TRAGEDIJA KOD SL. BRODA

Preživjeli putnici o trenucima strave: ‘Čula sam samo vrištanje i struganje karoserije...‘

Putnici iz autobusa koji su preživjeli s lakšim ozljedama smješteni su u jedan privatni pansion u Slavonskom Brodu
 Vlado Kos/Cropix

Putnici iz autobusa koji su preživjeli s lakšim ozljedama smješteni su u jedan privatni pansion u Slavonskom Brodu, ali malo ih je koji su bili raspoloženi s novinarima podijeliti trenutke groznog iskustva koje su doživjeli. Jedna od njih je i gospođa u 50-im godinama, koja je, kaže, putovala kući nakon dugo vremena.

- Sve je bilo super, vozači odlični, bilo je glazbe, pjesme... Vozači su se zamijenili kod Zagreba i čovjek koji je do tada vozio otišao je spavati. Nastavili smo put i ja sam zaspala, kao i većina nas u autobusu. No, odjednom sam se probudila i shvatila da se nešto ružno događa. Sjedila sam u donjem dijelu autobusa, čula sam kako ostali putnici vrište i u samo nekoliko sekundi autobus se prevrnuo na bok. Čulo se samo struganje karoserije po tlu, a stvari koje su bile iznad nas počele su padati po nama. Mene je u glavu nešto pogodilo i još osjećam bol, ali to nije ništa kada pomislim na tolike izgubljene živote – ispričala je žena koja već 24 godine živi i radi u Njemačkoj.

U autobus se ukrcala u Ulmu i kaže da je često putovala s tim prijevoznikom. Nikada nije bilo problema.

- Nije ih bilo ni sada. Inače, nekako je sve bilo predobro, da sam se u jednom trenutku pobojala kako bi se moglo nešto dogoditi, ali odmah sam odagnala crne misli od sebe. Ne znam što je bilo i ne želim nikoga kriviti. Znam da vozač to nije namjerno napravio – kazala je žena iz autobusa smrti koja je na majici imala tragove krvi koja nije bila njezina.

Neki od preživjelih putnika su i za kosovske medije prenijeli strašna iskustva nesreće.

- Sve se dogodilo unutar samo jedne minute. Samo smo vidjeli da se autobus prevrnuo. Vidjeli smo kijamet. Vozači su bili u snu. Oni su se mijenjali s vremena na vrijeme, rekao je jedan putnik.

Drugi je dodao: - Autobus je, nakon što se prevrnuo klizio nekih stotinu metara.

Ramo Gashi, jedan od putnika autobusa kazao je za HTV: - Kad je puklo nešto, u sekundi vidio sam cijeli taj narod, cijelu livadu, dolje, taj kanal...Vidio sam ozlijeđene, umrle, vidio sam svašta, bez ruke, svašta sam vidio...

Veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli je za Kosovsku televiziju iznio nove detalje nesreće.

Rekao je kako je među putnicima bilo i 13 djece, ali da nitko od njih nije smrtno stradao.

- Trenutno sam u bolnici u Slavonskom Brodu. Ovdje je smješteno 44 putnika koji su zatražili lječničku pomoć, osam od njih su u teškom stanju. Neki od njih su već operirani i njihovo stanje je stabilno, rekao je on.

- Imamo popis putnika i zajedno s hrvatskim vlastima radimo na identifikaciji svakoga pojedinačno. Međutim, neki su još na terapiji i nismo još uvijek uspjeli sve identificirati, rekao je Kasapolli.

Dodao je kako su putnici iz raznih krajeva Kosova.

- Prema dostupnim informacijama, u autobusu je bilo 13 djece i, na sreću, nitko od njih nije na popisu poginulih. Trenutno proučavamo popis prema dobi putnika i čim budemo imali konačne podatke podijelit ćemo ih s javnosti, rekao je on.

Podsjetimo, na autocesti kod Slavonskog Broda jutros je nakon izlijetanja autobusa s ceste došlo do užasne nesreće u kojoj je poginulo 10 osoba, 15 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 30 lakše ozlijeđeno. Većina nastradalih su državljani Kosova.

Nesreća se dogodila oko 6 sati ujutro na autocesti A3 Bregana-Lipovac.

Beroš: U bolnici u Slavonskom Brodu formiran info centar 035 201 111

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u nedjelju kako je, s obzirom na povećan broj poziva zbog teške prometne nesreće, u slavonsko-brodskoj bolnici formiran info centar 035 201 111 na kojem se objedinjuju informacije svih relevantnih službi za obitelji stradalih i ozlijeđenih.

"U mislima smo s obiteljima preminulih i ozlijeđenih u prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda. Osobno mogu potvrditi da su ozlijeđeni u najboljim rukama u OB Slavonski Brod te su uz njih i veleposlanik Republike Kosovo i prevoditelj kako bismo im maksimalno olakšali ove teške trenutke", stoji u priopćenju ministra Beroša.

S obzirom na povećani broj poziva formiran je, ističe, u OB Slavonski Brod info centar 035 201 111 na kojem su objedinjene informacije svih relevantnih službi – Stožera civilne zaštite, Policijske uprave brodsko-posavska, Hrvatskog Crvenog križa i ostalih medicinskih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:09