PAS HEROJ DRACO

Pronašao Petrinjku zatrpanu u potresu: ‘Čim je počeo lajati, bio sam skoro siguran da je živa‘

Dracov je lavež signalizirao da bi kraj potrage ovaj put mogao biti sretan
Krešo Stipetić i pas Draco
 Robert Fajt/Cropix

U utorak u 12.20 sati, kada je razorni potres teško pogodio Baniju, HGSS-ovac Kruno Stipetić iz Ogulina bio je u Karlovcu, na treningu sa psima. Kada je stigao poziv da je Petrinja razorena i da treba pomoć, Kruno nije razmišljao ni sekunde.

Za manje od sat vremena, on i njegov pas Draco bili su u tom gradu. Kruno i Draco (čita se "drako") su, naime, nerazdvojni potražni tim, čovjek i pas koji tragaju za preživjelima ili mrtvima u ruševinama i lavinama. U Petrinji su uspjeli ispod ruševina pronaći živu osobu i spasili su još jedan ljudski život.

- Nisam ja pronašao nego je pas pronašao - ispravlja nas Kruno, koji Dracu uvijek stavlja u prvi plan.

- Postojala je sumnja da je osoba ostala negdje u zgradi. Sa psom sam pretraživao sve prostorije i jedna prostorija bila je zatrpana ciglom, na visini od metar i pol do dva. Hrpa cigle je bilo u prostoriji od nekih 20 - 25 kvadrata, a vrata su, naravno, bila zablokirana.

image
Krešo Stipetić i pas Draco
Robert Fajt/Cropix

Locirao osobu

Kolege vatrogasci i kolege iz GSS-a razbili su ta vrata motorkama i sjekirama. Psa sam proslijedio unutra i on je vrlo brzo locirao osobu - priča nam Stipetić.

Zgrada o kojoj govori je petrinjska Gradska vijećnica, u kojoj je ostala zarobljena zaposlenica. Kao i inače, kada pronađe osobu, Draco je počeo lajati, sjeo je i čuvao lokaciju. Kruno nam, pak, govori da po njegovom lavežu točno zna je li osoba živa ili mrtva. Ovaj put, Dracov je lavež signalizirao da bi kraj potrage mogao biti sretan. Kako nam je Kruno ispričao, ovdje vremena za čekanje nije bilo.

- Ja sam morao odmah otići dalje, tražiti druge. Kolege iz GSS-a i vatrogasci ostali su tamo micati cigle. Ispod njih, osoba je bila živa. U principu, 90 posto sam bio siguran da je živa jer pas drugačije reagira, drugačije laje, ima drugačiju boju tona - govori.

image
Krešo Stipetić i pas Draco
Robert Fajt/Cropix

Kruno je već bio u pretrazi drugih lokacija, kada je doznao sretnu vijest.

- Nakon dva sata došla je moja ekipa, čestitati mi i poljubiti psa. Znate kako to ide - priča.

Pronašao puno ljudi

Draco je belgijski ovčar star sedam i pol godina. Pas je licenciran za potragu u ruševinama i lavinama, a na pitanje koliko je ljudi do sada pronašao, Kruno iskreno odgovara da to ne broji.

image
potražni pas Draco
Robert Fajt/Cropix

- Puno. Mi se ne natječemo u Gorskoj službi, to je sve timski rad. Ne bih o brojkama, ali jako puno.

Kruno je Draca dobio od prijatelja, kada je pas imao samo godinu dana. Draco je u samom početku bio agresivan pa je čak i Krunu par puta ugrizao, tako da su mu stručnjaci savjetovali da ga da uspavati. No, Kruno nije želio odustati.

S dvije i pol godine, pas je besprijekorno prošao test agresivnosti i položio za prvu licencu, jednu od najtežih u Europi. Treneri nisu vjerovali da je to isti pas, a Kruno i Draco postali su neizostavni dio gotovo svih GSS-ovih potraga u Hrvatskoj, i šire. Zajedno su visili iz helikoptera, visili s litica, bili u čamcima, a saznanje da su spasili nečiji život Kruni je najveća nagrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 09:46