ODGOVOR PREMIJERA

‘Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može voditi Vrhovni sud. HDZ neće podržati Đurđević!‘

‘Predsjednik nastupa kao lider ljevice u Hrvatskoj i želi rasklimati parlamentarnu većinu‘
 Ronald Goršić/Cropix

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

- Vlada je odlučila da tijekom travnja ide mjera od 4.000 kuna za sve gospodarske subjekte koji su u mogućnosti tražiti tu podršku, nastavljamo i s mjerom o nadoknadi fiksnih troškova za one kojima je poslovna aktivnost onemogućena kao što je to bilo ranije. Uspjeli smo sačuvati stopu zaposlenosti, uložili smo preko 10 milijardi kuna za to, omogućili smo gospodarstvenicima da premoste situaciju krize za koju nisu mogli biti odgovorni.

- Donijeli smo odluku da na Banovini nastavimo s mjerom nadoknade troškova električne energije. Te troškove će snositi HEP, odnosno Vlada. Struja će i u travnju biti nadoknađena. Hrvatske autoceste će nastaviti s nenaplatom cestarine od Zagreba prema Sisku i u travnju.

-S obzirom na veći broj zaraženih, gledat ćemo gdje je epidemiološka slika lošija, gdje se broj zaraženih povećava, da se prijeđe na model C obrazovanja. Detalje o tome ćemo iznijeti sutra.

image
Ronald Goršić/Cropix

- Što se tiče cijepljenja, jutros smo Jandroković, Beroš i ja primili cjepivo AstraZenece. Kako se osjećam? Mislim da sam OK, vidjet ćemo sutra - s osmjehom je odgovorio premijer.

'Milanović nastupa kao lider ljevice'

Potom je na red došla tema izbora za šefa Vrhovnog suda.

- Što se tiče priče oko pravosuđa i oko izbora predsjednice Vrhovnog suda, mislim da je važno da hrvatska javnost razumije koncept neovisnosti hrvatskog pravosuđa. To znači da izvršna vlast nema apsolutno nikakvu ovlast u vezi radnji koje poduzima Državno odvjetništvo. Mi ne utječemo na to koji će se postupci pokrenuti, kako će se kvalificirati pojedino kazneno djelo, o duljini pritvora, visini kazne... s tim nema Vlada ništa. S druge strane, sudovi odlučuju samostalno i to je njihova zadaća, važno je imati na umu da sve pravosudne dužnosnike biraju njihovi kolege, od 2010. godine. Teza koja se razvija, a išao je s tim i predsjednik, da suci rade na naš mig, nigdje bez HDZ-a, ta je teza lažna i pogrešna, to je politički spin.

Predsjednik sad nastupa kao lider ljevice u Hrvatskoj. To nije njegova zadaća, ne može on glumiti nekoga tko je kvazi lider oporbe. Možda to radi jer oporba nije u stanju biti ništa do biti kurir, oni su se sveli na puke izvođače tehničkih radova. Ja ovu inicijativu vidim kao pokušaj predsjednika da nastoji rasklimati parlamentarnu većinu, a ne kao njegov napor da se imenovanjem predsjednika Vrhovnog suda napravi reformu u pravosuđu - rekao je Plenković koji je dodao da osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može voditi Vrhovni sud.

image
Ronald Goršić/Cropix

O Zlati Đurđević

- Profesorica Zlata Đurđević s katedre Kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu je pristala biti dio protuzakonite procedure. Moj stav o njoj prije i poslije tog njenog pristanka, a ne možemo znati da kao vrsna pravna stručnjakinja nije znala da se upušta u protuzakonitu proceduru. Radi se o osobi visoko stručnoj, koja je znala da se treba javiti na poziv koje je Ministarstvo pravosuđa napravilo za kandidature za europskoga suca Europskog suda za ljudska prava. Ta ista kandidatkinja se javila na taj poziv. Ova Vlada je napravila što? HDZ-ova Vlada je napravila razgovor s kandidatima i selektirala troje kandidata, Lovorku Kušan, Marina Mrčelu, Davora Derenčinovića i rezerva je bila Đurđević. Ja nju respektiram. Ona je znala da postoji poziv i javila se. Sada je isto znala da je bio javni poziv i propustila se javiti. Po meni nema nikakve dileme da je na ovaj način poslala poruku da ne može biti kandidatkinja za najviše pravosudno tijelo, osoba koja ne poštuje pravni poredak. Ona je pustila da ju predsjednik provuče kroz blato i sama sebe diskvalificirala. HDZ ju neće podržati. Teza koja se u javnom prostoru provlači da je Đuro Sessa kandidat HDZ-a je netočna. Moj je dojam je da Đurđević nije bila prvi izbor Milanovića, tu je bilo drugih kandidata, ali je bila jedina koja je pristala biti kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri. Tko su bili drugi? Nije na meni da govorim.

