pravu ribolovnu oazu, a ne kupalište - objavili su iz SRD-a Piškor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:05