SKANDAL U RUSIJI

Plave ‘mudante‘ zatresle Putinov režim, ovo je sramota kakva se ne pamti: ‘Sve je to laž!‘

Aleksej Navaljni nazvao je telefonom jednog od agenta FSB-a i cijeli razgovor objavio na YouTubeu
Aleksaj Navaljni u razgovoru s navodnim ruskim agentom
 Aleksej Navaljni Youtube Screenshot, Afp

Jedne plave "mudante" zatresle su Putinov kremaljski režim. Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prisjeo je smijeh kojim je prije nekoliko dana popratio pitanje o pokušaju ubojstva najpoznatijeg ruskog oporbenog političara Alekseja Navalnog, kojeg je nazivao "berlinskim pacijentom". "Ma, kome on treba?! Da smo htjeli, obavili bismo to", rekao je tada na konferenciji za novinare Putin.

No, sada je čovjek čije se ime ne izgovara (nazivaju ga - blogerom, pacijentom, akterom, ali nikada po imenu te političarem ili oporbenjakom) uzvratio udarac koji je prodrmao tamošnju obavještajnu zajednicu i izvrgnuo je ruglu pred svijetom, a izazvao je i mnogo posprdnih memova i objava koje su zapljusnule ruske i svjetske društvene mreže.

Ugašene sigurnosne kamere

Naime, Aleksej Navalni nazvao je telefonom jednog od agenta FSB-a - Konstantina Kudrjavceva, vojnog kemičara umiješanog, kako kaže, u pokušaj njegove likvidacije, kojeg je "ulovio na udicu" te razgovarao s njim gotovo 45 minuta i sve objavio na svom YouTube kanalu pod nazivom "Nazvao sam svog ubojicu. On je sve priznao". Intrigantni snimak razgovora Navalnog, koji se predstavio kao Maksim Sergejevič Ustinov, pomoćnik Nikolaja Patruševa, bivšeg šefa ruske tajne službe FSB, nasljednice KGB-a, te sadašnjeg glavnog tajnika Vijeća sigurnosti Rusije, te je natuknuo da priprema izvještaj o neuspjelom atentatu za Vladimira Putina. U samo nešto više od 24 sata video je pogledalo više od 12 milijuna ljudi. Navalni je, kaže, jednostavno uz dostupno tehničko sredstvo zamijenio broj s kojega zove na displayu njegova telefona brojem "Ustinova" te mu je ovaj, povjerovavši da razgovara sa svojim pretpostavljenim, na kraju priznao da je upravo on bio zadužen za odjeću Navalnog u bolnici u Omsku. Također je rekao da su nervni otrov, zlokobni novičok, nanosili na rubove donjeg rublja, točnije - gaća Navalnog.

Kudrjavcev je objasnio da su sigurnosne kamere u hotelu u kojem je odsjeo Navalni u Tomsku bile ugašene, što je ekipi atentatora omogućilo da uđu u sobu dok ga nije bilo.

"Obavljamo operaciju tek onda kad nam izviđački tim da znak da je zrak čist", rekao je Navalnom.

Na pitanje koji su dio odjeće premazali nervnim otrovom, Kudrjavcev je odgovorio: "Gaće. Rekli su nam da radimo na gaćama. Na unutarnjem dijelu. Na preponama". Navalni ga je potom pitao sjeća li se koje su boje bile gaće, na što je točno odgovorio "plave" i potom dodao: "Zapanjen sam ovakvim pitanjima".

"Svi smo zapanjeni", odgovorio mu je Navalni. "Zamislite samo koliko sam ja zapanjen."

'Da nisu sletjeli...'

Inače, prije nekoliko mjeseci, u rujnu, Vladimir Ugljev, jedan od znanstvenika koji su još u sovjetsko vrijeme radili na izradi novičoka, u razgovoru za ruski portal Meduza pretpostavio je da su Navalnog "otrovali preko donjeg rublja". "Po vremenu i dinamici Navalni je ustao oko 6 sati, istuširao se, osvježio tijelo, a potom navukao 'zaražene' gaćice i tek je u zrakoplovu otrov počeo djelovati", rekao je tada Ugljev.

