PUSTOŠ

Ovako izgleda prava propast turizma: ‘Nekad je tu bilo 800 hotela, a pogledajte danas...‘

Otočje Gili bilo je vrlo popularno ljetovalište s turistima iz cijelog svijeta

Lokalci na otočju okreću se djelatnostima poput ribarstva, kako bi prehranili obitelji

 Bay Ismoyo/Afp/Profimedia

Otočje Gili, mali arhipelag od samo tri otoka u Indoneziji nekad je bilo vrlo popularno odmaralište za posjetitelje iz cijelog svijeta. Danas, pune dvije godine od početka pandemije na otočju rijetki hoteli rade, a privatni kafići, restorani i suvenirnice davno su zatvorili svoja vrata.

Otoci Trawangan, Meno i Air smješteni su blizu Balija, a već dugo vremena gotovo isključivo ovise o sektoru turizma. Prije pandemije na ta je tri otoka radilo oko 800 hotela i resorta s oko sedam tisuća soba. Danas ih je ukupno otvoreno tek tridesetak.

No osim hotelijera, propatili su vlasnici privatnih ugostiteljskih obrta, poput kuhara Ilhanija s Trawangana, koji je za turiste spremao japanske specijalitete. "Prije sam mogao pronaći kupca za bilo kakve specijalitete. Danas pravim isključivo pržene gablece, jer je to jedino što si lokalci mogu priuštiti", kazao je Ilhani i dodao da je "otok potpuno napušten".

Arhipelag je turiste privlačio svojim tirkiznim morem, pješčanim plažama i bogatom ponudom za ronioce. No i atrakcije na vodi ostale su bez iznajmljivača.

Oprema za daskanje i ronjenje, kao i ležaljke i namještaj za terase potpuno je oronuo i zapušten, a kućice beach barova zabarikadirane su daskama.

Lalu Kusnawan, predsjednik udruženja hotelijera na otoku i sam vodi resort, no kaže kako se od tog posla danas ne može preživjeti. "Stolovi i stolice restorana prekriveni su paukovim mrežama, lokali su na prodaju, a nekadašnje osoblje bavi se ribarstvom kako bi prehranilo obitelji", opisao je situaciju Kusnawan.

Svjetska turistička organizacija objavila je kako će i 2021. godina biti godina gubitka za turizam, s između 70 i 75 posto manje zabilježenih turističkih posjeta i dva bilijuna dolara izgubljenih prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:09