MRTVA NOVINARKA

Novi tjedan, novo ubojstvo: U Meksiku je opet likvidirana novinarka, njeno tijelo nađeno u autu

Novinarka Lourdes Maldonado Lopez pronađena je mrtva u automobilu ispred svoje kuće

Policija je tijelo novinarke pronašla u automobilu u neposrednoj blizini njezine kuće

 Guillermo Arias/Afp/Profimedia

Meksička novinarka Lourdes Maldonado Lopez pronađena je ustrijeljena vatrenim oružjem u vozilu ispred svog doma u Tijuani. Maldonado Lopez treća je mrtva medijska djelatnica, od čega druga u Tijuani, koja je pronađena mrtva od početka nove godine.

Kao motiv za njezino ubojstvo nameće se parnica koju je dobila protiv bivšeg poslodavca, "Primer Sistema de Noticia" zbog nezakonitog otkaza. Taj je medij u vlasništvu Jaimea Bonilla Valdeza, koji je od 2019. do kraja 2021. godine bio guverner savezne države Baja California, u kojoj se nalazi Tijuana. U posljednje je vrijeme sve slabiji otpor kriminalnim bandama koje vladaju tim gradom uz granicu sa SAD-om.

Nakon njezine smrti na društvenim je mrežama iznjedrio video star otprilike dvije godine u kojem Maldonado Lopez izražava bojazan za svoj život zbog "parnice koja traje dugih šest godina protiv njega", objašnjava u videu.

Novinarka je od predsjednika Andresa Manuela Lopez Obradora u istom videu zatražila "potporu, pomoć i pravdu", a neki izvori navode kako je zatražila i policijsku zaštitu.

Meksička predstavnica Reportera bez granica Balbina Flores kazala je da se "još čeka potvrda o tome je li imala službenu zaštitu." Flores je kazala i kako ubojstva novinara u Meksiku šalju zastrašujuću poruku. "Ovi zločini svima šalju poruku kako se novinare može ubijati bez straha od posljedica, s obzirom na to da ne postoji nitko tko će progoniti ubojice", objasnila je Flores.

Prošlog je ponedjeljka ubijen fotoreporter Margarito Martinez, neimenovani medijski djelatnik napadnut je nožem u gradu Merida, a početkom godine u istočnoj saveznoj državi Veracruz ubijen je novinar i aktivist u društvenim medijima Jose Luis Gamboa.

Meksiko slovi za jednu od najnesigurnijih država za medijske djelatnike, a od 2000. godine ubijeno ih je oko stotinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:18