STRUČNJACI OBJASNILI

Pogledajte kako danas izgleda more na zapadu Istre: ‘Što je ovo, septička jama!?‘

Fotografije narančastog mora snimili su od Umaga, Poreča pa sve do Pule
 Facebook/Istramet

Prolaznici koji su jutros šetali uz obalu zapadne Istre zamijetili su vrlo neobičnu pojavu. Naime, more je poprimilo narančastu boju, a mnogi su mislili da se radi o onečišćenju.

Međutim, iz Centra za istraživanje mora su istaknuli kako se radi o uobičajenom cvjetanju mora.

'Radi se o tipičnom proljetnom cvatu vrste Noctiluca scintillans. Velike stanice mogu se vidjeti i golim okom jer su velike skoro 1 mm. Sa zagrijavanjem mora, uzrokovan klimatskim promjenama, ovaj fenomen je sve češći i sve intenzivniji', objasnili su.

Na Facebook stranici Istrameta objavljeno je nekoliko fotografija iz Istre, od Umaga i Rovinja pa sve do Pule.

'Baš sam jučer vidio u Poreču... mislio septička', 'Ma ovako nije još bilo', komentirali su na Facebooku.

Daniela Marić Pfankuken iz IRB Centra za istraživanje mora pojasnila je kako je ovaj fenomen posve prirodan i kako nije opasan, no kako je svakog proljeća sve intenzivniji.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

- Ovaj fenomen se zove crvena plima (eng. Red tide). U potpunosti je prirodan i radi se o vrsti dinoflagelata Noctiluca scintilans. Djelatnici centra za istraživanje mora su već prošli tjedan na terenima uz zapadnu obalu Istre primijetili povećane nakupine ove vrste na otvorenom moru pogodan vjetar sve je napuhao na plaže. Fenomen će se zadržati nekoliko dana i onda će nestati. Ukoliko imate priliku noću šetati uz more pokušajte bacati kamenčiće jer ova vrsta luči pigment bioluminoscin te se u vodi mogu vidjeti plavičasta svjetla prilikom mehaničkog podražaja. Iako je fenomen prirodan i može se primijetiti svakoga proljeća ove godine je nešto intenzivniji i pojavio se ranije, čemu su doprinijele povoljne meteorološke prilike. Ova vrsta nije toksična i nema velikog utjecaja na ostale organizme u moru.iako kad je ima tako puno zbog organskog raspadanja može se oslobađati amonijak te more može neugodno mirisati - napominje Marić Pfankuken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:05