NEVRIJEME

Potopljena splitska Riva, valovi dobacuju sve do zidina Dioklecijanove palače, pomorski promet u kolapsu

Udari olujnog juga u ponedjeljak su podigli višemetarske valove, a na Mosoru je puhalo i do 140 km/h
Poplavljena riva u Splitu
 Duje Klarić/Cropix/Dalmacija Danas Facebook Screenshot

Udari olujnog juga koje je u ponedjeljak zahvatilo Jadran, podigli su višemetarske valove zbog kojih je djelomično obustavljen pomorski promet.

Pod vodom je i splitska Riva, a valovi dobacuju do zidina Dioklecijanove palače. Kako javlja DHMZ, jugo će tijekom noći oslabiti, piše Slobodna Dalmacija.

Kako piše Dalmacija danas, oko 21 sat dogodio se vrhunac snage vjetra u Dalmaciji. Najjači udari izmjereni su na Zvjezdanom selu Mosor, koje se nalazi na teritoriju grada Splita, i tamo je jugo imalo udare do 140 km/h.

Orkanski udari

Orkanski udari vjetra u ponedjeljak navečer na srednjodalmatinskom su području stvarali valove na otvorenom moru visoke i do šest metara, dok su u priobalju bili između dva i četiri metra, zapljuskujući obalu i rive, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu Split.

Meteorološka postaja na Marjanu evidentirala je orkanski udare na splitskom području tijekom nekoliko sati, rekli su Hini u Hidrometeorološkom zavodu Split.

Valovi su izlijevali more na rivu u Kaštel Gomilici gdje je voda ušla u jednu kuću u istočnom dijelu te rive. Intervenirali su vatrogasci i ispumpavali vodu, izvijestili su iz DVD-a Kaštel Gomilica.

Tijekom dana u prekidu su bile sve katamaranske i većina trajektnih linija, a zbog udara vjetra i višemetarskih valova večeras je odgođen i trajekt koji je trebao isploviti iz Supetra za Split te se vratiti u Supetar, potvrdila je voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić.

Sve katamaranske linije koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima danas su, rekla je, zbog nepovoljnih vremenskih okolnosti na moru bile u prekidu.

Navela je kako su zbog nevremena bile u prekidu i trajektne linije Split-Vela Luka-Lastovo, Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik.

Prognoza za iduće dane

U utorak se na Jadranu očekuje promjenjivo oblačno s povremenom kišom, lokalno obilnom. U unutrašnjosti djelomice sunčano i većinom suho. U najvišem gorju može biti susnježice i snijega.

Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu mjestimice s olujnim udarima, a prema kraju dana će oslabiti. Najniža temperatura zraka na obali i otocima će biti od 7 do 11, a najviša dnevna od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva.

I idućih dana se očekuje nestabilno i promjenjivo vrijeme, mjestimice s kišom, koja u srijedu ponegdje može biti i obilnija. Vjetar većinom slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, a u petak će ponovno jačati jugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:08