ZAPALILI DROGU

Policija uništila gotovo tonu i pol kilograma kokaina zaplijenjenog kartelima

Točno 1426 kilograma zaplijenjenog kokaina policija je zapalila na širem području glavnog grada Tegulcigalpe
Lokalne vlasti uništavaju zaplijenjeni kokain u Hondurasu
 Orlando Sierra/Afp/Profimedia

Policija je u glavnom gradu srednjoameričke države Honduras, Tegucigalpi, paljenjem uništila točno 1426 kilograma kartelima zaplijenjenog kokaina. U akciji uništenja sudjelovalo je nekoliko desetaka naoružanih i maskiranih policajaca, na neotkrivenoj lokaciji.

Honduras je poznat kao zemlja koju u transportu kokaina od proizvođačkih zemalja poput Kolumbije i Venezuele, sve do tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama, koriste narko-karteli. Honduras im koristi zbog brojnih vodenih i šumskih puteva, ali dobar dio zaplijenjene droge preusmjere upravo u malim letjelicama u zračnom prostoru te države.

Pogledajte uništenje zaplijenjene droge u Hondurasu

Smatra se da većina presretnutog kokaina u Hondurasu zapravo dolazi iz Venezuele, točnije tzv. Kartela Sunca.

Kao i većina zemalja na području srednje i južne Amerike, i u Hondurasu je borba s trgovinom droge izuzetno teška. Napori vlasti postaju uzaludni zbog korupcije na svakom koraku i straha lokalnog stanovništva. Korupcija, pak, seže toliko daleko da američke vlasti upravo istražuju povezanost samog predsjednika države, Juana Orlanda Hernandeza, u trgovini drogom.

Napori tužiteljstva idu prema tome da se dokaže njegova zloupotreba vojnih snaga u zaštiti transporta droge, kao i primanje mita od različitih šefova u lancu narko-kartela, poput zloglasnog Meksikanca Joauina "El Chapa" Guzmana. Sumnja se da je predsjednik Hondurasa od, sad već, bivšeg vođe Sinaloa kartela primio preko svog brata Juana Antonia Hernandeza.

Kilogram kokaina na ulicama grada New Yorka ovih dana doseže i do trideset tisuća dolara, što znači da je vrijednost droge uništene u Hondurasu mogla doseći i 43 milijuna američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:10