image
Ronald Goršić/Cropix

'HDZ nema veze sa sucima iz Osijeka'

- Danas je stiglo pismo koje je predsjednik uputio svim zastupnicima, u potpunosti ignoriravši da se Hrvatski sabor već očitovao u petak, u potpunosti ignoriravši odluku Ustavnog suda, koja je javnosti poznata, to znači da on dva puta ide o istom. To neće proći, nikako ne može proći. Ne aludiram ništa, samo pokušavam objasniti hrvatskoj javnosti da je Milanović u svojevrsnoj političkoj akciji, ovo je politički pamflet koji nastoji simplificirati temu stanja u pravosuđu, gdje ćemo krenuti u reformu tako da izaberemo baš jednu osobu koja je pristala biti nekandidat i to će biti reforma u pravosuđu. Ako postoje optužbe da je netko korumpiran, i ako se to dokaže, onda taj treba odgovarati, a za to postoje tijela - policija, DORH i USKOK, Državno-sudbeno vijeće. To nije nikakvo HDZ-ovo pravosuđe, kakve veze ima HDZ kao politička stranka sa sucima koji se povlače u javnosti. Ja nikada nisam čuo za suce u Osijeku, kakve veze oni imaju s HDZ-om. Odbacujem tezu da HDZ ima veze s tim, rekao je Plenković.

- Što je to MIlanović napravio za reformu pravosuđa dok je bio šef Vlade? U odnosu na reforme koje radimo mi. To da se danas poziva na provjetravanje Vrhovnog suda, a on u vrijeme premijerskog mandata u suradnji s predsjednikom Josipovićem daje već treći mandat gospodinu Hervatinu za Vrhovni sud. To je spin. On je učinio medvjeđu uslugu profesorici Đurđević, meni je nje žao, kao kolegi, rekao je Plenković.

image
Ronald Goršić/Cropix

'Mamiću je trebalo izreći mjeru'

Odgovorio je i na pitanje zbog čega je Zoranu Mamiću omogućeno prelaženje granice nakon potvrđivanja presude.

- Treba tražiti odgovornost svih uključenih, koliko sam dobro čuo i DORH ispituje sve navode. Neka DORH svaki dan govori i objasni što radi, da ne bi bilo da se ne radi ništa. Ono što, naravno, mogu kazati. A ne da se postavljaju pitanja izvršnoj vlasti. Što se tiče prelaska granice Zorana Mamića u BiH, sud koji je izricao kaznu, je trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje, ako ima dovoljno indicija u konkretnom predmetu. Koja to logika nalaže da ne izreknete tu mjeru? To može raditi sud, a ne izvršna vlast. Ja ne mogu komentirati konkretan predmet. Postojao je instrumentarij koji je to mogao spriječiti, rekao je.

'Nismo bili u lockdownu'

- Hrvatska nikada nije išla u potpuno zatvaranje. Rade kina, kazališta, muzeji, sada rade i terase kafića, restorana. Nikada nije bilo policijskog sata. Kada komparativno analizirate situaciju politika drugih vlada bila je restriktivnija. Nastojali smo osigurati normalan život. Ako netko radi i dobiva potpore, a onda se utvrdi da se u tom objektu ne poštuju preporuke, onda nije logično da i radiš i ne poštuješ preporuke i dobivaš naknadu. To je sasvim logično i odgovorno rezoniranje u situaciji na koju treba reagirati, rekao je Plenković komentirajući epidemiološku situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:15