konsnezus opozicije

Oporba se dogovorila, kreću u opoziv Beroša; Grbin: ‘Dat ćemo mu priliku da razmisli i ode sam...‘

Predsjednik SDP-a je kazao i da očekuje širu rekonstrukciju Vlade, a ne samo odlazak Beroša
Peđa Grbin
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba sastala se jutros i dogovorila da kreću u postupak pokretanja opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša zbog afera o kojima mediji pišu posljednjih dana, ali i zbog situacije u zdravstvu.

"Unutar oporbe potpuni je konsenzus. Uskoro ćemo pokrenuti postupak opoziva", rekao je nakon sastanka predsjednik SDP-a Peđa Grbin dodavši da će i Berošu dati priliku da malo razmisli i ode sam, piše RTL.

"U epidemiji dok ljudi umiru, netko iz zdravstvenog sustava krade, zato tražimo da Beroš ode. Kada? Dopustite da sami odlučimo o datumu", rekao je Grbin.

"A za onog sportaša koji se hvali s 11:0 postavljam pitanje: prijatelju moj kakav je to tim u kojem igrači jedan po jedan odlaze? Obranio si Tolušića, Kuščevića, Kujundžića...", kazao je Grbin aludirajući na bivše ministre i premijera Andreja Plenokovića koji ih je u Saboru "obranio", ali su nakon toga otišli s dužnosti.

Na optužbe iz HDZ-a da oporba sve to radi zbog skorih lokalnih izbora, Grbin odgovara: "Bolesni nemaju lijekove, u zdravstvu se krade, to nije naš tajming, to je tajming HDZ-a, a kad vidim da se krade, baš me boli briga kad su izbori".

Na konstataciju da se otkazuju ugovori u zdravstvu nakon što mediji otkriju aferu, Grbin odgovara: "To je panika kad te uhvate s prstima u pekmezu."

Grbin je kazao i da očekuje širu rekonstrukciju Vlade, ne samo odlazak Beroša.

"Ona je potrebna, pravosuđe ne funkcionira, prepucava se ministarstvo s Vrhovnim sudom. Zdravstvo ne valja. Gdje god zagrebemo, ne valja. Treba jednostavna rekonstrukcija - trebaju svi otići", poručio je šef SDP-a.

Benčić: Beroš je smokvin list za Plenkovića

Sandra Benčić (Možemo!) podsjetila je kako su već tražili odlazak Beroša zbog lošeg upravljanja koronakrizom

"Berošev najveći krimen je što je smokvin list za premijerovo neupravljanje krizom. Sve odluke donosi Plenković, Beroš ih samo komunicira. Jasno je da će Plenković zdušno braniti Beroša u Saboru pa će ga za mjesec, dva smijeniti. Njegov modus operandi je da troši ljude. U prvom valu je sve zasluge preuzimao on, sada kad nije dobro, odgovornost nije preuzeo. Ne samo da lose upravlja, nego mu ni karakter nije dobar", kazala je Benčić.

Sustav Cijepise usporedila je s ratnim profiterstvom.

"Želimo nepobitno dokazati da je taj softver plaćen previše i da ne vrijedi. Tražit ćemo neovisne procjene, trebat će nam neko vrijeme za to. Ne želimo besmislenu raspravu do 3 ujutro. Želimo da javnost vidi nepobitne dokaze da da vlada loše upravlja državom", poručila je.

Stjepo Bartulica (Domovinski pokret) rekao je da je moguće da opoziv Beroša bude i nakon lokalnih izbora kako ih ne bi optuživali za politikanstvo.

I predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja potvrdio je da će glasati za opoziv ministra Beroša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:05