OPASNO PODRHTAVANJE

Pogledajte što su nadzorne kamere jutros snimile u Sisku: ‘Situacija se polako normalizira‘

Cigle koje su se uslijed potresa stropoštale na zemlju samo su pukom srećom promašile parkirane automobile
Nadzorna kamera
 Youtube

Nakon potresa koji je rano jutros pogodio sisačko područje, pojavljuje se sve više snimki nadzornih kamera koje pokazuju koliko je jako bilo podrhtavanje.

Jedna snimka na YouTubeu prikazuje parkiralište na koje uslijed trešnje padaju cigle i crijepovi te samo pukom srećom promašuju parkirane automobile.

Na drugoj snimci vidi se kako u trgovini potres ruši stvari s polica.

Serija potresa koja je jutros pogodila Sisačko-moslavačku županiju napravila je veliku materijalnu štetu i prava je sreća što nitko nije ozlijeđen.

Ipak, nakon potresa u Sisku u ponedjeljak ujutro, gdje su najviše nastradale zgrade u gradskom središtu, od kojih je većina pod zaštitom, stanje se postepeno smiruje.

U to su se za boravka u Sisku uvjerili i hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Osim u Sisku, potres se snažno osjetio i u Petrinji, Glini, Topuskom, Martinskoj vesi i drugim banovinskim i posavskim mjestima, a potres je probudio i Zagrepčane.

Sisački građani, koji su zoru dočekali na ulicama i u parkovima, vratili su se u svoje domove i na radna mjesta.

Najviše su stradale stare zgrade u gradskom središtu, većina njih i pod zaštitom. Na nekima su otpali dijelovi zidova, urušili se dimnjaci i otpala fasada.

Na poziv građana, ekipe Javne vatrogasne postrojbe obišle su najkritičnija mjesta kako bi ustanovile štetu i pružile pomoć najugroženijima. Na nekim su haustorima starijih zgrada vatrogasci trakama zabranili ulaz. Čak i stanari nekih novijih zgrada prijavljuju kako su popucali zidovi.

Kako izjavljuju stariji Siščani, ovo je najjači potres u tom gradu, kojeg se oni sjećaju.

Za boravka u Sisku predsjednik Milanović i premijer Andrej Plenković sa suradnicima su obišli nekoliko objekata u gradskom središtu koji su najviše stradali. Premijer Plenković je najavio kako će država, na temelju zagrebačkog iskustva, pomoći Sisku i Petrinji u saniranju šteta. Dodao je kako će se hitno pokrenuti procedura da se prijave i ustanove sve štete, nakon čega slijede i drugi koraci.

Oštećeni Gradski muzej i Dječji odjel Narodne knjižnice

Župan Ivo Žinić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček upoznali su predsjednik Milanovića i premijera Plenkovića s trenutačnim stanjem, naglasivši da nitko od građana nije stradao.

Kako je rekla Ikić Baniček, stanje je pod nadzorom, sve gradske ustanove normalno rade osim Gradskog muzeja i Dječjeg odjela Narodne knjižnice, čiji su objekti oštećeni.

Vatrogasci su primili više od stotinu poziva i imali su pedesetak intervencija najprije na osiguranju oštećenih objekata, a potom i na čišćenju i sanaciji.

Baniček je najavila kako će se nakon proglašenja elementarne nepogode povjerenstvo prići procjeni šteta. Ujedno je priopćila kako je zasad samo jedna obitelj iz oštećenog gradskog stana u Rimskoj ulici zatražila pomoć i pronađen joj je drugi smještaj.

Nakon obilaska Siska, predsjednik Milanović i premijer Plenković, produžili su u Petrinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:23