Podsjetimo kako se prvo sumnjalo da je novičok ubačen u čaj koji je Navalni pio na aerodromu u Tomsku prije polijetanja, pa potom da je bio na grliću boce s vodom, a sada je riječ o - otrovanim gaćama. Prema Kudrjavcevu, Navalni je trebao podleći novičoku još u zrakoplovu kojim je iz sibirskog grada Tomska letio u Moskvu. No, to su "zeznuli" piloti koji su, prkoseći lažnoj prijetnji bombom na aerodromu, spustili avion u Omsk kad je Navalnom pozlilo te, dodatno, Hitna pomoć na aerodromu koja je reagirala promptno i spasila život Navalnom (on je na kraju uratka zahvalio svima njima, napomenuvši da je živ zbog njih te da ti ljudi predstavljaju pravu i iskonsku Rusiju). Potvrdio je to Navalnom i namagarčeni atentator.

"Da nisu sletjeli, moguće je da bi ishod bio drugačiji. Da nisu medicinari na pisti radili tako brzo", požalio se Kudrjavcev.

Umanjivanje štete

Navalni tvrdi, a to je potvrdila i istraga njemačke službe, da su ga pokušali otrovati i prilikom prebacivanja iz bolnice u Omsku u Berlin, da bi umro na tom letu. Putin je pohvalio da je on odmah odobrio prebacivanje na liječenje u Berlin čim je to zatražila supruga Navalnog. Aleksej Navalni je kao nalogodavca koji stoji iza pokušaja atentata prozvao osobno Vladimira Putina koji je, pak opravdao FSB da prati Navalnog zbog njegovih veza sa stranim obavještajnim službama. No, Navalni je uzvratio protupitanjem - zašto su u tom timu bili i FSB-ovi stručnjaci za kemijsko i biološko oružje? Slučaj je neugodan za Kremlj pa se odmah oglasio i FSB. Oni tvrde da je razgovor Navalnog s navodnim Kudrjavcevom "provokacija izvršena uz podršku stranih obavještajnih službi" kako bi se "diskreditirao FSB". Na Lubjanki, gdje je sjedište FSB-a, tvrde da je "podmetanje krivog broja poznati manevar baš stranih tajnih službi" te da kod njih ne radi nitko s "prezimenom Ustinov" koji je u razgovoru koristio Navalni. Ruski prokremaljski mediji tvrde da je cijeli snimljeni razgovor čisti "fake" i farsa, da se osjeća "ruka stranih obavještajnih službi" te da niti jedan iskusni obavještajac ne bi putem "otvorene telefonske linije" razgovarao na taj način. Navalni je priznao da je nazvao još neke agente koji su sudjelovali u operaciji njegova trovanja, ali nisu željeli razgovarati. Također je detektirao da je Stanislav Makšakov bio vođa tima u kojem su još bili operativci FSB-a Vladimir Panjajev, Aleksej Aleksandrov, Ivan Osipov, Aleksej Krivoščekov, Oleg Tajakin i Mihail Švec te Vasilij Kalašnjikov.

U Moskvi nastoje umanjiti štetu te ponavljaju kako bi oni proveli istragu o slučaju Navalnog, ali da iz Njemačke nisu dobili nikakvu potrebnu dokumentaciju ili dokaze kojima se tamo razmeću. Velika je nelagoda zavladala u Kremlju i trebat će dosta umješnosti i vremena da speru ovu "bruku", pa kako god bilo.

20. 8. - Alekseju Navalnom tijekom leta iz Tomska u Moskvu pozlilo je pa zrakoplov prisilno slijeće u Omsk. Navalni je pao u komu

21. 8. - Prve spekulacije da je riječ o trovanju novičokom

22. 8. - Navalnog odvoze u Berlin na liječenje

2. 9. - Nijemci su objavili da je Navalni otrovan novičokom

7. 9. - Navalni se budi iz kome

1.10. - Navalni je u prvom javnom istupu optužio Vladimira Putina da stoji iza atentata na njega

15. 10. - Zbog slučaja Navalni EU uvodi sankcije Rusiji

21. 12. - Navalni objavljuje na YouTubeu kompromitirajući razgovor s agentom FSB-a Kudrjavcevom koji "priznaje" atentat

22. 12. - Iz FSB-a poručuju da je razgovor Navalnog "provokacija u suradnji sa stranim obavještajnim službama"

22. 12. - Rusija uvodi uzvratne sankcije EU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:29