‘TKO TO RAZUMIJE?‘

Organizator prosvjeda protiv referenduma Mosta: ‘Ne želim vjerovati da su to namjerno napravili‘

Andrija Klarić, jedan od organizatora prosvjeda, ne slaže se s načinom na koji su postavljena pitanja za Mostov referendum

Andrija Klarić

Most je jučer potvrdio da od 4. prosinca kreće u prikupljanje potpisa za dvije referendumske inicijative kako bi se o epidemiološkim mjerama odlučivalo dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru.

U prvoj referendumskoj inicijativi od građana se traži odgovor na pitanje treba li Ustavom utvrditi da je pandemija stanje okolnosti u kojima Hrvatski sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom.

Druga inicijativa ima tri cilja. Prvi je da o ograničenju pojedinih Ustavom zajamčenih prava i sloboda ne može odlučivati Stožer civilne zaštite nego Hrvatski sabor.

Drugi je da sve odluke koje je do sada donio Nacionalni stožer, a trenutno su na snazi, dođu na potvrdu Hrvatskom saboru, a treći cilj je da se trenutno važeća odluka o covid potvrdama u roku 30 dana ukine, a o svim epidemiološkim mjerama nastavi odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom.

Međutim, Andrija Klarić, jedan od organizatora subotnjeg prosvjeda, kaže da ovako sročena referendumska pitanja nisu jasna i da ih 'ne može jednostavno razumjeti svaki običan građanin' iz čega proizlazi da možda ni 'oni koji su formulirali ova pitanja nisu sasvim sigurni u ono što stvarno traže'.

Klarić je svoj stav iznio u videu objavljenom na Facebook stranici Slobodni ljudi:

"Pozdrav narode, evo imam potrebu da se očitujem o referendumu koji se raspisuje na inicijativu Mosta. Smatram da je prošlu subotu na veličanstvenom skupu na Trgu bana Josipa Jelačića narod jasno i glasno dao do znanja što traži, a to je ukidanje covid potvrda odmah i zabrana da se ikad više tako nešto uvede u Hrvatskoj. Mislim da je to nešto oko čega smo svi na Trgu, a i šire, bili jednoglasni. Podražavam sve inicijatine koje idu u smjeru borbe protiv ove tiranije koja nam uzima slobodu i koja nam uzima ljudska prava. Vjerujem da se radi u dobroj namjeri, međutim i put popločan dobrim namjerama nas ponekad odvede u pakao.

Već sam prije rekao da samu inicijativu za referendumom smatram zakašnjelom i da je ona trebala biti napravljena nekoliko mjeseci prije. Kad završi procedura oko ovog referenduma, mi ćemo biti već jako duboko u tiraniji. Već ovaj tjedan kreće sabor koji namjerava uvesti zakone kojima je cilj drastično kazniti sve one koji se opiru tiraniji.

Do trenutka kad procedura bude provedena - ako i uspije - pitanje je hoćemo li uspjeti spriječiti ono što se događa u cijeloj Europi, a to su sukobi sa ljudskim žrtvama. To bi nam trebao biti glavni cilj.

Također, način na koji su formulirali to referendumsko pitanje me asocira na jednu priču kad je Albert Einstein rekao: 'Ako nisi u stanju malom djetetu objasniti fiziku, to znači da je ni ti ne razumiješ'. Tako i ova pitanja koja su postavljena, nisu pitanja koja može jednostavno razumjeti svaki običan građanin ove zemlje koji ima pravo sudjelovati u ovom referendumu.

To bi značilo da i oni koji su formulirali ovo pitanje nisu sasvim sigurni u ono što stvarno traže. Volio bih da inicijativa koja se bori protiv ovog terora uspije, ali sam nažalost skeptičan i rezerviran. Ne bih volio da se ustanovi da je postojala namjera da se na ovako neefikasan način organizira to referendumsko pitanje, jer ne bih volio vjerovati da postoje loše namjere.

Još jednom za kraj ponavljam: jedino pravo pitanje, ako će biti referenduma i ako treba biti referenduma te vrste, treba biti: 'Jeste li za ukidanje covid potvrda i zabranu da se ikada više uvedu u Republici Hrvatskoj. To je jednostavno pitanje i svi smo oko toga jednoglasni.

Kao što sam već dosad govorio, hrvatski su građani prepušteni sami sebi, kao što su i dosada bili, jer su nažalost političke stranke - čast izuzecima - zakazale u funkciji za koju su izabrane. Mi ćemo se i dalje, neovisno o rezultatu referenduma, nastaviti boriti na svoj građanski način za svoja prava i za slobode. Vidimo se uskoro na nekoj od naših bojišnica', kaže Klarić u video poruci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2021 15:15