POGLEDAJTE VIDEO

Prosvjednici žestoko napali Tomaševića: ‘Kako vam nije neugodno! A bili smo vam odani...‘

‘Nastavljate sve Bandićeve projekte, za to vas nismo podržavali. Kako vam nije neugodno‘, pitala je predsjednica udruge ‘UZOR‘

Prosvjednici u razgovoru s Tomaševićem

 Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i voditelj podružnice Čistoća Davor Vić predstavili su u Reciklažnom dvorištu Žitnjak edukativno-informativni projekt za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi 'Odvajamo otpad, usvajamo navike!', piše RTL.

Ondje je komentirao zatvaranje Jakuševca za koje gradonačelnik kaže kako zadnja je faza u cijelom sustavu gospodarenja otpadom, a odnosi se na obradu miješanog otpada, a tu je još uvijek u tijeku proces izrade studija oko tehnologija. Sortirnica, kaže Tomašević, ne bi trebala biti sporna.

image

Tomislav Tomašević

Darko Tomas/Cropix

'Što se tiče same obrade otpada to je zadnja faza, projekt, postrojenje. Ključno je da sada kada ide novi sustav koji se mijenja nakon desetljeća, a bez obzira koliko odvajaju otpad, prvi put ce plaćati više oni koji ne odvajaju. Biootpad se sada već razgrađuje u sklopu Zrinjevca, ali kapaciteti nisu dovoljni. Količina biootpada porast će kada budu imali infrastrukturu', kaže Tomašević.

Davor Vić je dodao da o svima nama ovisi kada ćemo i ako ćemo moći zatvoriti odlagalište.

Tomašević je rekao kako mu je drago da su danas u jednom od 20 reciklažnih dvorišta u Zagrebu koje građani koriste.

'Idemo s novom odlukom o odvajanju otpada. Ovom predstavom se pokušava podići ekološka svijest o odvajanju otpada u djece, iako djeca imaju veću ekološku svijest. Djeca i mladi su oni koji će se najviše nositi s posljedicama klimatskih promjena. Grad Zagreb očekuje izazovno doba da promijenimo sustav otpada koji se nije mijenjao 20 godina', istaknuo je.

image

Protivnici otvaranja odlagališta u Resniku

Darko Tomas/Cropix

Tomaševića je ondje dočekalo i desetak prosvjednika iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik, koji su nezadovoljni jer se boje da će nakon zatvaranja Jakuševca odlagalište otpada preseliti u njihovo susjedstvo.

image

Protivnici otvaranja odlagališta u Resniku

Darko Tomas/Cropix

'Nastavljate sve projekte Milana Bandića, za to vas nismo podržavali, za to se nismo borili. Kako vam nije neugodno da izdajete sebe. Tražimo da nas primite od 17. srpnja i za nas niste pronašli vremena ni pola sata, a bili smo vam najodanija podrška da napravimo dobro za Grad Zagreb. Hvala vam na tome', rekla je gradonačelniku Branka Genzić Horvat, predsjednica udruge "UZOR".

O žičari

Upitan o žičari koja je danas podvrgnuta tehničkom pregledu, Tomašević kaže da je predan elaborat o zaštiti od buke, a na potezu je Državni inspektorat.

'Nadam se da će to biti u nekoliko tjedana gotovo', govori.

Što se tiče cijene karata, o tome će, kaže, uskoro izaći van, a cijenu određuje ZET kao investitor. Trebala bi biti iskombinirana u njihovu sustavu određivanja cijena javnog prijevoza.

Upitan o navodima da grad nije platio račune austrijskoj firmi, govori, to mu je prvi glas te kako će provjeriti. Ističe i kako je ta firma u svjetskom vrhu i ključno je da imamo dobre odnose.

O Maji Đerek

Potvrdio je navode da se Maja Đerek prijavila na mjesto pročelnice Ureda za upravljaje imovinom te kako se s istog povukla. Drugo ne želi komentirati, ali govori da je to drugi najzahtjevniji ured u gradskoj upravi, a natječaj će ponoviti.

Cijena plina

Upitan i o tome da su gradske institucije izbjegle poskupljenje plina, kaže da je riječ o objedinjenoj javnoj nabavi, a ugovor je 2020. potpisan na dvije godine, po fiksnoj cijeni.

Tvrdi i da je uprava Gradske plinare nova, a već je, kaže, obavijestila korisnike da mogu raskinuti ugovore, prijeći drugima, ali da ne može više do toga. Pretrpila je ogromne gubitke, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:58