STRAVA NA HIMALAJI

Odron ledenjaka ubio čak 200 osoba?! Nastavljena spasilačka akcija nakon velike tragedije

Incident se dogodio u nedjelju ujutro u okrugu Chamoli u Uttarakhandu na Himalaji, oko 2000 metara iznad razine mora
 AFP PHOTO /Indo Tibetan Border Police

Najmanje 19 ljudi je poginulo, a najmanje 180 se vode kao nestali na sjeveru Indije nakon odrona ledenjaka na Himalaji koji je pao u rijeku prouzročivši nagli porast vodostaja.

Incident se dogodio u nedjelju ujutro u okrugu Chamoli u Uttarakhandu na Himalaji, oko 2000 metara iznad razine mora.

Golema vodena masa koja je nosila komade ledenjaka oštetila je dvije hidroelektrane i pet mostova u riječnom sustavu Alaknande i odnijela je ceste, prisilivši vlasti da evakuiraju sela u toj regiji.

U spasilačkoj operaciji koja je nastavljena tijekom noći pronađeno je 15 tijela, priopćila je policija. Vjeruje se da je većina poginulih i nestalih radila u hidroelektranama.

Šef državne policije Ashok Kumar rekao je da se nastavljaju napori za spašavanje 30 radnika zarobljenih u tunelu hidoelektrane.

"Od jutros smo intenzivirali operaciju potrage za tih 30 radnika. Spasili smo 12 radnika iz drugog tunela u nedjelju", rekao je glasnogovornik indijsko-tibetanske pogranične policije Vivek Pandey dodavši da težak teren, niska temperatura i blato otežavaju spasilačke napore.

Još se ne zna što je prouzročilo odron ledenjaka u Uttarakhandu, no otprije se zna da je ta država u zapadnom području Himalaja sklona nenadanim poplavama i klizištima.

U lipnju 2013., kada su najobilnije monsunske kiše u zadnjih nekoliko desetljeća u tom području prouzročile velike poplave, smrtno je stradalo oko 6000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 05:01