CRVENI ALARM

Oluja ‘Filomena‘ paralizirala Španjolsku: Minusi okovali cijelu državu, kaos na 300 autocesta

Cijela zemlja je pod valom intenzivne hladnoće, vjetra, kiše i snijega
 Gabriel Bouys/AFP

Čitava Španjolska, osim grada Melille na sjeveru Afrike, nastavlja biti pod valom intenzivne hladnoće, vjetra kiše i snijega pa je promet u petak ograničen ili prekinut na oko 300 autocesta diljem zemlje.

Zbog nadolazeće oluje "Filomene" od četvrtka je na snazi upozorenje najviše razine od moguće snježne mećave u Madridu i susjednoj pokrajini Casitilla La Mancha, izvijestila je državna meteorološka agencija (AEMET). Snijeg se očekuje i na sjeveroistoku u Kataloniji i Aragónu te na zapadu u Extremaduri.

U petak ujutro je otežan promet na 267 glavnih autocesta te je potpuno obustavljen na 36 manjih cesta.

U četvrtak je počeo padati snijeg u Madridu i okolici, i to nakon dugo vremena. Snijeg je pao prije deset godina, posljednjih godina u glavnom gradu nije ga bilo. Temperatura se spustila do neuobičajenih -6 Celzijevih stupnjeva.

Na jugu zemlje, u pokrajini Andaluziji, pada snažna kiša. Zbog slabe vidljivosti je trajekt sa 76 putnika udario u pristanište na kanarskom otoku Gran Canarija, no nitko nije ozlijeđen.

U Španjolskoj je zbog pandemije zabranjeno putovanje između 17 autonomnih pokrajina bez opravdanog razloga no kafići i drugi objekti su otvoreni. Policijski sat je na snazi od ponoći do 6 ujutro.

image
Gabriel Bouys/AFP
image
Gabriel Bouys/AFP
image
Gabriel Bouys/AFP
image
Gabriel Bouys/AFP
image
Gabriel Bouys/AFP
image
Gabriel Bouys/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 12:23