NEVJEROJATNO

Pola svijeta je zatvoreno, a pogledajte što se događa u Wuhanu: ‘Živimo neki drugi život‘

Wuhan nije prijavio novi slučaj lokalne transmisije koronavirusa još od 10. svibnja
Wuhan zabava
 Screenshot Twitter

U epicentru koronavirusa Wuhanu ponovno su otvoreni noćni klubovi, dok istovremeno takve zabave ostaju tek nedosanjani san za ostatak svijeta.

Noćni život Wuhana vraća se u punom jeku gotovo sedam mjeseci nakon ukidanja stroge blokade, a mladi partijaneri to prihvaćaju širom otvorenih ruku, javlja Wion news.

Scene su to koje su zbog pandemije u ostatku svijeta trenutno nezamislive, no mladi stanovnici Wuhana uživaju u noćnim izlascima, gužvi, druženju u klubovima i hrani na uličnim štandovima te nadoknađuju izgubljeno vrijeme.

Mnogi se ovakvim prizorima nadaju u 2021. godini nakon globalnog uvođenja cjepiva protiv Covida-19.

- Nakon prvog vala epidemije u Wuhanu, sada se osjećam kao da živim neki drugi život, kaže Zhang Qiong (29) slaveći rođendan s prijateljima u prepunoj pivnici.

Vani se mladi bez maski zabavljaju na ulicama, igrajući igre.

Wuhan nije prijavio novi slučaj lokalne transmisije koronavirusa još od 10. svibnja, nakon što je tamo na snazi bio jedan od najstrožih lockdowna na svijetu.

Taj grad od 11 milijuna stanovnika bio je odsječen od ostatka Kine u iznenadnom lockdownu koji je započeo 23. siječnja. Na cestama su bile postavljene barijere, a zrakoplovi, vlakovi i autobusi nisu mogli u grad. Gotovo 3.900 od 4.634 slučajeva smrti od koronavirusa u Kini zabilježeno je upravo u Wuhanu.

Mladi su pričali o tome kako su mjesecima bili zatvoreni u svojim domovima, a mnogi od njih su to vrijeme iskoristili za pripremu nakon ponovnog otvaranja.

- Neka od moje nove glazbe sigurno će biti o pandemiji, kaže Wang Xinghao, frontmen wuhanskog pop-rock benda Mad Rat. On je ovoga tjedna organizirao koncert za više od 100 ljudi. Jednu od njegovih novih pjesama inspirirala su tri mjeseca života s majkom.

- Tijekom epidemije je Wuhan bio mrtav grad. Sada svi izlaze jesti i zabavljati se. Mislim da ni prije epidemije nije bilo ovoliko ljudi vani, kaže rock glazbenik Yi Yi za Wion news.

Unatoč uspješnosti noćne scene Wuhana, vlasnici tvrtki i restorana kažu da bi moglo proći još vremena prije nego što porast prometa nadoknadi velike gubitke do kojih je došlo tijekom zatvaranja. Ipak, mnogima je poruka sada jasnija.

- Ovaj put želim cijeniti sve u žvivotu jer nikad je znate kada će završiti. Svaki sretan dan je važan, dodaje Zhang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 10:26