PAO ČERNOBIL

Pogledajte ruske tenkove u Zoni isključenja: ‘Besmisleni napad, ne znamo što je s elektranom‘

U ruskom granatiranju pogođeno je skladište radioaktivnog otpada te je zabilježen porast razine radijacije

Ruski tenkovi u Černobilu

 Twitter Screenshot

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da je Ukrajina izgubila kontrolu nad nuklearnim postrojenjem u Černobilu, te da su ondje ukrajinske snage vodile žestoku bitku s ruskim vojnicima.

Savjetnik Mihailo Podoliak rekao je za Associated Press da ukrajinske vlasti ne znaju u kakvom su trenutno stanju postrojenja u Černobilu, mjestu najgore nuklearne katastrofe na svijetu.

'Nakon apsolutno besmislenog napada Rusa u ovom smjeru, nemoguće je reći da je nuklearna elektrana u Černobilu sigurna', rekao je i dodao: 'Ovo je jedna od najozbiljnijih prijetnji Europi danas.'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je nekoliko sati ranije da ruske snage pokušavaju zauzeti nuklearnu elektranu u Černobilu.

Nuklearni reaktor u elektrani udaljenoj 130 kilometara sjeverno od glavnog grada Ukrajine, Kijeva, eksplodirao je u travnju 1986., zbog čega se radioaktivni oblak proširio diljem Europe.

Rastopljeni reaktor je prije nekoliko godina prekriven zaštitnim oklopom kako bi se spriječilo curenje radijacije.

Jedan ukrajinski dužnosnik rekao je da je u ruskom granatiranju pogođeno skladište radioaktivnog otpada i da je zabilježen porast razine radijacije. Dužnosnik je o toj osjetljivoj temi govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Stručnjaci nisu odmah mogli pristupiti spremištu kako bi procijenili štetu prije nego što su ruske snage stigle na to mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:24