AFERA FLYGATE

Potpredsjedničku debatu zasjenila nepozvana gošća: ‘Donirajte Trumpovoj kampanji za muhomlat!‘

Gledatelje je tijekom večeri osobito zabavila činjenica da je pune dvije minute na glavi Mikea Pencea sjedila - muha
Muha na glavi Mikea Pencea
 Screenshot

Prva i jedina potpredsjednička debata, koja se u sitne noćne sate po europskom vremenu održala u Salt Lake Cityju, bila je bitno civiliziranija i sadržajnija od one prošlotjedne predsjedničke, ali su svejedno zafrcale iskre između kandidata za drugu fotelju američke izvršne vlasti.

Kamala Harris i Mike Pence, koji je još uvijek negativan na Covid-19 unatoč tome što je prošloga vikenda prisustvovao svečanosti u Vrtu ruža za koju se vjeruje da je bila 'epidemiološka bomba' Bijele kuće, sjedili su na udaljenosti od četiri metra, a organizatori su između njih za svaki slučaj postavili i pleksiglase.

Međutim, javnozdravstveni stručnjaci uputili su javni apel Komisiji za debate u kojem su napomenuli kako su pleksiglasi smislena epidemiološka mjera jedino u slučaju da kandidati planiraju pljuvati jedan prema drugome, te su naglasili da je puno važnije osigurati dobru ventilaciju jer u zatvorenom i vlažnom prostoru virus puno brže 'skače' na ljude.

Gledatelje je tijekom večeri osobito zabavila činjenica da je pune dvije minute na glavi Mikea Pencea sjedila – muha. Ona je, naime, postala apsolutna senzacija društvenih mreža te je gotovo u potpunosti zasjenila teme o kojima su kandidati tijekom večeri raspravljali.

„Muhu mu je podmetnula duboka država“ našalio se republikanski senator Rand Paul iz Kentuckyja, dok je Trumpov protukandidat Joe Biden na Twitteru od svojih simpatizera zatražio da Trumpovoj kampanji doniraju 5 dolara za muhomlat, kako bi im pomogli da 'polete'.

Teme oko kojih su se kandidati najviše sukobili odnosili su se na odgovor Trumpove administracije na pandemiju Covida-19, klimatske promjene, pitanje pobačaja, zdravstvene skrbi i trgovinskog rata s Kinom.

Pence je debatu započeo zahvalivši se svojoj protukandidatkinji i njezinom sunatjecatelju Joeu Bidenu na porukama podrške koje su poslali obitelji Trump nakon dijagnoze Covida-19.

„Želim zahvaliti vama, senatorice, ali i Joeu Bidenu, zbog poruka istinske podrške, a ovim vam putem još jednom javno želim čestitati zbog povijesne prirode vaše potpredsjedničke nominacije“ kazao joj je Pence, aludirajući na činjenicu da je Harris prva Afroamerikanka u povijesti koja se utrkuje za potpredsjednicu SAD-a, na što se Harris nasmijala.

No, Pence je mijenjao temu gotovo svaki put kada bi mu moderatorica Susan Page iz USA Todaya postavila neugodno ili teško pitanje, što su gledatelji ocijenili kao 'napredni retorički juijitsu'. Na pitanje planira li Trump zaštititi pacijente s komorbiditetima u slučaju da ukine ObamaCare, Pence je odgovorio da se protivi pobačaju te je od svoje protukandidatkinje zatražio da definira plan postavljanja sudaca na Vrhovni sud.

Kada mu je postavljeno pitanje oko odgovora Trumpove administracije na pandemiju Covida-19, Pence je zaključio da je „Bidenov program za koronavirus toliko sličan predsjednikovom, da bi Biden mogao odgovarati za plagiranje“, čime je indirektno aludirao na skandal s demokratskih predizbora 1988., zbog kojeg je aktualni predsjednički kandidat tada morao odustati od utrke za Bijelu kuću. Pence je izbjegao odgovoriti i na pitanje hoće li mirno predati vlast u slučaju da 3. studenog njegova stranka izgubi izbore.

Kandidatkinja Harris pokušala je poentirati upozorivši građane s komorbiditetima da „Trumpova administracija dolazi po njih“.

„Ako imate srčanu bolest, dijabetes ili rak dojke, čuvajte se! Trumpova administracija dolazi po vas“ kazala je Harris u najoštrijem dijelu debate, na što joj je Pence odgovorio kako je narod svjestan činjenice da je „ObamaCare katastrofa“.

Harris je tijekom večeri u jednoj prilici morala oštro upozoriti svog protukandidata da joj upada u riječ.

„Gospodine potpredsjedniče, ja govorim!“, kazala je, oduševivši pritom svoje simpatizere na društvenim mrežama.

Podsjetimo, osim što su američki potpredsjednici prvi u redu za preuzimanje Bijele kuće u slučaju smrti ili bolesti aktualnog predsjednika, 9 od ukupno 45 dosadašnjih šefova izvršne vlasti (20 posto), ušlo je u Ovalni ured nakon što su „ispekli zanat“ služeći kao potpredsjednici. Američki politički analitičari već sada očekuju da bi Kamala Harris mogla postati najlogičnija demokratska kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2024. godine, zbog čega njezin angažman opserviraju s posebnom dozom pažnje.

Od nje se, također, očekuje da bi zbog Bidenove starosti mogla preuzeti još veću ulogu od one koju su do sada obnašali američki potpredsjednici, koji su po procjeni dr. Joela Goldsteina, sveučilišnog profesora koji je stručnjak za američke potpredsjednike, tek tijekom mandata Jimmyja Cartera i Waltera Mondalea krajem 1970-tih godina bitno i nepovratno osnažili svoju ulogu u trodiobi vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:20