VELIKA INVESTICIJA

Projekt od 1,5 milijardi kuna: Počelo probijanje druge cijevi kroz Učku, završit će do 2024.

‘Za četiri godine, kada ovaj projekt bude gotov, proći ćemo kroz ovaj tunel za pet minuta‘, rekao je premijer Plenković
 Matija Djanjesic/Cropix

U četvrtak je počelo probijanje druge cijevi kroz tunel Učku nakon što je prva cijev izgrađena prije 40-tak godina. Riječ je o ogromnoj investiciji od 1,5 milijardi kuna, a tunel bi trebao biti dovršen do 2024. godine.

Ovaj su veliki infrastrukturni projekt u četvrtak na Učki otvorili premijer Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno s generalnim direktorom Bina-Istre Dario Silić i ostalim uzvanicima.

image
Matija Djanjesic/Cropix

- Ovo je veliki dan za Hrvatsku i Istru i Primorsko-goransku županiju. Dobro je da jako dobro napreduju radovi na proširenju Istarskog ipsilona u svim fazama. Za četiri godine, kada ovaj projekt bude gotov, proći ćemo kroz ovaj tunel za pet minuta, a uložit će se jako puno truda i znanja, kazao je Plenković. Dodao je i da će izgradnja ove prometne infrastrukture itekako doprinijeti i daljnjem razvoju turizma u Istri i na Kvarneru koje su prije svega prepoznate kao autodestinacije.

image
Andrej Plenković
Matija Djanjesic/Cropix

Ministar Butković je dodao kako je ovaj projekt nastavak dovršetka Istarskog ipsilona u punom profilu, a nakon što se dovrši tunel, kreće se i u realizaciju punog profila autoceste do Matulji, ali i rješavanje vijadukata iznad Limske drage i rijeke Mirne. Ujedno, najavio je i da će se krenuti u projekt gradnje željezničke infrastrukture kroz tunel.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Radovi na takozvanoj Pod-fazi 2B2-1 obuhvaćaju izgradnju drugog kolničkog traka od čvora Vranja do Tunela Učka, odnosno Portala Kvarner, dionice duge 8 kilometara na sjeveroistočnoj strani autoceste, koja uključuje izgradnju 5,6 kilometara dugačke druge cijevi tunela Učka s opremom i poprečnim vezama s postojećom tunelskom cijevi te izgradnju novog odmorišta na kvarnerskoj strani tunela Učka. Također, radovi će uključivati izgradnju novog čvora Vranja, izgradnju novog podvožnjaka, izgradnju dva nova nadvožnjaka, izgradnju prometne poveznice iznad portala obje cijevi tunela Učka na istarskoj strani, izgradnju tri nova cestarinska prolaza te izgradnju nove zgrade za vatrogasnu postrojbu na postojećoj platformi s istarske strane tunela Učka. Samo probijanje tunela trajat će oko dvije godine.

image
Matija Djanjesic/Cropix

A generalni direktor Bina-Istre Silić kazao je kao i oni zbog COVID-a trpe veliku štetu, odnosno gubitak prihoda od cestarina od 50 milijuna kuna, ali da svejedno nosu htjeli stati s investicijama.

- Ovaj projekt na kojem će biti angažirano oko 700 radnika te gotovo stotinjak strojeva svakako će doprinijeti da mladi ostanu i rade u Hrvatskoj sljedeće 3 i pol godine i pomoći će građevinskom sektoru u državi budući da će veći dio radova izvoditi hrvatske građevinske kompanije. Očekuje se da će ulaganje u fazu 2B2-1 utjecati na rast BDP-a za 0,5%. Po završetku radova, također ćemo obnoviti postojeću cijev tunela Učka s ulaganjem od 60 milijuna kuna kako bi je uskladili s EU regulativom. Pored pozitivnog utjecaja na državni proračun zbog faze 2B2-1, valja naglasiti da izgradnja faze 2B2-1 vrijednosti 1,5 milijarde kuna koje ulaže koncesionar, zajedno s već izgrađenim dionicama u vrijednosti od 5,7 milijardi kuna ostaju u vlasništvu države. Dakle, u okviru koncesije, Bina-Istra je s ulaganjem u Fazu 2B2-1 sveukupno uložila 7,2 milijardi kuna u Istarski ipsilon, kazao je Silić.

image
Tunel Učka
Matija Djanjesic/Cropix

Inače, radovi na proširenju Istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učke su u punom jeku. Prije mjesec dana otvorena je dionica od Pazina do Cerovlja od nekih 10 kilometara, a sada se mehanizacija posvetila ostatku autoceste.

image
Goran Sebelic/Cropix

Radovi su na Ipsilonu počeli krajem 2018. godine, a sve bi trebalo biti gotovo do lipnja 2021. Radi se na cijeloj dužini Ipsilona od Pazina do tunela Učka koji će dobiti puni profil autoceste.

image
Goran Sebelic/Cropix

Tih je 28 kilometara veliki izazov za izvođače radova obzirom da uključuje izgradnju čak 31 nadvožnjaka i vijadukta te potpuno novo odmorište.

image
Goran Sebelic/Cropix

Inače, Istarski ipsilon prvi je projekt gradnje cestovne infrastrukture prema modelu javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj u koji je od početka projekta uloženo 800 milijuna eura. Ova cestovna mreža predstavlja žilu kucavicu Istarskog poluotoka kojom godišnje prometuje preko 10 milijuna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:08