SVETVINČENAT

Predsjednik Milanović otvorio obnovljeni kaštel Morosini-Grimani iz 13. stoljeća

U njega je uloženo oko 10,5 milijuna kuna, a tim je ulaganjem u potpunosti obnovljena ova grandiozna utvrda
 Goran Sebelic/Cropix

Obnovljeni srednjovjekovni kaštel Morosini - Grimani pravo je malo čudno, kazao je danas u Svetvinčentu, malom mjestu u Istri kraj Pule predsjednik države Zoran Milanović koji je prisustvovao svečanom otvorenju ovog spomenika kulture koji se obnavljao zadnje tri godine putem europskom projekta KulTERRA. U njega je uloženo oko 10,5 milijuna kuna, a tim je ulaganjem u potpunosti obnovljena ova grandiozna utvrda sagrađena još početkom 13. stoljeća. Kaštel je često bio uništavan i spaljivan pa je shodno tome bio obnavljan i mijenjao mu se izgled. To je samo zadnja u nizu investicija u ovaj objekt. Prije toga je kroz niz godina uloženo barem još pet milijuna, i to uvijek kroz razne europske fondove i poticaje.

Milanović se pohvalio da je već u kaštelu jednom boravio, i to prije 11 godina kada je aktualni načelnik Dalibor Macan (SDP) pobijedio svog brata Igora Macana (IDS) na lokalnim izborima. Inače, Igor Macan je voditelj ovog opsežnog europskog projekta.

- Koji kuriozitet. Sjećam se dojmova iz kaštela za kojega nisam znao da postoji ovdje na mletačko-austrijskoj granici što malo ljudi u Hrvatskoj zna. Bio sam fasciniran ovom tvrđavom. Nisam znao da se ovdje nalazi takav biser- robustan i surov kao klisurina, ali opet elegantan poseban kao valcer, i to Šostakovičev, a ne bečki. I nije to tada izgledalo tako ruševno. I razlika, koja se sada vidi, nije tolika, a to govori koliko je rada i truda, znanja, znanosti i strpljenja uloženo da se od ovoga napravi malo čudo, istaknuo je Milanović.

Sam je Macan zadovoljan obavljenim poslom kojega je simbolički usporedio s nemirnom plovidbom koja je završila sretnim pristajanjem u luci. Veli da za to nije bio zaslužan samo on, već i čitava „posada“ koja ga je pratila na tom putu. Zahvalio se ministarstvima turizma, kulture i regionalnog razvoja te županiji i konzervatorskom odjelu koji su pomogli da se projekt ostvari. Naglasio je da će kaštel predstavljati zanimljivu točku kulturnog turizma Istre. Naime, u kaštelu je uređena kušaonica autohtonih proizvoda, velika sala za vjenčavanje i kongresna dvora te originalna multimedijalna izložba o povijesti ove utvrde i mjesta.

- Kaštel nakon ovog ulaganja više neće biti spomenik kraj kojega se prolazi kada se dolazi u Svetvinčenat. Bit će to spomeniku koji se dolazi. Neće više biti tih i miran, nego će biti pun života i pratit će ovu općinu i ljude u budućnosti. Ali ostat će uvijek velik, zaključio je Macan.

Istarski župan Fabrizio Radin kazao je pak da se javnosti predstavlja remek-djelo srednjovjekovnog istarskog graditeljstva.

- Obnovljeni kaštel Morosini - Grimani računa na one posjetitelje, možda ne toliko brojne, ali posebno zahtjevne koji u epidemijsko doba izbjegavaju masovna okupljanja i koji sačinjavaju prirodnu jezgru kulturno održivog turizma i zbog čijeg postojanja male općine poput Svetvinčenta implementacijom ovakvih projekata pokušavaju se pozicionirati kao kulturno prepoznatljive turističke destinacije tijekom cijele godine. I tako omogućuju gospodarski razvoj cjelokupne lokalne zajednice, kazao je Radin napomenuvši da je važna i edukativna funkcija kaštela jer prezentira stare običaje i zanate.

Da Istra prednjači u novim vizijama i tendencijama, i u pogledu kulturnih ruta, čemu svjedoči i ovo novoobnovljena utvrda, kazao je pak DavorTrupković, pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

- Ovo je bio zahtjevan projekt. Ovim projektom realizirana je obnova čak dvije trećine zgrade kaštela, ali i dalje imamo ovdje posla, zaključio je Trupković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:37