ŽUSTAR ODGOVOR

Plenkovića izravno pitali za Ćorića, reakcija je bila burna: ‘Nitko mi neće diktirati što ću raditi!‘

‘Nema nikoga na svijetu, tko god mi bio u životu, tko će mi diktirati što ću raditi, kojim ritmom, tko će mi reći tko će biti ministar u mojoj Vladi‘

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković burno je danas na tiskovnoj konferenciji reagirao kada mu je postavljeno pitanje razmišlja li o opozivu ministra Tomislava Ćorića, za kojeg se sumnja da je dao naloge za sumnjive poslove svom tajniku u "Aferi Vjetroelektrane".

- Što vi mene tu pitate? Jel' bila neka interpolacija? Ispitajte vi što je bilo prije 2017., to je bitno. Nema nikoga na svijetu, tko god mi bio u životu, tko će mi diktirati što ću raditi, kojim ritmom, tko će mi reći tko će biti ministar u mojoj Vladi. To je moj posao, ne vaš. Ako se nismo razumjeli zadnjih šest godina, nema toga tko će diktirati tko neće biti u Vladi. Postoji mandat, idemo na izbore, sastavimo većinu, radimo za građane, dižemo BDP, donesemo milijarde, izgradimo Pelješki most, kupimo Rafale, jačamo vojsku i policiju, riješimo sva pitanja hrvatskih branitelja da bih se ja bavio čime? Kuloarskim temama koje ne postoje... - rekao je Plenković.

Na pitanje o istrazi rekao je kako su "prošla vremena kada su se dužnosnici izvršne vlasti brifirali o mjerama iz istrage".

- To ne postoji. Sada postoji policija, Državno odvjetništvo i u konačnici sud. Sve drugo je politika. Ove ficleke koje vama netko daje, o istragama, ja to nemam. Ovi koji Zvonka nazivaju bandom... Zar vam nije smiješno da se one koji su toliko milijuna uštedjeli koriste naknadama? Da su iz HDZ-a već bi bili razapeti. O tome vam govorim, to su dvostruki kriteriji. To jako dobro znate.

Te ljude nikad nisam vidio, postoje kompanije, neki Austrijanci, došao je neki investitor. Mi nastupamo 2018. Što me pitate? Kao da ste zaboravili. Nema što nismo odgovorili.

U tom trenutku u raspravu se uključio i Ćorić:

- Dokumentacija projekta Krš Pađeni je u Ministarstvu naslijeđena, nakon konzultacija s DORH-om bilo je odobreno rješenje, znate ishod interpolacije. Rješenje tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i energetika je potvrđeno na više instanci. Nikada u životu nisam nikome naložio da radi nešto nedopušteno niti sam se miješao u rad uprava, na njihovim su čelima stručni ljudi. Na raspolaganju sam svim tijelima ove države, a detalje istrage ne smijem komentirati. Moja suradnja s premijerom Plenkovićem traje od 2016., naš odnos je takav da ni u jednom trenutku prema dogovoru ne želim i osobno neću dopustiti biti uteg HDZ-u niti Vladi. Uvijek sam spreman odgovarati na pitanja o ovom projektu, ali i svemu, svom ponašanju i reakcijama - rekao je.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić u tom je trenutku zahvalio novinarima i htio prekinuti konferenciju, no premijer ga je spriječio.

- Marko, samo sekundu! Mi smo danas ovdje radi paketa vrijednog 4.8 milijuna kuna potpore građanima, umirovljenicima, poljoprivrednicima, ribarima, poduzetnicima. Podsjetit ću vas da je to treći veliki iskorak u pet godina. Nakon 'krize Agrokor' i krize koju je uzrokovao Covid sprječavamo egzistencionalni rizik uzrokovan rastom cijene energenata. To je i intervencionizam ali i konzistentnost naše politike. Naše tržište je slobodno i postoji odgovornost pojedinca, ali postoje okolnosti kada država jedino ovim mjerama ispunjava svoje uloge. Ovo je taj trenutak i mi smo tu na visini odgovornosti. To je bitno, gledali smo kako pomoći građanima. Ovo je godina "isporuke" dva strateška cilja, ulazak u Schengen i eurozone. Ima puno onih koji bi htjeli da mi ne isporučimo, da ne ostvarimo te ciljeve. Prije godinu otvoren je LNG, vidjeli ste koliko plina sada dolazi. 40 godina se vodila ta rasprava, naša je Vlada to riješila. SDP je bio najžešći protivnik. Pogledajte koliko je to važno. Rafali će biti tu za godinu i nešto dana, Pelješki most, rast BDP-a, kreditni rejting... To se nije dogodilo slučajno nego jer netko vodi računa i bavi se bitnim temama, a netko se bavi demagogijom i opstrukcijom. Vlada je odgovorna i zato su ovi ministri tu i radit ćemo svoj reformski program. Ulazak u eurozou i Schengen je megareforma koju ćemo napravit usprkos onima koji su protiv toga - kazao je premijer i zaključio tiskovnu konferenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:56