BORBA PROTIV COVIDA

Počelo cijepljenje opće populacije u Hrvatskoj: Evo na kojim lokacijama su se cijepili prvi građani

Građani su dobivali pozive temeljem prijava svojim obiteljskim liječnicima, a radi se o, za sada, testnoj fazi
 Srdjan Vrancic/Cropix

Cijepljenjem 39 građana starijih od 65 godina, među kojima su i kronični bolesnici, u Primorsko-goranskoj županiji počelo je organizirao cijepljenje opće populacije, prvo takvo u Hrvatskoj.

Lokacije na kojima se građani cijepe su Domovi zdravlja na Vežici i na Zametu, a sutra je na redu idućih 39 kandidata.

Građani su dobivali pozive temeljem prijava svojim obiteljskim liječnicima, a radi se o, za sada, testnoj fazi, dok se masovnije cijepljenje može očekivati u veljači, a samo razmjeri ovisiti će o tome koliko će doza stići u Hrvatsku i kako e biti raspoređeni po županijama.

Za sada, prednost imaju kronični bolesnici i stariji od 65 godina, a liste i raspored slažu se po prijavama obiteljskim liječnicima, pa su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, koji provodi ovu akciju, pozvali građane da se prijave, ukoliko to do sada nisu učinili.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Ukupno je do danas u PGŽ procijepljeno 4777 ljudi, od toga 2826 zdravstvenih djelatnika, 1434 korisnika i djelatnika socijalnih ustanova te 517 kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina.

Od ukupnog broja procijepljenih osoba drugom je dozom procijepljeno njih 392 i to od početka ovog tjedna, kako je i bilo predviđeno kalendarom cijepljenja. Dobra je vijest da je s prvom dozom bilo cijepljeno čak 80 posto medicinskih djelatnika KBC-a Rijeka, a sada kreće i cijepljenje liječnika opće prakse pod Domovima zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:14